Sponsor

ATHENS WEATHER

Κινούμενη άμμος το σκάνδαλο των υποκλοπών – Σενάρια διαδοχής και πρόωρων εκλογών


Του Οδυσσέα Αρβανίτη  

Σε κινούμενη άμμο έχει εξελιχθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών για το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το ερώτημα που κυριαρχεί στο εσωτερικό της ΝΔ είναι «πόσο θα αντέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αν στην πτώση του θα συμπαρασύρει τη ΝΔ». 

Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το αποψιλωμένο επιτελικό κέντρο του Μαξίμου έχουν χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων, παρακολουθούν με αγωνία τις αποκαλύψεις και αναζητούν παράθυρο εκλογών. Με το ισχυρό ακόμη δίκτυο προστασίας στα ΜΜΕ -αν και είναι αισθητοί οι κραδασμοί από τη μετακίνηση του συγκροτήματος Μαρινάκη-, αφενός υποβαθμίζουν το μείζον θέμα -που σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα θα είχε ρίξει την κυβέρνηση- και αφετέρου επιχειρούν να διαμορφώσουν θετική ατζέντα προβάλλοντας τις πάσης φύσεως παροχές που έχουν προεκλογική χροιά. Προς το παρόν οι απόπειρες αποπροσανατολισμού πέφτουν στο κενό καθώς οι αποκαλύψεις είναι καταιγιστικές. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε Το Βήμα και το Documento και λίγο νωρίτερα το Inside Story, δημοσίευσαν στοιχεία που δείχνουν τη διασύνδεση των υποκλοπών μέσω Predator με τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ. Επιπλέον οι εφημερίδες παρουσίασαν στοιχεία που δείχνουν ότι το Predator αγοράστηκε με χρήματα της ΕΥΠ, τοποθετήθηκε σε χώρους της Υπηρεσίας Πληροφοριών και το λειτουργούσαν άνδρες των Σωμάτων Ασφαλείας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η άμυνα της κυβέρνησης «το θέμα είναι στη δικαιοσύνη, όποιος έχει στοιχεία να τα προσκομίσει», είναι κυριολεκτικά προφάσεις εν αμαρτίαις. 

Η δημοσιογραφική έρευνα έχει παρουσιάσει επαρκή στοιχεία ότι οι επιχειρηματίες που έφεραν το Predator στη χώρα συνδέονταν με τον Γρηγόρη Δημητριάδη και οι νόμιμες επισυνδέσεις με τις παράνομες υποκλοπές ενορχηστρώνονταν από το ίδιο πολιτικό κέντρο. Φυσικά όχι για να λόγους εθνικής ασφάλειας και αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά για πολιτική και επιχειρηματική εκμετάλλευση. Μέχρι στιγμής οι αποκαλύψεις φθάνουν στον Γρηγόρη Δημητριάδη. Ωστόσο δύσκολα θα βρεθεί Έλληνας και σίγουρα όχι πολιτικός ακόμη και της ΝΔ που να στοιχηματίσει ότι η όλη υπόθεση δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού. Το εάν θα φθάσουν οι αποκαλύψεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαρτάται εν πολλοίς από τον Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος όμως ως απλός ιδιώτης δεν έχει καμία προστασία. Το ρήγμα στην οικογένεια μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Γρηγόρη Δημητριάδη και του τελευταίου με τη Ντόρα Μπακογιάννη είναι δεδομένο. Όπως είναι πλέον αγεφύρωτο και το χάσμα με τον επιχειρηματία, άλλοτε βασικό υποστηρικτή της οικογένειας. 

Διεργασίες  στο προσκήνιο και παρασκήνιο 

Επιφανειακά η ΝΔ είναι μουδιασμένη και περιμένει και εκείνη «τι άλλο θα προκύψει», όπως λένε μεταξύ τους οι βουλευτές. Στο παρασκήνιο όμως βράζει.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στην πλειονότητά τους οι γαλάζιοι βουλευτές εμφανίζονται αποστασιοποιημένοι, και κυρίως χωρίς καμία διάθεση να εκτεθούν υποστηρίζοντας το σύστημα Μαξίμου το οποίο θεωρούν σε κάθε περίπτωση υπεύθυνο από πολιτική άποψη για τις νόμιμες και παράνομες παρακολουθήσεις. Οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τον χρόνο των εκλογών και την επόμενη ημέρα… Οι περισσότεροι -φυσικά πλην παλαιών και νέων μητσοτακικών-, θα ήθελαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εγκαταλείπει την πρωθυπουργία για να οδηγήσει άλλος το κόμμα στις εκλογές και να μη συμπαρασύρει την παράταξη στην πτώση του. Μόνο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έχει απορρίψει. Άρα αν δεν προκύψει ακράδαντο στοιχείο ενοχής του ή του ανεψιού του θα μείνει μέχρι το τέλος. Ελπίζει ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα.  Κάπου εδώ στην εξίσωση μπαίνει ο Νίκος Δένδιας. Από το  ξέσπασμα του σκανδάλου, τον Αύγουστο, το όνομα του υπουργού ακούγεται σε σενάρια διαδοχής. Ο υπουργός Εξωτερικών που ξέρει ότι ήταν θύμα παρακολούθησης δεν κατέφυγε στις δικαστικές αρχές. Την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό. Από το περιβάλλον του διέρρευσαν ότι συζήτησε μόνο θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και διέψευσαν τις πληροφορίες περί παραίτησής του. Το ότι δε συζήτησαν καθόλου το θέμα των υποκλοπών όμως δύσκολα γίνεται πιστευτό. Το σενάριο πάντως επιμένει: ο υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε να οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε  περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδυναμία να είναι εκείνος που θα προταθεί για πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, καθώς μάλιστα θεωρεί ότι έχει την αποδοχή του Αλέξη Τσίπρα. Δύσκολο αλλά όχι αδύνατο. 

Η Όλγα Κεφαλογιάννη που κάνει τις δικές της κινήσεις ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα. Δε μπορεί να αναλάβει την ηγεσία σε αλλαγή εν κινήσει αφού δεν είναι καν υπουργός. Αλλά από την άλλη, έχει μείνει εκτός κυβέρνησης, έχει πάρει καίριες αποστάσεις από το σύστημα Μητσοτάκη χωρίς να διαρρήξει τις σχέσεις της με το κόμμα. Έχει φιλοτεχνήσει το προφίλ για τη διαδοχή (κάτι που δεν έχει κάνει ο Νίκος Δένδιας που είναι ταυτισμένος με τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη), και διαθέτει πάντα ισχυρή πολιτική και μιντιακή στήριξη. Στο παρασκήνιο όμως ήδη κάποιοι ρίχνουν το όνομα της Νίκης Κεραμέως, ακόμη και για διαδοχή εν κινήσει. Κάποια στιγμή κυκλοφόρησε  και το όνομα του Κώστα Αχ. Καραμανλή αλλά αποσύρθηκε γρήγορα και ακολούθησε η τάυτισή του με τον πρωθυπουργό. 

Στο βάθος περιμένει ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει θέση, θα μιλήσει όμως δημοσίως στις 7 Δεκεμβρίου, επίσημη πρώτη του φερώνυμου Ιδρύματός του. Ο πρώην πρωθυπουργός δε μπορεί να αποφύγει το κρίσιμο θέμα, άλλωστε όταν ανακοίνωσε την ημερομηνία της έναρξης του Ιδρύματος ήταν εν μέσω του δεύτερου κύματος των αποκαλύψεων. Αν ήθελε να το αποφύγει απλώς θα περίμενε καλύτερη συγκυρία. Δε δείχνει διατεθειμένος να το αποφύγει. Αντίθετα θα τοποθετηθεί και μόνο με έναν τρόπο μπορεί να το κάνει.

Το σενάριο της αλλαγής πρωθυπουργού -όπως έγινε πχ με τον Γιώργο Παπανδρέου το 2011-, σκοντάφτει στην κατηγορηματική άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση δίχως τη δική του συναίνεση, πέραν των ζυμώσεων και μίας συμφωνίας στο παρασκήνιο, μπορεί να προέλθει μόνο από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς της ΝΔ. Είναι οι μόνοι που έχουν τα ερείσματα στο κόμμα και στην κοινοβουλευτική ομάδα και το πολιτικό και ηθικό ανάστημα για να το πράξουν ίσως μάλιστα μόνο σε συνεργασία. Ο Κώστας Καραμανλής μίλησε εγκαίρως από τα μέσα Αυγούστου σε μία προσπάθεια να σώσει την τιμή της παράταξης και χθες με την παρουσία του στην εκδήλωση για το βιβλίο του Μανώλη Κοττάκη υπενθύμισε την αρχική του τοποθέτηση που ήταν κατά του πρωθυπουργού. Το αν ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ έχουν μεσολαβήσει πολύ περισσότερα και σημαντικά στοιχεία ενοχής, δώσει τη χαριστική βολή της αποσταθεροποίησης του συστήματος Μητσοτάκη, μένει να αποδειχθεί. Αν εν τω μεταξύ δεν έχουν προκύψει άλλες εξελίξεις.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια