Αυτή η δήλωση του Ν. Ανδρουλάκη έγινε αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού. Θεωρήθηκε δείγμα μικρομεγαλισμού. «Πώς ζητάς ισχυρή εντολή από την πρώτη Κυριακή, όταν αγωνίζεσαι να ξεπεράσεις το 10%; Και τι σημαίνει ισχυρή εντολή; Ισχυρή λαϊκή εντολή ζητά ο αρχηγός ενός μεγάλου κόμματος για να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο αρχηγός του τρίτου κόμματος το πολύ - πολύ να ζητά ένα καλό ποσοστό».
Εκ πρώτης όψεως έχουν μια βάση αυτές οι αιτιάσεις. Όμως αυτό που είπε ο Ν. Ανδρουλάκης αποτελεί μια από τις συνήθεις υπερβολές των πολιτικών κατά την προεκλογική περίοδο. Δε θα πέσουμε να τον φάμε κιόλας. Υπάρχουν άλλα, πολύ πιο σοβαρά, για τα οποία θα μπορούσε να υποστεί κριτική ή να ανοίξει ένας διάλογος για το τι τελικά επιζητεί το ΠΑΣΟΚ.
Κομβικής σημασίας είναι η πρόσφατη δήλωσή του πως επιδιώκει να σχηματιστεί κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία στην αντιπολίτευση. Έχει αναλυθεί με σαφήνεια πως αυτό σημαίνει συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Δεν χωρά άλλη ερμηνεία σε αυτή τη θέση του Ν. Ανδρουλάκη. Τελεία, παύλα.
Όταν ένα κόμμα - μπαλαντέρ ξεκαθαρίζει με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει, αυτό είναι θετικό υπό την έννοια πως το πολιτικό τοπίο παύει να είναι ομιχλώδες και οι πολίτες γνωρίζουν τι θα ψηφίσουν. Στην προκειμένη περίπτωση γνωρίζουν πως όσοι δεν επιθυμούν την επιστροφή, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία έχουν μόνον μια επιλογή. Να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία.
Γι αυτό και θεωρώ ελάχιστα σοβαρές τις φωνές μέσα από τη Νέα Δημοκρατία που κατηγορούν τον Ανδρουλάκη για τη διαφαινόμενη πρόθεσή του να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η θέση του είναι ωφέλιμη πρωτίστως για το πολιτικό κλίμα - γιατί όπως προανέφερα ξεκαθαρίζει το τοπίο - και ακολούθως και για τη Νέα Δημοκρατία γιατί αποτελεί πλέον τον μοναδικό πόλο του αντί - ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, το οποίο όπως έχω γράψει πολλές φορές, είναι μέτωπο βάσης και όχι κορυφής.
Αυτό το οποίο διακηρύσσει ο Ν. Ανδρουλάκης πως πρωθυπουργός δε θα είναι ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Μητσοτάκης, τη Νέα Δημοκρατία δεν την αγγίζει καθόλου. Κατά τα φαινόμενα θα είναι πρώτο κόμμα, θα καταθέσει επιτόπου στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή για να μη χάνεται πολύτιμος και κρίσιμος χρόνος και στις δεύτερες εκλογές θα πάει για την αυτοδυναμία.
Στον ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση είναι διαφορετική, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που τον φέρνουν δεύτερο κόμμα. Σε αυτή την περίπτωση, αν προκύψει ο αριθμός 151 εδρών, μέχρι και τον Ανδρουλάκη θα δεχτεί ο Τσίπρας για πρωθυπουργό προκειμένου να επιστρέψει στην εξουσία. Δεν έχει τέτοιες αναστολές. Από την άλλη πλευρά αν στο ακραίο σενάριο ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχτεί πρώτο κόμμα ο Α.Τσίπρας θα προσπεράσει τον Ν.Ανδρουλάκη και τις απαιτήσεις του και θα οδεύσει προς τις δεύτερες εκλογές και προς την αυτοδυναμία.
Στην πολιτική μετρούν οι αριθμοί που διαμορφώνουν τον πιο κρίσιμο παράγοντα που είναι ο συσχετισμός των δυνάμεων. Γι΄αυτό, όταν μιλούν οι αριθμοί τη νύχτα των εκλογών, ακυρώνονται όλοι οι σχεδιασμοί.
Σάκης Μουμτζής
0 Σχόλια