Σε νέα φάση εισέρχεται ο πόλεμος Δύσης – Ρωσίας, μετά την ανατίναξη -από
σαμποτάζ, όπως φαίνεται έως τώρα- των αγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στη
Βαλτική, Nord Stream 1 και 2
Κόβεται ο ενεργειακός ομφάλιος λώρος Ευρώπης – Ρωσίας, μετά την ανατίναξη των υποθαλάσσιων αγωγών μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στη Βαλτική με τελικό προορισμό τη Γερμανία.
Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις στη Δύση και στη Ρωσία πρόκειται για
σαμποτάζ. Μάλιστα, η χτεσινή έκρηξη στα σημεία που περνούν οι αγωγοί στη
Δανία και τη Σουηδία φαίνεται πως ήταν τόσο ισχυρή που προκάλεσε σεισμό 3,5
Ρίχτερ.
Se video og fotos af gaslækagerne på Nord Stream 1 og 2-gasledningerne i Østersøen på https://t.co/pj96CN7CDB: https://t.co/7bgt8TljaH #dkforsvar pic.twitter.com/I1zEPaBLYO
— Forsvaret (@forsvaretdk) September 27, 2022
Αλληλοκατηγορούνται
Παρ’ ότι καμία πλευρά, ούτε οι ΗΠΑ ούτε και η Ρωσία, έως τώρα έχει εκδώσει επίσημη ανακοίνωση, τόσο οι δυτικές διαρροές όσο και οι ρωσικές επιρρίπτουν η μια στην άλλη την ευθύνη για το σαμποτάζ.
Μάλιστα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα των αγωγών.
Πλήγμα ντόμινο και για Ελλάδα;
Ανεξαρτήτως, πάντως, του ποιος ωφελείται, βέβαιον είναι ότι μετά από την ανατίναξη των αγωγών, κόβεται πλέον ο ομφάλιος λώρος που συνέδεε ενεργειακά την Ευρώπη με τη Ρωσία. Κι αυτό, διότι από τη Βαλτική μεταφέρονται πολύ μεγάλες ποσότητες του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Εκτός της Γερμανίας που πλήττεται άμεσα και περισσότερο (από το αγωγό μεταφέρονται 55 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, από τα 100 bcm που κατανάλωσε η χώρα πέρυσι), το κλείσιμο του αγωγού της Βαλτικής, θα επηρεάσει και άλλες χώρες της ΕΕ, την Ιταλία, την Ελλάδα, κ.ο.κ.
«Ευχαριστούμε τις ΗΠΑ»
Η Μόσχα, πάντως, προβάλλει με ιδιαίτερη ένταση την ανάρτηση στο twitter του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Πολωνίας και ευρωβουλευτή, Radoslaw Sikorski, ο οποίος, αναρτώντας φωτογραφία από τη θαλάσσια περιοχή του αγωγού, έγραψε: «Thank you USA». Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η ανατίναξη του αγωγού ήταν έργο made in USA.
Λίγο αργότερα, συνειδητοποιώντας προφανώς την… ανοησία που έκανε, ανασκεύασε με νέα ανάρτησή του, γράφοντας ότι πρόκειται για… προσωπική εκτίμησή του.
«Χαίρομαι -έγραφε- που ο Nord Stream, τον οποίο όλες οι πολωνικές κυβερνήσεις πολεμούν εδώ και 20 χρόνια, έχει παραλύσει κατά τα τρία τέταρτα. Αυτό είναι καλό για την Πολωνία. Ας αφήσουμε τη Δανία να ερευνήσει και να βρει τους δράστες. Φυσικά, έκανα υποθέσεις εργασίας σχετικά με το ποιος είχε τα κίνητρα και τις δυνατότητες να το κάνει, μόνο για δικό μου λογαριασμό».
Ο ίδιος, επίσης, είχε αναρτήσει παλαιότερη δήλωση (7-2-2022) του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάϊντεν, ο οποίος ανέφερε ότι, εάν η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα θέσουν τέλος στον Nord Stream.
Επίσης, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, παρέθεσε παλαιότερη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ (27-1-2022), στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία ανέφερε: «Θα είμαι ειλικρινής: Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ο Nord Stream – 2 δε θα λειτουργήσει».
Κίνδυνος ανεπανόρθωτης ζημιάς
Επιπλέον, εκφράζονται φόβοι ότι η ζημιά που έχουν υποστεί οι αγωγοί είναι ανεπανόρθωτη.
Η γερμανική εφημερίδα, Tagesspiegel, επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους, αναφέρει ότι οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι οι τρεις σειρές των αγωγών, Nord Stream και Nord Stream 2 θα παραμείνουν για πάντα άχρηστες μετά την αποσυμπίεση που σημειώθηκε.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι, αν οι αγωγοί δεν επισκευαστούν γρήγορα, θα μπει πολύ αλμυρό νερό και αυτό θα προκαλέσει διάβρωση. Οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν ότι οι αγωγοί φυσικού αερίου υπέστησαν ζημιές εξαιτίας δολιοφθοράς.
Ενεργειακή φτώχεια
Εάν, πάντως, κλείσει διά παντός ή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ο αγωγός, οι συνέπειες για την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του χειμώνα εκτιμάται ότι θα είναι πολύ σοβαρές.
Έως τώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δίδει η Gas Infrastructure Europe, οι αποθήκες αερίου στην Ευρώπη είναι γεμάτες κατά 79,94%. Κάτι που με τους ρυθμούς μέχρι την ανατίναξη των αγωγών στη Βαλτική, έως και τον Νοέμβριο το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να φτάσει το 80%.
Κατά άλλα δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ, αναφέρουν ότι οι δεξαμενές φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι γεμάτες σε ποσοστό 85%, ενώ το Βερολίνο έχει ως στόχο το 95% μέχρι τον Νοέμβριο.
Όλα αυτά, ωστόσο, εκτιμάται ότι είναι δύσκολο να επιτευχθούν, δεδομένου ότι τόσο οι βιομηχανίες όσο και τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα στη βόρειο Ευρώπη, η οποία ως επί το πλείστον «δουλεύει» με φυσικό αέριο, συνεχίζουν να καταναλώνουν, παρά τα μέτρα για μείωση της κατανάλωσης.
Τώρα, ήλθε και το πλήγμα με την ανατίναξη των αγωγών της Βαλτικής. Εκφράζονται φόβοι ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα θα κληθεί να το αντιμετωπίσει η Ευρώπη στην «καρδιά» του χειμώνα, τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2023. Εάν, μάλιστα, ο χειμώνας είναι βαρύς, τότε το πρόβλημα θα είναι σοβαρότατο.
Παιχνίδια… παγκοσμίου πολέμου
Μέσω του αγωγού Nord Stream 1, του δικτύου αγωγών μέσω της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, καθώς και των υποθαλάσσιων αγωγών προς την Τουρκία, διακινείται προς την Ευρώπη σχεδόν όλο το ρωσικό φυσικό αέριο.
Ο Nord Stream 2, ένα μεγάλο ντιλ της Άνγκελα Μέρκελ με τη Ρωσία, παρ’ ότι ολοκληρώθηκε, ουδέποτε λειτούργησε με διάφορα προσχήματα εκ μέρους της νέας γερμανικής κυβέρνησης και κατόπιν πιέσεων των ΗΠΑ. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, βέβαια, μπήκε η «ταφόπλακά» του. Ο συγκεκριμένος υποθαλάσσιος αγωγός είναι παράλληλος στον Nord Stream 1.
Αν και κατά τους επτά μήνες που μαίνεται ο πόλεμος, η ροή του ρωσικού αερίου μέσω του δικτύου της εμπόλεμης Ουκρανίας συνεχίστηκε, άλλες φορές καθίσταται προβληματική, ενώ άλλες φορές η ουκρανική, αλλά και η πολωνική πλευρά πιέζουν να περιοριστούν οι εξαγωγές μέσω αυτού του δικτύου. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Β.Ζελένσκι, εξάλλου, πολλάκις είχε καλέσει τους Δυτικούς να σταματήσουν να «ψωνίζουν» φυσικό αέριο και πετρέλαιο από τη Ρωσία.
Ανάλογα με τα προβλήματα που παρουσιάζονταν στο δίκτυο μέσω Ουκρανίας, η Ρωσία άλλοτε αύξανε και άλλοτε μείωνε τη ροή αερίου μέσω του Nord Stream 1. Τους προηγούμενους μήνες, και προκειμένου να πιέσει τη Δύση, η Ρωσία πρακτικά ανοιγόκλεινε τη στρόφιγγα, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα. Ισχυριζόταν, επίσης, ότι η τουρμπίνα της γερμανικής εταιρείας, Siemens, εξαιτίας των κυρώσεων της Δύσης προς τη Ρωσία, δεν της παραδίδεται. Τις θέσεις της Μόσχας διέψευδε το Βερολίνο.
Τώρα, όμως, μετά την ανατίναξη του αγωγού της Βαλτικής και εφόσον παραμείνει κλειστός για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο ενόψει χειμώνα. Η, δε, Γερμανία, η οποία είναι ο τελικός προορισμός του Nord Stream, και μεγάλος καταναλωτής του ρωσικού φυσικού αερίου βρίσκεται στο «κόκκινο».
Ιστορικής σημασίας … ρωγμές
Η Δύση αφήνει να εννοηθεί ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την ανατίναξη του αγωγού, διότι έτσι θέλει να πιέσει τη Δύση και ειδικά την ΕΕ. Η Ρωσία εδώ και μήνες ανοιγόκλεινε τις στρόφιγγες στη Βαλτική, και θα μπορούσε να κλείσει εντελώς τον αγωγό, χρησιμοποιώντας διάφορες προφάσεις. Για ποιο λόγο, όμως, να τον ανατινάξει, χάνοντας έτσι ένα «ατού»; Αυτό της ενεργειακής πίεσης προς την ΕΕ, και της απειλής της ενεργειακής φτώχειας της Ευρώπης. Μένει να φανεί κατά πόσον ευσταθούν οι Δυτικοί ισχυρισμοί.
Από την άλλη, με την ανατίναξη του αγωγού, επιταχύνεται το κόψιμο του ομφάλιου λώρου της Ευρώπης με τη Ρωσία. Κάτι που, ως όλα δείχνουν, αποτελούσε βασικό στόχο των ΗΠΑ. Ήδη, το «πολιτικό διαζύγιο» Ευρώπης – Ρωσίας ήταν το σοβαρότερο -ιστορικής σημασίας- αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία. Τώρα, φαίνεται πως έρχεται και το -διά της βίας- «ενεργειακό διαζύγιο».
Όπως και να’ χει, αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί ο «δράστης» του σαμποτάζ.
Νέα ρήξη Μόσχας – Ουάσιγκτον
Εν μέσω αυτού του εμπόλεμου σκηνικού, η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα κάλεσε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν αμέσως τη Ρωσία. «Οι πολίτες των ΗΠΑ δεν πρέπει να ταξιδεύουν στη Ρωσία και όσοι ζουν ή ταξιδεύουν στη Ρωσία θα πρέπει να την εγκαταλείψουν αμέσως», αναφέρεται στην ταξιδιωτική οδηγία.
Την ίδια ημέρα, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε στους πολίτες της χώρας να μην κάνουν ταξίδια στη Ρωσία, ενώ υπενθύμισε ότι η εναέρια κυκλοφορία μεταξύ Πολωνίας – Ρωσίας έχει διακοπεί.
Στις 27 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωνε ότι η Ουάσιγκτον δεν είχε αντίρρηση να χρησιμοποιεί η Ουκρανία τα όπλα που της δίδει η Δύση, προκειμένου να πλήττει τις περιοχές που, βάσει των «δημοψηφισμάτων», πρόκειται να γίνουν μέρος της Ρωσίας.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ «πλησιάζουν στο να γίνουν μέρος της σύγκρουσης στην Ουκρανία».
Στις 22 Σεπτεμβρίου, επίσης, ο John Kirby, εκ μέρους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, απαντώντας σε ερώτηση εάν είναι δυνατή η επανέναρξη του στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ – Ρωσίας, δήλωσε ότι «τώρα δεν είναι η ώρα να μιλάμε με τη Ρωσία όπως γινόταν πριν».
Όλα δείχνουν ότι κάτι μεγάλο ετοιμάζεται. Είτε σε στρατιωτικό, είτε σε διπλωματικό επίπεδα, είτε και στα δύο. Το βέβαιον είναι ότι το «Ουκρανικό» και η αναμέτρηση Δύσης – Ρωσίας έχουν μπει σε νέα φάση, μετά τον επτάμηνο -έως τώρα- πόλεμο στην Ουκρανία.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια