Sponsor

ATHENS WEATHER

Βαθιές ρωγμές στη «σοβιετική» συμμαχία του Πούτιν

Τους τελευταίους μήνες, τα προβλήματα και οι διαφωνίες μεταξύ των εταίρων δεν κρύβονται πια - Δεν πείθει πια τους εταίρους του ο Πούτιν για την αξία της συνεργασίας με τη Μόσχα.


Μια μικρή ομάδα ατόμων παρατάχθηκε στο δρόμο το απόγευμα της Τετάρτης για να καλωσορίσει τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αρμενία. «Καλώς ήρθατε», ένα πανό αναρτήθηκε πάνω από τα εμπόδια, «θα είμαστε μαζί για πάντα».

Σε όλο το Ερεβάν, στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, το μήνυμα ήταν πολύ διαφορετικό. «Θέλουμε να βγούμε από τη σκιά της Ρωσίας», φώναξε η 47χρονη υπάλληλος γραφείου Λίλιτ, ενώ η φωνή της κόντεψε να καλυφθεί από έναν ακτιβιστή με τηλεβόα. «Ο κόσμος διχάζεται και το μέλλον μας πρέπει να είναι με τη Δύση, όχι με τους δικτάτορες».

Ήταν μία από τους εκατοντάδες που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για το σπάνιο ταξίδι του κ. Πούτιν στο εξωτερικό για μια κρίσιμη σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες μιας χούφτας πρώην σοβιετικών κρατών που είναι μέλη του Οργανισμού Συλλογικής Συνθήκης Ασφάλειας (CSTO) υπό την ηγεσία της Μόσχας. Εκτός από τη Ρωσία, το στρατιωτικό σύμφωνο συνδέει την Αρμενία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν σε μια αμοιβαία αμυντική συμφωνία που αντικατέστησε τον κοινό Κόκκινο Στρατό της ΕΣΣΔ.

Τους τελευταίους μήνες, όμως, τα προβλήματα και οι διαφωνίες δεν κρύβονται πια.

«Εντοπίζουμε προβλήματα στο έργο του CSTO», είπε ο κ. Πούτιν στους εταίρους του σε συνεδριακό κέντρο στο Ερεβάν, «αλλά εξακολουθεί να είναι προφανές ότι βοηθά στην προστασία των εθνικών συμφερόντων, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας των χωρών μας».

Δεν πείθει πλέον η Μόσχα, ούτε ο στρατός της

Δεν συμφωνούν όλοι σε αυτό: «Ο CSTO είναι η μέθοδος της Μόσχας να διατηρήσει τη σφαίρα επιρροής της στην πρώην Σοβιετική Ένωση», δήλωσε η Νατάσα Κουρτ, λέκτορας διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας στο King’s College του Λονδίνου.

«Ωστόσο στην πραγματικότητα, είναι μια χάρτινη δύναμη – απλώς δεν είναι κατάλληλη. Έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι δεν είναι διατεθειμένη να παρέμβει όταν τα μέλη της ζητούν υποστήριξη και οι ομόλογοι του κ. Πούτιν ανησυχούν βαθιά για την κακή απόδοση των ενόπλων δυνάμεών του στην Ουκρανία, όταν προηγουμένως βασίζονταν στη Μόσχα ως εγγυήτρια της ασφάλειάς τους».

Για τους οικοδεσπότες της συνόδου κορυφής της Τετάρτης, αυτό είναι ένα πρόβλημα που γνωρίζουν πολύ καλά. Τον Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν υπέβαλε επίσημα αίτημα στον CSTO να παρέμβει αφού πόλεις και χωριά σε όλη τη χώρα δέχθηκαν βομβαρδισμούς από το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, ήδη αναγκασμένο να καλέσει στρατεύσιμους για να βοηθήσει στον ολοένα και δυσκολότερο πόλεμο στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο φάνηκε ανίκανο ή απρόθυμο να συνεχίσει, συμφωνώντας μόνο να… στείλει μια ομάδα παρατηρητών στα σύνορα. 

Οι διαδηλωτές βγήκαν τότε στους δρόμους του Ερεβάν στον απόηχο της απόφασης, ζητώντας την αποχώρηση της Αρμενίας από το μπλοκ.

Ομοίως, η ενότητα της οργάνωσης δοκιμάστηκε από μια αιματηρή σύγκρουση στα σύνορα μεταξύ Τατζικιστάν και Κιργιστάν τον Σεπτέμβριο με περισσότερους από 140 στρατιώτες νεκρούς. Στον απόηχο των μαχών αυτών, το Κιργιστάν αποσύρθηκε από τις στρατιωτικές ασκήσεις — με το όνομα Ακατάβλητη Αδελφότητα — που είχαν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια