Ο ενεργειακός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ευρώπης


Είναι εντυπωσιακό πως οι Ρώσοι με όπλο την ενεργειακή κρίση κατάφεραν να στριμώξουν άσχημα την Ευρώπη. Μια στρατηγική ήττα για την οποία μεγάλη ευθύνη έχουν οι Γερμανοί που κρατούν το πηδάλιο της Ένωσης.

Πιθανόν δεν είναι τυχαίο ότι ο Σρέντερ, καγκελάριος από το 1998 έως το 2005, μόλις έφυγε από την πολιτική ανέλαβε θέση στο εποπτικό συμβούλιο της ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft και σήμερα είναι πρόεδρος της επιτροπής μετόχων της Nord Stream AG, της διαχειρίστριας εταιρίας του αγωγού, που ανήκει κατά πλειοψηφία στην Gazprom. Τον διαδέχθηκε η Α. Μέρκελ που έστρεψε την προσοχή της στην υποστήριξη των γερμανικών εξαγωγών, αγνόησε τις προειδοποιήσεις των Αμερικάνων, αφήνοντας την Ευρώπη ενεργειακά ανοχύρωτη επειδή ήταν φθηνότερο να αγοράζει από τους Ρώσους.

Τώρα η Ευρώπη περιμένει αν η Gazprom που διέκοψε σήμερα τη λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 επικαλούμενη την ανάγκη συντήρησης του, θα τον θέσει και πάλι σε λειτουργία στις 2 Σεπτεμβρίου. Με το βλέμμα στις 2 Σεπτεμβρίου οι Ευρωπαικές κυβερνήσεις περιμένουν να πληροφορηθούν τις διαθέσεις της Μόσχας: Θα επαναλειτουργήσει ο αγωγός; Κι αν ναι, τι ποσότητες θα διοχετεύσουν οι Ρώσοι; Η συγκεκριμένη διακοπή είναι προάγγελος μιας διακοπής μεγαλύτερης διάρκειας;

Στο μεταξύ υπολογίζεται ότι πάνω από 200 δισ. έχει κοστίσει (μέχρι στιγμής) η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη με τους ηγέτες να προσπαθούν να διαχειριστούν τα τεράστια προβλήματα. Μακρόν και Σολτσς προειδοποιούν δημοσίως για την επερχόμενη κρίση ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Η Γερμανία απαγορεύει τη θέρμανση σε συγκριμένους χώρους και δημόσια κτίρια, όπως και τον εξωτερικό φωτισμό σε κτίρια και μνημεία. Στη Γαλλία οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα σβήνουν τις φωτεινές επιγραφές των καταστημάτων μετά το κλείσιμο, στην Ισπανία ρυθμίζουν τους θερμοστάτες και σβήνουν τα φώτα στα μνημεία.

Η Αυστρία θα καθυστερήσει την έναρξη του χειμερινού φωτισμού στις χριστουγεννιάτικες αγορές. Οι Ιταλοί σχεδιάζουν μείωση του φωτισμού των δημόσιων χώρων και των καταστημάτων τη νύχτα. Οι Δανοί συστήνουν μείωση των καθημερινών ζεστών ντους σε 5 λεπτά και να χρησιμοποιούν απλώστρες αντί για στεγνωτήρια ρούχων, ενώ οι Ελβετοί ζητούν από νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15%.


Οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις προσπαθούν να δημιουργήσουν αποθέματα ενώ η μείωση στην κατανάλωση ενέργειας θεωρείται αναπόφευκτο μέτρο. Η άνοδος των τιμών εντείνει την πίεση και ευρωπαϊκοί ενεργειακοί κολοσσοί κρατικοποιούνται και απειλούνται με κατάρρευση. Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι η μόνη πιθανότητα επιβίωσης για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας είναι να περάσουν το άλμα στις τιμές χονδρικής στους πελάτες τους. Πολιτικά δυσάρεστο, αλλά πιθανόν να αποδειχθεί αναγκαίο.

Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι σε μια τέτοια περίπτωση τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα πρέπει να πληρώνουν 470 ευρώ το μήνα για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, 290% υψηλότερα από το τυπικό κόστος στα μέσα του 2020. Ούτως ή άλλως, στο τέλος με κάποιο τρόπο, άμεσα ή έμμεσα σε βάθος χρόνου οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν τον τελικό λογαριασμό.

Η Μοrgan Stanley υπολογίζει ότι αν οι ρωσικές προμήθειες παραμείνουν σταθερές στα σημερινά επίπεδα, τότε θα έχουν μειωθεί κατά περίπου 64% σε ετήσια βάση το 2022. Η Ρωσία στραγγαλίζει την Ευρώπη με όπλο την ενέργεια. Το βασικό σενάριο της UBS προβλέπει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα σημειώσουν περαιτέρω άνοδο, χωρίς ωστόσο να καταγραφούν μεγάλες ενεργειακές ελλείψεις τον χειμώνα. Εάν όμως, υπάρξουν περικοπές στο ρεύμα, τότε η οικονομική ζημιά θα είναι πολύ χειρότερη.

Αλέξανδρος Κασιμάτης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια