Οι κάλπες και οι αρχηγοί. Τέλος εποχής;


Του Μανόλη Καψή

Οι πρώτες εκλογές λέει θα γίνουν πρίν από το Πάσχα και οι δεύτερες στα μέσα Μαΐου. Ο Μάκης Βορίδης είπε ότι το σενάριο είναι πιθανό και το κάναμε θέμα. Μα είπε το αυτονόητο. Αν έλεγε ότι δεν είναι πιθανό το σενάριο, αυτό θα ήταν θέμα. Θα είχε ίσως ακούσει για άλλη ημερομηνία, για άλλο σενάριο που συζητείται στο Μαξίμου, ίσως για εκλογές στην αρχή της χρονιάς για παράδειγμα και αυτό ναι, θα είχε ενδιαφέρον.

Εστω λοιπόν ότι γίνονται οι πρώτες εκλογές με το σύστημα Τσίπρα λίγο πριν από το Πάσχα. Οι εκλογές όπου θα ψηφίσουμε ότι επιθυμούμε, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν τις συνέπειες. Οπως όταν ψηφίσαμε στις ευρωεκλογές και στείλαμε στις Βρυξέλλες την Καΐλή. Θα ξαναγίνουν λοιπόν εκλογές τον Μάιο και πιθανώς- αν δεν έχει σκάσει καμία άλλη συμφορά- να καταφέρει τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αυτοδυναμία. Αλλο σενάριο δεν φαίνεται πιθανό αυτή τη στιγμή.

Αν η Νέα Δημοκρατία μαζί με το ΠΑΣΟΚ κάνουν κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώη Κυριακή, βγαίνουν δηλαδή τα 151 κουκιά, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ζοριστεί, αλλά δεν θα υποκύψει. Θέλει κυβέρνηση προοδευτική όπως μας είπε και θέλει τον Μητσοτάκη στην αντιπολίτευση. Μάλλον δεν θα στεναχωρηθεί πολύ ο Μητσοτάκης. Στις δεύτερες εκλογές θα σφίξουν τα γάλατα. Κανείς δεν ψηφίζει προοδευτική, εναλλακτική ή χρωματιστή κυβέρνηση. Πρωθυπουργό βγάζουμε.

Σε περίπτωση που τα πράγματα εξελιχθούν έτσι όπως διαφαίνονται από τις έρευνες της κοινής γνώμης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κερδίσει μια 2η τετραετία όπως άλλωστε συνέβη και με όλους σχεδόν τους προκατόχους του- έστω και με κομμένα τα φτερά- ο δε Αλέξης Τσίπρας θα έχει ηττηθεί για δεύτερη και τρίτη φορά σε εθνικές εκλογές (αφού έχει χάσει και τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές του 19).

Αλλος αρχηγός στη θέση του θα είχε παραιτηθεί. Για λόγους αξιοπρέπειας. Δεν θα συμβεί όμως αυτό με τον Αλέξη Τσίπρα και δεν σχολιάζω θέματα αξιοπρέπειας. Προσωπικό του θέμα. Δεν θα παραιτηθεί πάντως και γιατί δεν έχει εσωκομματικό αντίπαλο και γιατί όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν ότι χωρίς τον Τσίπρα, θα επιστρέψουν στο 3%. Θα ανοίξει ίσως μια συζήτηση αν με τον Τσίπρα μπορούν τελικά να κερδίσουν κάποτε τις εκλογές, αλλά δεν θα έχει συνέχεια. Στην αρχή τουλάχιστον.


Και ο Νίκος Ανδρουλάκης; Σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις διπλές εκλογές παίζει ίσως την τύχη του. Είχε απόλυτη ελευθερία κινήσεων από την πρώτη στιγμή που εξελέγη αρχηγός, κανείς δεν τον αμφισβήτησε ούτε του έθεσε εμπόδια, η επικαιρότητα τον βοήθησε αφού υπήρξε θύμα του σκανδάλου των υποκλοπών- άσχετα αν αυτό δεν τον βοήθησε ιδιαίτερα, τουναντίον- και η εκλογή του έγινε αρχικά δεκτή με ενθουσιασμό από τον κόσμο του πάλαι ποτέ Κινήματος Αλλαγής. Οι πρώτες μετρήσεις του έδιναν διψήφιο ποσοστό, σε απόσταση αναπνοής από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο απολογισμός θα γίνει όμως μετά τις δεύτερες κάλπες. Οταν θα έχουν σφίξει τα γάλατα. Αν το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρει να βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά του, σημαντικά πάνω από το προηγούμενο φτωχό 8% του 2019, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Θα έχει απογοητεύσει όλους όσους πόνταραν στο νέο πρόσωπο για το come back του Κινήματος. Και η απογοήτευση θα είναι διπλή, αφού η εκλογή του δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες. Ηδη ο Ανδρέας Λοβέρδος απαιτεί από τον αρχηγό του διψήφιο ποσοστό. Πολλοί προβληματίζονται για την αδυναμία του να πείσει και να κινητοποιήσει τους παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αυτούς που έχουν μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και τους άλλους που ψηφίζουν Μητσοτάκη. Αλλοι τον ειρωνεύονται για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση Καϊλή. Ακόμα και στενοί του συνεργάτες, δυσκολεύονται να εξηγήσουν στα τηλεοπτικά πάνελ, ποιά είναι η πρότασή του για την διακυβέρνηση.

Χωρίς τον Μητσοτάκη αλλά και χωρίς τον Τσίπρα στην κυβέρνηση, αλλά με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή...Μπέρδεμα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, αν δεν ξεπεράσει τουλάχιστον το 10%, θα βρεθεί απολογούμενος για τις επιλογές του σε πρόσωπα, θα πρέπει να εξηγήσει την πρόταση που έθεσε στις εκλογές, για την αδυναμία του να πείσει. Αλλά αυτά μετά τις δεύτερες εκλογές. Οταν θα έχουν σφίξει τα γάλατα...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια