Sponsor

ATHENS WEATHER

Αόρατη ασπίδα προστατεύει δύο μικρούς γειτονικούς γαλαξίες από τις επιθέσεις του γαλαξία μας


Τα Νέφη του Μαγγελάνου, το Μέγα Νέφος του Μαγγελάνου και το Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου, είναι δύο μικροί γαλαξίες μέλη της Τοπικής Ομάδας γαλαξιών στην οποία ανήκει ο γαλαξίας μας. Είναι οι κοντινότεροι γαλαξίες που είναι ορατοί με γυμνό μάτι, ευρισκόμενοι σε απόσταση από τη Γη 168.000 έτη φωτός το Μέγα Νέφος και 195.000 έτη φωτός το Μικρό Νέφος.

Οι αστρονόμοι γνωρίζουν ότι οι δύο γαλαξίες πλησιάζουν κατά καιρούς τον δικό μας γαλαξία. Σύμφωνα με τα συμβατικά κοσμολογικά μοντέλα η αλληλεπίδραση των δύο γαλαξιών με τον δικό μας θα έπρεπε να διαταράσσει αρνητικά τη «λειτουργία» τους με πιο εμφανές αποτέλεσμα τη διακοπή της παραγωγής νέων άστρων σε αυτούς.

Όμως έχει επίσης διαπιστωθεί ότι η γέννηση νέων άστρων στους δύο γαλαξίες συνεχίζεται απρόσκοπτα δημιουργώντας ένα κοσμικό μυστήριο το οποίο προσπαθούν να λύσουν οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τα ευρήματα της ανάλυσης που έκανε σε δεδομένα παρατηρήσεων που έχουν γίνει στους δύο γαλαξίες τα τελευταία 30 έτη.

Όπως υποστηρίζουν οι δύο γαλαξίες έχουν αποκτήσει μια κολοσσιαία κοσμική ασπίδα που τους προστατεύει από την αρνητική επίδραση του δικού μας γαλαξία αλλά και γενικότερα επιτρέποντας τους να συνεχίσουν να εξελίσσονται χωρίς προβλήματα και κυρίως να μην επηρεάζεται η διαδικασία της αστρογένεσης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η ασπίδα αυτή είναι ένα «στέμμα» που περιβάλλει τους δύο γαλαξίες και αποτελείται από καυτό υπερφορτισμένο αέριο. Το στέμμα αυτό δεν επιτρέπει στον γαλαξία μας ή σε όποιον άλλο μεγάλο γαλαξία πλησιάζει τα Νέφη του Μαγγελάνου να απορροφά τα υλικά τους (κυρίως τα αέρια) τα οποία είναι απαραίτητα για την παραγωγή νέων άστρων. Αν και το στέμμα αυτό βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τους δύο γαλαξίες καταφέρνει να τους προστατεύει από τις επιθέσεις μεγαλύτερων γαλαξιών.

Όμως αυτή η κοσμική δομή είναι αόρατη για αυτό και η ύπαρξη της περνούσε απαρατήρητη από τα «μικροσκόπια» των επιστημόνων που μελετούσαν τους δύο γαλαξίες. Οι ερευνητές κάνουν λόγο για ένα «κουκούλι» που προστατεύει τους δύο γαλαξίες και όπως είναι ευνόητο το κουκούλι αυτό θα αποτελέσει από εδώ και πέρα αντικείμενο νέων παρατηρήσεων και μελετών.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια