Ο Ρίσι Σουνάκ εκτός απ’ ό,τι είναι ο τρίτος πρωθυπουργός της Βρετανίας σε τρεις μήνες, είναι ο νεότερος πρωθυπουργός της, αλλά και ο πρώτος που δεν είναι λευκός...
Για κάποιους, το χειρότερο από τα τρία είναι το τρίτο ενώ για κάποιους άλλους είναι το πρώτο. Παλαιότερα όταν οι κοινωνίες ήταν περισσότερο συντηρητικές κακό θα ήταν και το δεύτερο καθώς η αποτελεσματικότητα ήταν συνυφασμένη με την ηλικία.
Η γνώμη της στήλης βρίσκεται εγγύτερα σε αυτούς που πιστεύουν πως το χειρότερο από τα τρία είναι το πρώτο. Δηλαδή, το γεγονός πως είναι ο τρίτος πρωθυπουργός σε μερικούς μήνες. Αυτό δείχνει μια κοινωνία σε σύγχυση η οποία καθρεφτίζεται και στις πολιτικές εξελίξεις.
Η επιλογή ενός πρωθυπουργού από κάποια από τις μη λευκές μειονότητες της χώρας, υποστηρίζει την άποψη πως οι ανεπτυγμένες κοινωνίες είναι ανεπτυγμένες και ισχυρές γιατί αναδεικνύουν με κριτήρια αξιοκρατικά και όχι φυλετικά, θρησκευτικά, τις σεξουαλικές προτιμήσεις ή τις προτιμήσεις στο φαγητό ή το κρασί...
Εν αντιθέσει με την κα Λιζ Τρας που έμεινε στην πρωθυπουργική κατοικία της Μεγάλης Βρετανίας για λίγο περισσότερο από ένα μήνα, ο Ρίσι Σούνακ δεν υπόσχεται "λαγούς με "πετραχήλια". Πιστεύει πρωτίστως στη δημοσιονομική σταθερότητα και μετά στη μείωση των φόρων.
Το λάθος της κας Τρας ήταν ο σχεδιασμός μείωσης των φόρων χωρίς αντίστοιχη μείωση των δαπανών. Τούτο μοιάζει παρόμοιο με το δόγμα των αριστερών της αύξησης των δαπανών χωρίς αύξηση των φόρων...
Λόγω της κρίσιμης διεθνούς οικονομικής συγκυρίας οι αγορές αντέδρασαν ακαριαία, αυξάνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων και πιέζοντας την ισοτιμία της στερλίνας...
Για τον Ρίσι Σούνακ πάντως προέχει η δημοσιονομική σταθερότητα και όχι η μείωση των φόρων. Ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του "πραγματικό κληρονόμο" της Μάργκαρετ Θάτσερ.
Όπως είπαμε, η διεθνής συγκυρία παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη και μια ύφεση ενδεχομένως να ανατρέψει τις πεποιθήσεις του νέου συντηρητικού πρωθυπουργού, γιατί αυτή την περίοδο η αντίληψη για τη διαχείριση της οικονομίας που είναι κυρίαρχη διεθνώς είναι η Μοντέρνα Νομισματική Θεωρία.
Γυναίκες, μαύροι, ινδοί και LGBT...
Η ανάδειξη του Σούνακ στην πρωθυπουργία του Η.Β. λίγα χρόνια μετά την εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα στην Προεδρία της ισχυρότερης δύναμης της Δύσης και του κόσμου, επιβεβαιώνει τις βαθιές αλλαγές που συντελούνται στη Δύση τις τελευταίες δεκαετίες.
Ας μην ξεχνάμε πως πριν τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο, σε αρκετές χώρες της Δύσης οι γυναίκες δεν ψήφιζαν, οι έγχρωμοι δεν επιτρεπόταν να πηγαίνουν στα ίδια σχολεία με τους λευκούς και οι ομοφυλόφιλοι υποβάλλονταν μέχρι και σε χημικό ευνουχισμό.
Η πρόοδος των ατομικών δικαιωμάτων σε συνδυασμό με την ισχυρή θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών έχει αλλάξει άρδην την εικόνα της Δύσης.
Υπάρχει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού που θεωρεί τη χειραφέτηση των γυναικών και το άνοιγμα των ισχυρών θέσεων σε άτομα από τις έγχρωμες μειονότητες ότι αποτελούν στοιχεία εκφυλισμού που οδηγούν στην παρακμή.
Τέτοιες θεωρίες ομοιάζουν με τις φυλετικές θεωρίες των ναζιστών, οι οποίες παρότι ηττήθηκαν στην πράξη επανέρχονται σε κάθε ευκαιρία μέσω συγκυριακών παραλλαγών.
Η αλήθεια είναι πως η Δύση παρουσιάζει σημάδια κόπωσης και μοιάζει να υποχωρεί καθώς άλλες δυνάμεις κερδίζουν συνεχώς έδαφος.
Το ποσοστό των ΗΠΑ και της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες ως ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί σημαντικά.
Τούτο δεν συνέβη γιατί μειώθηκε το ΑΕΠ των δημοκρατιών αλλά γιατί αυξήθηκε ταχύτερα το ΑΕΠ αναπτυσσόμενων χωρών όπως η Κίνα.
Φυσικά η αύξηση του ΑΕΠ χωρών όπως η Κίνα, η Βραζιλία, η Τουρκία κλπ δεν συνέβη γιατί οι κοινωνίες αυτές ανέπτυξαν κάποιους οικονομικούς θεσμούς και τεχνολογίες ανταγωνιστικότερες των δυτικών. Το ΑΕΠ τους αυξήθηκε γιατί υιοθέτησαν δυτικές μεθόδους οικονομικής οργάνωσης, εισήγαγαν δυτική τεχνολογία και προσέλκυσαν δυτικές επενδύσεις.
Η Κίνα τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αναπτύσσει δικές της τεχνολογίες, χωρίς να υιοθετήσει τους δυτικούς θεσμούς που προωθούν τη δημιουργικότητα του ατόμου και κυρίως αυτό που ονομάζεται δημιουργική καταστροφή. Αν η Δύση συνεχίσει να θέτει περιορισμούς στην εξαγωγή δυτικής τεχνολογίας στην Κίνα, το πιθανότερο είναι η κινέζικη ανάπτυξη να στερέψει...
Το μεγαλύτερο όπλο της Δύσης απέναντι στην ανταγωνιστική ανάδυση των αυταρχικών ανταγωνιστών είναι η προσέλκυση του μεγαλύτερου μέρους της οικονομικής και επιστημονικής ελίτ των χωρών αυτών.
Οι εργατικοί, ευφυείς και δημιουργικοί άνθρωποι συνήθως αποτελούν ένα μειοψηφικό ποσοστό κάθε κοινωνίας. Η εύκολη ανάδειξη των περισσότερων από αυτούς σε θέσεις ισχύος είναι που καθιστά την κοινωνία και την οικονομία δυναμικούς παράγοντες.
Αν κοιτάξει κάποιος στις ηγετικές θέσεις των αμερικάνικων και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων θα διακρίνει ένα μεγάλο αριθμό ασιατών. Στην Κίνα, τη Ρωσία ή την Τουρκία δεν θα δει σχεδόν κανένα δυτικό.
Αντιθέτως, Ρώσοι, Κινέζοι και Τούρκοι απομακρύνονται κατά χιλιάδες καθημερινά από τις αυταρχικές χώρες τους, αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες στις δυτικές δημοκρατίες.
Η προσέλκυση της "αφρόκρεμας" αυτών των κοινωνιών είναι ένα από τα ισχυρά όπλα της Δύσης στην επερχόμενο ανταγωνισμό...
Η εικόνα ακόμη ενός εγχρώμου στην ηγεσία μιας δυτικής δημοκρατίας ενισχύει την ελκυστικότητα της Δύσης απέναντι στις ελίτ των ανταγωνιστών της...
Η ανάδειξη του Ρίσι Σούνακ ενισχύει αυτή την προοπτική...
0 Σχόλια