Ο χειμώνας έχει – υπό μια έννοια – διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην στρατιωτική ιστορία Ρωσίας και Ουκρανίας. Ήταν, για παράδειγμα, καθοριστικός στις νίκες επί του Ναπολέοντα και της ναζιστικής Γερμανίας, αλλά και σε όσα ο γεννημένος στο Κίεβο συγγραφέας Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ γράφει για εκείνο «το μεγάλο και φοβερό έτος», το 1918, στο έργο του «Η Λευκή Φρουρά».
Ο καιρός αναμένεται να διαδραματίσει και πάλι κρίσιμο ρόλο ως παράγοντας επηρεάζοντας τις εξελίξεις, καθώς οι μάχες μεταξύ των ουκρανικών και των ρωσικών δυνάμεων μπαίνουν στον ένατο μήνα, γράφουν οι Financial Times, επικαλούμενοι αξιωματούχους και στρατιωτικούς αναλυτές.
Το να μπορέσει να κρατηθεί κανείς ζεστός σε μια χώρα όπου οι θερμοκρασίες των χειμώνα πέφτουν ακόμη και κάτω από τους μείον 30 βαθμούς Κελσίου είναι μόνο ένα από τα πολλά στοιχεία που θα έπρεπε να προβληματίζουν τους άμεσα εμπλεκόμενους ενόψει χειμώνα.
Μέσα σε τέτοιες συνθήκες ακραίου κρύου, ο στρατιωτικός εξοπλισμός λειτουργεί πιο δύσκολα, παγίδες/νάρκες μπορούν να κρυφτούν πιο εύκολα κάτω από το χιόνι, οι γεννήτριες χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες καυσίμων, οι προμήθειες μετακινούνται πιο δύσκολα και τα συστήματα πλοήγησης ορισμένων drones πιάνουν πάγο.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν εμπόδισαν, βέβαια, τον Πούτιν από το να εισβάλει στρατιωτικά στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι αυτή η εισβολή ξεκίνησε ενώ ο χειμώνας τελείωνε.
«Οι καιρικές συνθήκες πρόκειται να επηρεάσουν και τις δύο πλευρές», δηλώνει ο πρώην στρατιωτικός Oleksiy Melnyk της δεξαμενής σκέψης Razumkov Centre που έχει την έδρα της στο Κίεβο.
Ωστόσο, οι αντιμαχόμενες πλευρές θα επηρεαστούν κατά πολύ διαφορετικό τρόπο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στους FT στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιδιώκει από την πλευρά του, εξαπολύοντας επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχουν ήδη καταστρέψει περίπου το 40% των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, να κάμψει το ηθικό των Ουκρανών, να τους αποθαρρύνει και να περιορίσει παράλληλα τη στήριξη που θα μπορεί να παρέχει το Κίεβο στα στρατεύματά του.
Οι κάτοικοι του Κιέβου έχουν ήδη κληθεί να προετοιμαστούν για μεγαλύτερες και συχνότερες διακοπές ρεύματος, ενώ οι Ουκρανοί πρόσφυγες κλήθηκαν να μην επιστρέψουν στη χώρα αυτόν τον χειμώνα ώστε να μην επιβαρυνθεί έτσι περισσότερο το εθνικό σύστημα ενέργειας.
Ένα άλλο στοιχείο, που ίσως να έχει στο μυαλό του ο Πούτιν, είναι ότι το κρύο συνήθως επιβραδύνει τον ρυθμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Κάτι τέτοιο, στην προκειμένη περίπτωση, θα μπορούσε να βοηθήσει τη Ρωσία να διατηρήσει τις γραμμές άμυνάς της ενάντια στις ουκρανικές αντεπιθέσεις, παγιώνοντας έτσι τον έλεγχό της στα κατεχόμενα εδάφη. Αναλυτές εκτιμούν πως αυτή η προσέγγιση κατέχει κεντρική θέση στην σκέψη του Σεργκέι Σουροβίκιν που διορίστηκε πρόσφατα διοικητής του συνόλου των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.
Ωστόσο, οι ουκρανικές δυνάμεις ίσως να αποδειχθούν καλύτερα εξοπλισμένες, τουλάχιστον σε κάποιους τομείς. Ο Καναδάς στέλνει στην Ουκρανία μισό εκατομμύριο στρατιωτικές στολές για τον χειμώνα, ενώ το ΝΑΤΟ έχει ήδη αναζητήσει τρόπους μέσα από τους οποίους θα μπορούσε να υποστηρίξει την Ουκρανία κατά τους ψυχρότερους χειμερινούς μήνες.
«Οι Ρώσοι αναμένουν ότι η χειμερινή περίοδος θα τους βοηθήσει, τουλάχιστον στον ενεργειακό πόλεμο… Αλλά οι Ουκρανοί στρατιώτες θα είναι πολύ καλύτερα» καθώς θα μπορούν να βασιστούν στους ντόπιους πληθυσμούς για υλική υποστήριξη, εκτιμά ο Oleksiy Melnyk της δεξαμενής σκέψης Razumkov Centre.
Τα ρωσικά στρατεύματα, στον αντίποδα, δεν έχουν το ίδιο επίπεδο υποστήριξης από τους ντόπιους στις κατεχόμενες περιοχές. Παράλληλα, πολλοί από τους δεκάδες χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες που κινητοποιήθηκαν πρόσφατα στο πλαίσιο της μερικής επιστράτευσης εστάλησαν μεν στο μέτωπο χωρίς όμως να έχουν ούτε καν τον βασικό εξοπλισμό, όπως καταγγέλλεται.
«Λαμβάνω πολλά μηνύματα από τα στρατόπεδα εκπαίδευσης όπου στέλνουν τους νεοσύλλεκτους. Δεν υπάρχει στρατιωτική εκπαίδευση και οι συνθήκες είναι άθλιες», λέει από την πλευρά του ο Pavel Gubarev, πρώην ηγέτης των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ.
Το ίδιο το Κρεμλίνο έχει άλλωστε παραδεχθεί ότι «προβλήματα με τον εξοπλισμό εξακολουθούν να υπάρχουν», όπως αναφέρουν στο άρθρο τους οι FT.
Κατά τα λοιπά, πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο βαρύς θα είναι ο ερχόμενος χειμώνας. Από το εάν δηλαδή η θερμοκρασία θα πέσει κοντά στους 0 βαθμούς Κελσίου με πολλές βροχές και λάσπη, ή ακόμη χαμηλότερα, στους μείον 10 βαθμούς Κελσίου όπου όλα παγώνουν.
Ένας ήπιος χειμώνας θα λειτουργούσε σε βάρος του ενεργειακού πολέμου του Πούτιν, ενώ τα λασπωμένα χωράφια θα ανάγκαζαν τα βαριά φορτηγά ανεφοδιασμού να πηγαίνουν από ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Κάτι τέτοιο ωστόσο, ίσως να εξέθετε τα ρωσικά φορτηγά στα ουκρανικά πυρά.
Ωστόσο η λάσπη θα περιόριζε επίσης και την ικανότητα της Ουκρανίας να πραγματοποιεί αντεπιθέσεις. Ο υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η δυνατή βροχή και το ανώμαλο έδαφος καθιστούν πιο δύσκολη την προσπάθεια του Κιέβου να ανακαταλάβει τη Χερσώνα.
Αντίθετα, ένα βαθιά παγωμένο τοπίο ίσως να επέτρεπε τη μετακίνηση και θεωρητικά να άνοιγε δρόμους για επίθεση.
Το κρίσιμο, σε κάθε περίπτωση, και για τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές θα είναι καταφέρουν να διατηρήσουν το ηθικό τους μέσα σε συνθήκες φθοράς, κόπωσης και «πολικού κρύου».
Πηγή: FT, Η Καθημερινή
0 Σχόλια