Αλλαγή τακτικής από τον Αλέξη Τσίπρα που ποντάρει στις κινητοποιήσεις του επόμενου διμήνου αλλά και στη στήριξη υποψηφίων με προοπτική νίκης στις αυτοδιοικητικές εκλογές ανεξάρτητα από το αν είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσδοκία του είναι να αποτελέσει και μήνυμα συνεργασίας για την «προοδευτική διακυβέρνηση»
Στη Βουλή, στη συζήτηση για τις υποκλοπές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «πολιτική στρουθοκάμηλο». Αφού επικαλέστηκε ένα ζώο για να κατηγορήσει τον πολιτικό του αντίπαλο, χθες, στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, για να νουθετήσει τους συντρόφους του και να τους υποδείξει το δρόμο για τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές, θα έπρεπε να καταφύγει στον Αϊζάϊα Μπερλίν και στο βιβλίο του «ο σκαντζόχοιρος και η αλεπού».
Σύμφωνα με τον συγγραφέα, οι «αλεπούδες» κυνηγούν πολλούς στόχους ταυτόχρονα, κινούνται σε πολλά επίπεδα και δεν συνθέτουν τις σκέψεις τους σε μία ολοκληρωμένη ιδέα ή σε ένα ενιαίο όραμα. Όπως κάνουν οι Συριζαίοι. Αντιθέτως, οι «σκαντζόχοιροι» απλοποιούν τον περίπλοκο κόσμο και τον μετατρέπουν σε μία απλή, οργανωτική ιδέα, μία βασική αρχή ή έννοια που ενώνει και καθοδηγεί τα πάντα, αδιαφορώντας για οτιδήποτε δεν έχει σχέση με αυτή, τη βασική τους γραμμή. Όπως δηλαδή πρέπει να κάνει ο Τσίπρας αν θέλει να κερδίσει τις εκλογές και να επιστρέψει στα κυβερνητικά έδρανα. Να φτιάξει ένα πρόγραμμα και ένα αφήγημα χωρίς πολλές περικοκλάδες, απλό, κατανοητό και εύληπτο από τον κάθε πολίτη ακόμη και στο πλέον απομακρυσμένο χωριό.
Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές επειδή είπε ότι θα καταργήσει το μνημόνιο. Ουδείς θυμάται οποιαδήποτε άλλη υπόσχεσή του. Το 2019 η ΝΔ κέρδισε επειδή υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει τους φόρους. Αυτό και μόνο ήταν αρκετό για να της δώσουν την ψήφο τους οι πολίτες. Για να μπορέσει να κερδίσει τον Μητσοτάκη θα πρέπει ο Τσίπρας να βρει μία αιχμή, ένα σύνθημα, να εξειδικεύσει τη στρατηγική του σε ένα στόχο, ο οποίος θα αρέσει στους πολίτες.
Μόνον έτσι μπορεί να μετατρέψει σε πολιτική πλειοψηφία την κοινωνική δυσαρέσκεια για την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, τους μισθούς, την υγεία και τις θεσμικές αλλοιώσεις στην άσκηση εξουσίας και την οργάνωση του δημοσίου βίου. Όσο η «αλεπού» Τσίπρας και οι σύντροφοί του συνεχίζουν την ίδια αντιπολίτευση ο «σκαντζόχοιρος» Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του θα συνεχίσουν να προηγούνται και στις δημοσκοπήσεις και στη αίσθηση της κοινωνίας για τον νικητή των επόμενων εκλογών.
Σύμφωνα με τον Αρχίλοχο (725-650 π.χ.), από το επίγραμμα του οποίου εμπνεύστηκε ο Μπερλίν το βιβλίο του, η αλεπού ξέρει πολλά και σκαντζόχοιρος ένα και καλό («Πολλ’ οίδ’ αλώπηξ, εχίνος δε εν, μέγα»). Αυτό το ένα τον βοηθά να μην μπορεί, τουλάχιστον ακόμη, η αλεπού να τον φάει. Αν μεταφέρουμε τον μύθο στην εγχώρια πολιτική πραγματικότητα, σχεδόν καθημερινά, η αλεπού, ο Τσίπρας, περιμένει σε μία διασταύρωση, έτοιμος να ορμήσει με ταχύτητα.
Ο σκαντζόχοιρος, ο Μητσοτάκης, διαισθανόμενος τον κίνδυνο, κουλουριάζεται σε μία μικρή μπάλα που βγάζει από παντού αγκάθια. Η αλεπού βλέπει την άμυνα του σκαντζόχοιρου, σταματάει την επίθεσή της και απομακρύνεται καταστρώνοντας σχέδια για την επόμενη. Κάθε φορά, όμως, το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο: παρά την πολυπραγμοσύνη και την πονηρία της αλεπούς, νικητής βγαίνει ο σκαντζόχοιρος. Ενδεχομένως, ο μύθος του σκαντζόχοιρου με τη αλεπού αποδίδει καλύτερα τους ρόλους των δύο αρχηγών στην υπόθεση των υποκλοπών.
Η στρουθοκάμηλος, παρά τα όσα λανθασμένα ο μύθος της καταλογίζει, τρέχει και μάλιστα με 70 χιλιόμετρα την ώρα, δεν βάζει το κεφάλι της στην άμμο. Αφενός επειδή θα έσκαγε και αφετέρου επειδή θα ήταν εύκολο στους διώκτες της να την πιάσουν από το μακρύ λαιμό της. Ο Τσίπρας πλαγιοκοπεί στις υποκλοπές, στην υγειονομικη, ενεργειακή και κλιματική κρίση, στα ελληνοτουρκικά, αλλά ο Μητσοτάκης αντέχει.
Αρκετά όμως με τους μύθους. Θα ήταν όμως καλό κάποιοι συνεργάτες του Τσίπρα να τους μελετήσουν επειδή μπορεί να αντλήσουν κάποια καλή ιδέα για την ηγεσία και το ρόλο της, ειδικά σε συνθήκες αντιπολίτευσης. Καλό το «Τι να κάνουμε» του Λένιν, είναι όμως ξεπερασμένο. Το ίδιο και η αντιπολιτευτική μαεστρία του Ανδρέα Παπανδρέου τον περασμένο αιώνα.
Τη σήμερον ημέρα χρειάζονται …άλλα κόλπα. Και πρώτα απ’ όλα να σταματήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ να «χύνουν καινούργια δάκρυα για παλιές λύπες». Αν δεν σταματήσουν να διχάζονται για το παρελθόν, για το τι έφταιξε και έχασαν τις εκλογές το 2019, θα χάσουν και τις επόμενες του 2023. Αν δεν σταματήσουν να τσακώνονται ποιός είναι αριστερός και ποιός μυρίζει …πασοκίλα δεν πρόκειται να δουν χαΐρι. Έστω και αργά την απλή αυτή αλήθεια την ανακάλυψαν και τα στελέχη της Ομπρέλας, της αριστερής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ. Και η προσέγγιση των περισσοτέρων, από τον Φίλη και τον Βούτση μέχρι τον Σκουρλέτη και τον Ξανθό είναι «να συζητήσουμε στην Κεντρική Επιτροπή πως μπορούμε να κερδίσουμε τις εκλογές».
Οπωσδήποτε εάν αποδεχθούν όλοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ένα μεγάλο κεντροαριστερό κόμμα και όχι ένα οστεοφυλάκιο των ιδεών, των παραδόσεων, της ηθικής και των προτεραιοτήτων της ριζοσπαστικής αριστεράς, και ανάλογα να πράξουν στην κοινωνία, στα συνδικάτα, στην αυτοδιοίκηση, στη Βουλή τότε όντως μπορεί το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα να αυξήσει τη δημοφιλία και τα ποσοστά του και ενδεχομένως στις εκλογές με απλή αναλογική να έλθει και πρώτο κόμμα αν η κυβέρνηση αποτύχει να διαχειριστεί τον «καταστροφικό», όπως όλοι προβλέπουν, χειμώνα.
Μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την προηγούμενη εβδομάδα στο παρασκήνιο έγιναν πολλές συζητήσεις για να πέσουν οι τόνοι και όλοι να επικεντρωθούν στο πως μπορεί να κερδηθούν οι εκλογές και όχι αν είναι αριστεροί, σοσιαλδημοκράτες ή κεντρώοι. Και οι συζητήσεις φαίνεται ότι απέδωσαν. Ζυγώνουν βλέπετε και οι εκλογές, οι ψηφοφόροι δεν θέλουν φασαρίες, ενώ το σύστημα της απλής αναλογικής απειλεί τους …αόμματους στη γραμμή του αρχηγού και του κόμματος να τους αφήσει εκτός Βουλής Τελικά και παρά τις διαφωνίες και τα μεγάλα λόγια έχουμε επανάληψη του Συνεδρίου.
Τα δύο κείμενα, η Πολιτική Απόφαση και η τακτική για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ψηφίστηκαν ομοφώνως. Σε αυτό συνέβαλε ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έδωσε εντολή στα δύο κείμενα να περιληφθούν και οι παρατηρήσεις, τουλάχιστον οι περισσότερες, της Ομπρέλας. Οι διαφωνίες που είχαν τα «σκιάδια» ήταν λίγες (η μία αφορούσε το πολυπληθές εσωκομματικό δίκτυο για τις τοπικές εκλογές και η άλλη την επέκταση των χωρικών υδάτων, στην Ανατολική Μεσόγειο, σε 12 μίλια) και σε καμμία περίπτωση δεν δικαιολογούσαν την καταψήφιση των κειμένων.
Κατά συνέπεια ο Αλέξης Τσίπρας είχε ένα γεμάτο και επιτυχημένο τετραήμερο. Την Πέμπτη συναντήθηκε με αγρότες και κτηνοτρόφους στη Θεσσαλονίκη, που η ακρίβεια σε πετρέλαιο και ζωοτροφές τους έχει γονατίσει. Την Παρασκευή το πρωί έκανε σκληρή επίθεση στον Μητσοτάκη για τις υποκλοπές, κάνοντας λόγο ακόμη και για «παρακρατικές» και «μαφιόζικες» πρακτικές, ενώ υποστήριξε πως όταν γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση θα αναζητήσει και ποινικές ευθύνες για την υπόθεση.
Την Παρασκευή το βράδυ μίλησε στο 6ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ των Αριστερών, Πράσινων και Προοδευτικών Δυνάμεων, που φέτος πραγματοποιείται στην Αθήνα και έχει τίτλο: Για την ειρήνη, την κοινωνική και κλιματική δικαιοσύνη», όπου μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «η Αριστερά και ο Προοδευτικός κόσμος έχουν σήμερα μια μεγάλη ευθύνη. Να συγχρονίσουν την ανάλυση και τη δράση τους με τις ταχύτητες της εποχής. Να αλλάξουν, να εξελιχθούν» και να μην περιμένουν «μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες, όπως έλεγαν οι Αριστεροί και οι Σοσιαλιστές στο δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα». Στον 21ο αιώνα, έχουν αλλάξει, όπως είπε, τα πάντα, «από την εργασία και την παραγωγή μέχρι τις ανθρώπινες σχέσεις, το κλίμα και τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς».
Και προέτρεψε τους συμμετέχοντες στο φόρουμ, οι οποίοι εκπροσωπούν, όπως είπε, τα τρία ιστορικά ρεύματα που συγκροτούν τον προοδευτικό χώρο (Αριστερά, Σοσιαλιστές, Οικολογία), αφενός να κατανοήσουν ότι «καμμία ιδεολογική στάση, κανένα πολιτικό πρόγραμμα οποιουδήποτε πολιτικού χώρου δε μένει στατικό» και αφετέρου να παλέψουν «για μια Ευρώπη με ισχυρό διεθνή ρόλο, που στέκεται απέναντι στα πολεμικά σχέδια του Πούτιν και την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά δεν καθορίζει το μέλλον της ούτε με βάση τα οικονομικά συμφέροντα της Αμερικής».
Το Σάββατο και την Κυριακή είπε στους συντρόφους του στην Κεντρική Επιτροπή ότι «η μάχη των βουλευτικών εκλογών προϋποθέτει ένα κόμμα ισχυρό, εξωστρεφές, οργανωμένο, που να παρεμβαίνει σε κάθε πτυχή της κοινωνίας, από τους εργασιακούς χώρους μέχρι τα κινήματα και από τις γειτονιές μέχρι την αυτοδιοίκηση». Για τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ «η επιτυχία της απεργίας της 9ης Νοεμβρίου» καθώς και «οι ακτιβιστικές δράσεις σε τοπικό επίπεδο αποτελούν προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα».
Υπάρχουν δε «ένας κεντρικός στόχος και τρία μεγάλα ορόσημα». Ο κεντρικός στόχος είναι «η διάχυση του μηνύματος για δικαιοσύνη παντού με ανάλυση των εξαγγελιών του κόμματος για την κυβερνητική μας πολιτική όπως αναπτύχθηκε στη ΔΕΘ. Και τα τρία ορόσημα είναι α) «η απεργιακή κινητοποίηση της 9ης Νοεμβρίου», β) «το τριήμερο εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο» και γ) «η συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα του Δεκέμβρη». Στην Κουμουνδούρου, όπως είναι η εντολή του Τσίπρα, προετοιμάζονται ήδη για ένα καυτό δίμηνο με κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις, απεργίες και διαδηλώσεις. Εξάλλου, σύμφωνα με την Πολιτική Απόφαση της ΚΕ «η ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα» κρίνεται ως «ιδιαίτερα κρίσιμη την επόμενη περίοδο».
Δηλαδή μέχρι τις εκλογές, με μια μικρή ανάπαυλα στις γιορτές των Χριστουγέννων, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να βρίσκεται στους δρόμους προκειμένου να κάνει τον βίο της κυβέρνησης, αβίωτο. Στο επόμενο δεκαήμερο, σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΚΕ «οι νομαρχιακές και τοπικές επιτροπές θα κάνουν συνελεύσεις με θέμα τις έξι εθνικές προτεραιότητες», που παρουσίασε ο Τσίπρας στη ΔΕΘ, ενώ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, «θα διοργανωθούν ημερίδες με τη συμμετοχή στελεχών του κόμματος και φορέων της οικονομικής και κινηματικής ζωής κάθε περιοχής», σε κάποιες εξ αυτών θα συμμετάσχει και ο Αλέξης Τσίπρας και στις οποίες «θα αναλύονται οι προγραμματικές δεσμεύσεις και θα εκκινεί διαβούλευση με τα στελέχη της τοπικής κοινωνίας».
Για την Αυτοδιοίκηση συμφώνησαν πως εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση θα ακυρώσει την εκλογή των αιρετών με 43% από τον Α’ γύρο και το πλαφόν του 3% για την είσοδο στο δημοτικό συμβούλιο. Στο κείμενο της απόφασης γίνεται λόγος για τέσσερεις θεσμικές δεσμεύσεις-παρεμβάσεις, ενώ ασκείται κριτική στην «αντιμεταρρύθμιση Μητσοτάκη», όπως ονομάζονται οι αλλαγές που έχουν γίνει στους ΟΤΑ, και προσδιορίζονται τα σημεία τα οποία δεσμεύονται να αλλάξουν, εφόσον στις επόμενες εκλογές σχηματιστεί προοδευτική κυβερνητική πλειοψηφία.
Για τα πρόσωπα των δημάρχων και των περιφερειαρχών είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν διαφωνίες και εντάσεις μέχρι τον Ιανουάριο, οπότε και θα ανακοινωθούν οι περισσότεροι συνδυασμοί, τους οποίους θα στηρίξει η Κουμουνδούρου. Σε κάθε περίπτωση η κατεύθυνση είναι να επιδιωχθούν συμμαχίες και να στηριχτούν «παρατάξεις και πρόσωπα με σαφή προοπτική νικηφόρων αποτελεσμάτων». Μόνον όσοι μπορούν να κερδίσουν δήμους και περιφέρειες τον Οκτώβριο θα είναι οι εκλεκτοί του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές και όχι κομματικά στελέχη, οι επιδόσεις των οποίων στις τελευταίες εκλογές ήταν λίαν απογοητευτικές και μάλιστα ορισμένοι με μονοψήφια ποσοστά. Κατά συνέπεια οι νυν δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ ενδεχομένως και κάποιοι δεξιοί ανεξάρτητοι περιλαμβάνονται στους εκλεκτούς του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Τσίπρας θέλει οι συμμαχίες για τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες να έχουν συμφωνηθεί πριν τις βουλευτικές εκλογές, επειδή θεωρεί πως οι ψηφοφόροι μπορεί να το εκλάβουν ως «προπόνηση» για την προοδευτική διακυβέρνηση και κατά συνέπεια να επηρεάσουν και το εκλογικό αποτέλεσμα για τους βουλευτές, από το οποίο, κατά τον Αλέξη, πρέπει να προκύπτει «κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτικές συνεργασίες»…
Νίκος Φελέκης
0 Σχόλια