Με υποκλοπές, γκρίνια και αυτοκριτική στη βαλίτσα


Το τάιμινγκ με την καταγγελία Σπίρτζη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η... ευκλείδεια γεωμετρία της ανάπτυξης και η παρ’ ολίγον «βόμβα» Φίλη με το ΝΑΤΟ - Στην Κουμουνδούρου ετοιμάζουν τις προγραμματικές δεσμεύσεις που θα εξαγγελθούν στη Θεσσαλονίκη

Τα ίχνη παρακολούθησης του τηλεφώνου του Χρήστου Σπίρτζη, από το παράνομο λογισμικό Predator, οδηγούν, σύμφωνα με όσα συζητούνται στις κλειστές συσκέψεις του Αλέξη Τσίπρα και των επιτελών του, «σε σκολιούς δρόμους το δημοκρατικό μας πολίτευμα». Αυτή ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συζήτηση που έγινε στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου για το «τι ακολουθεί μετά τον Σπίρτζη». Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πεπεισμένη πως θα υπάρξουν και άλλες αποκαλύψεις.

Και όχι μόνο για το Predator και τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ για πολιτικούς και δημοσιογράφους, αλλά και για φυσικές παρακολουθήσεις στενών συνεργατών του τέως πρωθυπουργού. Για τις οποίες, όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη της Κουμουνδούρου, υπάρχουν «στοιχεία και αποδείξεις». Συνεργάτες του Τσίπρα δηλώνουν ότι έχουν εντοπίσει αυτοκίνητα με πινακίδες που δεν είναι καταχωρημένες να παρακολουθούν άτομα τα οποία βρίσκονται στο γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Οι σχετικοί φάκελοι με τα στοιχεία ετοιμάζονται και σύντομα πρόκειται να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να αποκαλυφθούν «οι παρακρατικές αυτές μέθοδοι που παραπέμπουν», όπως λένε, «στις σκοτεινές εποχές του μετεμφυλιακού κράτους της Δεξιάς και της χούντας».

Σκληρές εκφράσεις, που δεν συνάδουν σε πολιτική αντιπαράθεση κομμάτων μιας ευνομούμενης, δημοκρατικής και ευρωπαϊκής χώρας. Τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες εκφεύγουν των κανόνων του δημοκρατικού παιχνιδιού ακόμη και του κομματικού «πετροπόλεμου» και δεν θα ήταν υπερβολή εάν λέγαμε ότι, εκτός από προσβολή, συνιστούν και έκπτωση της δημοκρατίας. Κάτι που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το είπε ευθέως την Πέμπτη, όταν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αποχώρησαν από την Εξεταστική Επιτροπή καταγγέλλοντας την πλειοψηφία επειδή αρνήθηκε να εξετάσει μάρτυρες που τα δύο κόμματα πρότειναν.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «διαρκή και επαναλαμβανόμενη αντιδημοκρατική εκτροπή (!) που επισφραγίζεται με τις αδιανόητες απειλές (σ.σ.: της Ντόρας Μπακογιάννη) περί δήθεν φυλάκισης για όσους πουν την αλήθεια». Απείλησε μάλιστα ότι μελλοντικά -προφανώς, εφόσον υπάρξει κυβερνητική αλλαγή- θα καταλογιστούν «ποινικές ευθύνες» σε όσους «διέπραξαν εγκλήματα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος»! Κάτι που παραπέμπει σε σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Η επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής


Σημειώνουμε ότι την Παρασκευή, μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο Χρήστος Σπίρτζης στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, ο Αλέξης Τσίπρας απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να συγκληθεί «εκτάκτως και άμεσα» η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να κληθούν σε ακρόαση α) ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Δεμίρης, β) η εισαγγελέας στην ΕΥΠ κυρία Βλάχου και γ) ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Ράμμος, ο οποίος, σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από την Κουμουνδούρου, «δέχεται πιέσεις και απειλές από διάφορους εκπροσώπους συμφερόντων να σταματήσει να βοηθά, με την αξιοπρεπή και άτεγκτη συμπεριφορά του, στην αποκάλυψη της αλήθειας».

Στην Επιτροπή δεν αποκλείεται να ζητήσει να καταθέσει και ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης, προκειμένου, μετά τη Δικαιοσύνη, να παρουσιάσει και στη Βουλή, αναλυτικά, τα στοιχεία για την παρακολούθησή του, η οποία, όπως λέει, συμπίπτει χρονικά με αυτήν του Νίκου Ανδρουλάκη, με τον οποίο έχουν κοινή μήτρα πολιτικής καταγωγής, την Ξάνθη, όπου και οι δύο σπούδασαν πολιτικοί μηχανικοί και ανέπτυξαν συνδικαλιστική δράση μέσω της ΠΑΣΠ, της φοιτητικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ.

Σύμπτωση η οποία, κατά ορισμένους, δεν αποκλείεται να συνδέεται και με το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο (Φθινόπωρο του 2021) ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας στο ΚΙΝ.ΑΛ./ΠΑΣΟΚ, για την οποία, ως είναι φυσικό, ενδιαφέρονταν τόσο η Ν.Δ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ως δυνάμει κυβερνητικοί σύμμαχοι της Χαριλάου Τρικούπη σε περίπτωση που δεν υπάρξει, όπερ και το πιθανότερο, αυτοδυναμία κανενός κόμματος στις εκλογές τόσο με την απλή αναλογική όσο και με την ενισχυμένη του κλιμακωτού μπόνους.

Νίκος Φελέκης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια