Ποιος κέρδισε στη Βουλή;


Του Μανόλη Καψή

Ποιος κέρδισε στη Βουλή; Να σας πω την αλήθεια δεν ξέρω καν αν το ερώτημα έχει βάση. Παρακολουθεί κανείς πλέον τις αντιπαραθέσεις των αρχηγών στο Κοινοβούλιο; Βλέπει κανείς Βουλή, εκτός αν είναι επαγγελματίας της ενημέρωσης; Και υπάρχει κανείς που παρακολουθεί απροκατάληπτα και παίρνει θέση ανάλογα με τα επιχειρήματα; Επιχειρήματα είπα; (γέλια). Στην καλύτερη περίπτωση ένα μέρος της κοινής γνώμης- οι άνω των 65 ας πούμε- έμαθαν ολίγα για τη συζήτηση στη Βουλή από τα δελτία ειδήσεων. Εμαθαν έγραψα; Υπερβολή.

Καλύτερα άκουσαν τις πιο καλές ατάκες, σε μοτίβο πινγκ πονγκ, μία σου και μία μου δηλαδή- συνοδεία του απαραίτητου φυσικού ήχου από φωνές και χειροκροτήματα συν τις κραυγές του Τζανακόπουλου, που δίνουν και ολίγη ατμόσφαιρα στο βίντεο- αφού εμείς οι δημοσιογράφοι έχουμε μια ακαταμάχητη έλξη με τις εντυπωσιακές ατάκες. Οσο πιο ακραία τόσο το καλύτερο. Οσο για το συμπεράσμα. Το συμπεράσμα είναι πάντα δικό σας ως γνωστόν. Η ευθύνη σας, μας απαλλάσει και από τον κόπο.

Ισως γι΄αυτό και η Αυγή "θύμωσε" πάλι με τα κανάλια και σχολίασε ότι "τα δελτία ειδήσεων επιχείρησαν να θολώσουν τα νερά για το ποιος ελέγχει και ποιος είναι υπόλογος. Και ποιο είναι το αντικείμενο της συζήτησης". Ενώ σχολίασε ότι τα κανάλια ζήτησαν εξηγήσεις από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ότι "όπωςείπαν στον ΣΚΑΪ, δεν έφερε κανένα νέο στοιχείο, λες και είναι δουλειά του Αλέξη Τσίπρα να κάνει τον ντεντέκτιβ και όχι του Κυρ. Μητσοτάκη να δώσει εξηγήσεις", σχολίασε η εφημερίδα.

Εν ολίγοις, για τη προχθεσινή συζήτηση- που είχε και κάτι το πολύ νοσταλγικό αφού θύμιζε τόσο, μα τόσο πολύ το μεταπολιτευτικό παρελθόν- υποθέτω αυτοί που ψηφίζουν Μητσοτάκη απόλαυσαν την οργή του πρωθυπουργού και τα καρφιά για τις παρακολουθήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ- αυτό με τον ανώτατο δικαστή εμένα μου έκανε εντύπωση και υποθέτω δεν το ανέφερε τυχαία- έχω δε κάποιες υποψίες για το ποιος ή ποιοι ανώτατοι δικαστές ήταν υπό παρακολούθηση από τον Ρουμπάτη. Και όσοι ψηφίζουν Τσίπρα, χάρηκαν που ο δικός τους στρίμωξε τον Μητσοτάκη με τις ερωτήσεις του και καταχάρηκαν για το κόλπο του Αλέξη Τσίπρα, να κατέβει από το βήμα για να ακούσει την απάντηση του Μητσοτάκη, που προκάλεσε και την αποχώρηση του πρωθυπουργού. Μια χαρά περάσαμε, φτιάξαμε και το βίντεο για το δελτίο, πάμε για το επόμενο.

Ο μόνος που φαίνεται να μην το απόλαυσε ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης. Που σχολίασε για τις επιδόσεις των άλλων δύο, ότι το "μόνο τους εργαλείο είναι ο συμψηφισμός και ο συναγωνισμός, ποιος είναι χειρότερος από τον άλλον στην υπονόμευση των θεσμών". Να είναι η ζήλια γιατί δεν ήταν εκεί; Η γιατί διέκρινε τον κίνδυνο; Τον κίνδυνο το θέμα των υποκλοπών να χαθεί μέσα στην πολωμένη σύγκρουση των δυο μεγάλων κομμάτων και μαζί με το θέμα, να χαθεί και η φωνή του ΠΑΣΟΚ, που στο κάτω κάτω της γραφής είναι και ο δαρμένος της υπόθεσης.

Νομίζω το δεύτερο, που δίνει και την ακριβή εικόνα του τι συνέβη την Πέμπτη στη Βουλή. Η σύγκρουση Μητσοτάκη- Τσίπρα δεν άφηνε κανένα περιθώριο για συζήτηση, που άλλωστε δεν επιθυμούσε και δεν επιδίωκε κανένας. Ο μεν πρωθυπουργός γιατί δεν έχει να πει και πολλά για τις υποκλοπές, τουλάχιστον όχι τόσα που να μην είναι επιβαρυντικά για τον ίδιο και το πρώην επιτελείο του, ο δε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί οι καταγγελίες θέλουν τεκμηρίωση και αποδείξεις και δεν φαίνεται να τις διαθέτει.

Αν κάτι επιδίωκαν και οι δυο αρχηγοί ήταν η σφοδρή σύγκρουση. Καλά διέκρινε τον κίνδυνο ο Νίκος Ανδρουλάκης. Επιδίωκαν τη σύγκρουση και τους υψηλούς τόνους, αφού επιτρέπει τη συσπείρωση των κομματικών στρατών εν όψει εκλογών. Υπάρχουν όμως και παράπλευρα οφέλη. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη κυρίως, αφού οι αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις, σερβίρονται στο κοινό και στους ψηφοφόρους ως όχημα για την ανατροπή της κυβέρνησης που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μέρος της προπαγάνδας και της πολεμικής της αντιπολίτευσης, οι αποκαλύψεις έτσι "χρωματίζονται" και δημιουργούνται αμφιβολίες για τη βασιμότητά τους. Δεν είναι ακριβώς αποκαλύψεις, είναι αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οφέλη και για τον Αλέξη Τσίπρα, αφού οι καταιγισμός των ερωτήσεων και όλα όσα έχουν δημοσιευθεί- ακόμα και για τα πιο απίθανα- προκαλεί ερωτήματα, μια σκοτεινή ατμόσφαιρα και πλήττει ευθέως το προφίλ του πρωθυπουργού.

Υπάρχουν φυσικά και παράπλευρες απώλειες. Ο Νίκος Ανδρουλάκης για παράδειγμα που συμπιέζεται αφόρητα από την πόλωση ανάμεσα στους δυο μεγάλους.

Α ναί. Και η αλήθεια για το τι συνέβη με τις υποκλοπές. Περιμένουμε- λέει- τη Δικαιοσύνη...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια