Ίσως πρέπει να ξεκινήσει άμεσα να προετοιμάζεται η ελληνική κοινή γνώμη για πιθανή πολεμική σύρραξη με τη Τουρκία.
Η στιγμιαία μερική υπαναχώρηση από την επιθετική ρητορική της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον της Ελλάδος χθες, περί πρόθεσης να συναντηθούν με τους Έλληνες για να "συζητήσουν” τις απαιτήσεις τους για ελληνική γη και ύδωρ, μοιάζει με το Σκωτσέζικο ντους που έχουμε συνηθίσει στα τελευταία 3 χρόνια με την έναρξη του εντατικού υβριδικού πολέμου εναντίον της Ελλάδος που ξεκίνησε το ‘20 η Τουρκία. Εξάλλου και ο Πούτιν και η εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης, μια βδομάδα ως και μια μέρα πριν ξεκινήσει τον πόλεμο με την Ουκρανία, διαβεβαίωναν όλους ότι ΔΕΝ θα κάνουν πόλεμο!
Καθώς οι δημοσκοπήσεις στη γειτονική Τουρκία δείχνουν τον Ερντογάν να φλερτάρει το 30% με τα επιτεύγματά του στην οικονομία του 100% πληθωρισμού και την φτωχοποίηση τεράστιου ποσοστού Τούρκων καθημερινών ανθρώπων, και με την αντιπολίτευση να διαγκωνίζεται με την κυβέρνηση στις ανθελληνικές κορώνες, μοιάζει μονόδρομος ή πάση θυσία αποφυγή των τουρκικών εκλογών!
Ενόψει της ξεκάθαρης προοπτικής απώλειας εξουσίας από το σημερινό σύστημα εξουσίας της Τουρκίας, το οποίο έχει μεθοδευμένα φυλακίσει και εκδιώξει τους πολιτικούς αντιπάλους του σε δημόσιο, στρατό, δικαιοσύνη, Τύπο και επιχειρηματικότητα στα τελευταία 20 χρόνια, και καθώς μια εναλλαγή εξουσίας με τις συγκυρίες αυτές δεν θα είναι "να πάνε σπίτι τους” οι τωρινοί αλλά πιθανότατα να υποστούν ποινικές διώξεις ή και χειρότερα άλλα, ασυνήθιστα για εμάς που αλλάζουμε κυβέρνηση κάθε 3-5 χρόνια εδώ και μισό αιώνα.
Ο τρόπος που μπορεί να διασφαλίσει ο Τούρκος πρόεδρος ότι δεν θα υποστεί τις συνέπειες των διώξεων που έχει κάνει το παρόν κυβερνητικό σύστημα της Τουρκίας τα τελευταία 20 χρόνια, είναι να αναβάλλει τις εκλογές.
Αυτό μπορεί να γίνει μόνο κάτω από ένα μανδύα εμπόλεμης κατάστασης, το οποίο φαίνεται καθαρά να προετοιμάζει την κοινή γνώμη της Τουρκίας. Για κάποιους από αυτό το σύστημα η λύση αυτή μπορεί να είναι θέμα ζωής-και-θανάτου, ή ζωής μέσα στη φυλακή ή απέξω.
Καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του...
Μάλιστα, ενόψει της πρόσφατης υποχρεωτικής επιστράτευσης 600 αποστρατευμένων Γκιουλενιστών Τούρκων πιλότων της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας τις τελευταίες ημέρες, θα ήταν τουλάχιστον αφελές η Ελλάδα να μην ξεκινήσει να προθερμαίνεται για το απονενοημένο. Όλα δείχνουν ότι οι απέναντί μας πάνε για πόλεμο.
Με την προετοιμασία της ελληνικής κοινής γνώμης αλλά και την εκπόνηση σχεδίου κρίσης για το κράτος και τους πολίτες (στην απευκταία περίπτωση που αρχίσουν εχθροπραξίες) η Ελλάδα οφείλει να προετοιμάσει την κοινωνία και την οικονομία της.
ΠΡΟΣΟΧΗ: δεν αναφέρομαι στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που είναι πανέτοιμες, πάνοπλες και έχουν πλήρη επιχειρησιακό και στρατηγικό σχεδιασμό με όλα τα πιθανά σενάρια να έχουν αναλυθεί και βελτιστοποιηθεί. Ούτε στην ελληνική διπλωματική μηχανή που είναι εξίσου πανέτοιμη. Αναφέρομαι στην κοινωνία των απλών ανθρώπων όπως εμείς.
Να ξεκαθαρίσουμε τη δρομολόγηση "ποιος κάνει τί και πότε” ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις των αντιδράσεων των πολιτών και το χάος στην οικονομία και την κοινωνία, (ότ)αν θα ξεκινήσει εμπόλεμη διαμάχη.
Τρομοκράτηση περί πιθανότητας εμπόλεμης σύγκρουσης Τουρκίας εναντίον της Ελλάδος θα ήταν αν ξυπνήσουμε ένα πρωί οι πολίτες από εκρήξεις και δεν ξέρουμε τί είναι.
Προετοιμασία θα είναι να εκπονηθεί ο ανάλογος σχεδιασμός, ή αν ήδη υπάρχει να κατεβεί από το ράφι, να ξεσκονιστεί, να τον αποστηθίσουν όσοι πρέπει και να γίνει άσκηση επί αυτού ώστε (ότ)αν χρειαστεί να είμαστε όλοι έτοιμοι.
Προετοιμασία πχ θα είναι να έχει προετοιμαστεί το κατάλληλο γραπτό μήνυμα για να σταλεί σε όλα τα κινητά εντός επικράτειας (σε περίπτωση που ανοίξει η πόρτα του φρενοκομείου) με οδηγίες εξατομικευμένες για τον καθέναν, έφεδρο ή μη, ώστε να ξέρει αν πρέπει να παρουσιαστεί και πού, πώς θα πάει εκεί, τι δουλειά θα χρειαστεί να κάνει εκεί, ποια πρόβλεψη υπάρχει για εθελοντές που ίσως να έχουν περάσει λίγο το όριο ηλικίας επιστράτευσης αλλά θέλουν να επιστρατευθούν εθελοντικά, τι μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας και νερού πρέπει να κάνει η υπόλοιπη κοινωνία για το καλό της χώρας, ποιές επιχειρήσεις τυχόν θα χρειαστεί να επιστρατευθούν για να λειτουργήσει σωστά η χώρα, αν πρέπει, πως θα λειτουργήσουν οι τράπεζες το πρωί, πώς θα λειτουργήσουν ΑΝ θα λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες, πώς θα πληρώσει ο κόσμος και οι επιχειρήσεις τους φόρους τους ΑΝ θα το κάνουν, ή αν θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις κανονικά ή αν θα είναι η πρώτη βδομάδα τυχόν σύρραξης αργία, κλπ κλπ κλπ.
Επίσης εφόσον έχουμε εκλογές και εμείς στην ίδια περίοδο θα ήταν ίσως δόκιμο να αποφασίσουμε αν θα έχουμε κανονική ή και οικουμενική κυβέρνηση από την προκήρυξη ως την ημέρα των εκλογών, αντί για υπηρεσιακή χωρίς δικαιοδοσίες όπως προβλέπεται τώρα, καθώς έχει αναφερθεί ότι αυτό περιμένουν οι απέναντι για να χτυπήσουν την Ελλάδα.
Αν αποφασίσουμε να έχουμε κανονική και όχι υπηρεσιακή κυβέρνηση στην επίσημη προεκλογική περίοδο (μεγάλα παιδάκια είμαστε άλλωστε και δεν φοβόμαστε να ακυρώσει κάποιος ή να νοθεύσει τις εκλογές μας) όπως άλλωστε το κάνουν και τα περισσότερα ανεπτυγμένα κράτη όπως Αγγλία κ Γαλλία κ Γερμανία κ ΗΠΑ που πάνε με κανονική κυβέρνηση ως την αλλαγή της με τις εκλογές, τότε πρέπει να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες με ομόφωνη ψήφιση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Αντιλαμβάνεστε τί συνεννοήσεις απαιτεί αυτό!
Αυτά και πολλά άλλα είναι τα ζητήματα που πρέπει να προετοιμαστούν, και μακάρι να μην συμβεί τίποτα και να είναι όλα αχρείαστα. Άχρηστα πάντως δεν θα είναι..
Αν ΔΕΝ προετοιμαστούμε όλοι, τότε θα κινδυνεύουμε πολύ περισσότερο να συμβεί, κάτι παρά σαν είμαστε έτοιμοι από καιρό. Ο Ιούλιος Καίσαρας άλλωστε είπε το διαχρονικά επίκαιρο: Si vis pacem, para bellum (Αν θέλεις ειρήνη, προετοίμαζε πόλεμο.)
Το παράθυρο πιθανής σύρραξης είναι ανάμεσα στο σήμερα και στις Τουρκικές εκλογές τον Ιούλιο του 2023 και συνεχώς φθίνει. Η συγκυρία στην οποίο βρισκόμαστε λέγεται "Παγίδα του Θουκιδίδη."
[...]Τον όρο "παγίδα του Θουκυδίδη" επινόησε ο Γκρέιαμ T. Άλλισον στο βιβλίο του Προορισμένοι για πόλεμο: Μπορούν οι ΗΠΑ και η Κίνα να αποφύγουν την παγίδα του Θουκυδίδη;[1] για να περιγράψει την ερμηνεία του μεγάλου ιστορικού για τα αίτια του Πελοποννησιακού Πολέμου. Με λίγα λόγια η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι όταν μια ισχυρή κυρίαρχη δύναμη αντιλαμβάνεται την άνοδο μιας άλλης που απειλεί να την επισκιάσει, μοιραίως οδηγείται σε σύγκρουση μαζί της. Τον 5ο αιώνα π.Χ. η Σπάρτη ήταν η κυρίαρχη δύναμη και η Αθήνα ήταν η ανερχόμενη. Αφορμές για την σύρραξη υπήρξαν πολλές, αλλά η αιτία ήταν αυτή.[...] https://athensreviewofbooks.com/arxeio/teyxos117/4485-i-pagida-tou-thoukydidi
Όσο μικρή και αν είναι για τον λογικό άνθρωπο η πιθανότητα του να έχουμε πόλεμο, άλλο τόσο μεγάλη είναι η χρησιμότητα να προετοιμαστούμε για το απευκταίο και μακάρι ας μη συμβεί ποτέ.
Η προετοιμασία αυτή είναι σαν την ασφάλεια υγείας: όλοι εύχονται να μην την χρησιμοποιήσουν ποτέ, και ας τους κοστίζει διαχρονικά κάθε μήνα στις εισφορές τους.
Το μόνο που μπορεί να μετανιώσει κάποιος είναι να τη χρειαστεί και να μην την έχει...
0 Σχόλια