Όσο περνάνε οι μέρες γίνεται όλο και πιο φανερή η συνδυασμένη τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Θα επιχειρήσουν να μειώσουν την επικοινωνιακή και πολιτική σημασία των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Όπλο τους οι υποκλοπές. Δε γνωρίζω πόσο κόσμο ενδιαφέρει το θέμα στο βαθμό που δε θα παρουσιάσει και άλλες ουρές.
Οι πολίτες -κακώς- έχουν εθιστεί στις υποκλοπές, καθώς όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν έκαναν υποκλοπές. Δεν υπάρχουν παρθένες και αυτό είναι κοινό σε όλους. Γι΄ αυτό και το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί μόνον τον μικρόκοσμο της πολιτικής. Οι παροχές όμως ενδιαφέρουν πολύ κόσμο, στο βαθμό που συναρτώνται από τις θετικές -πέραν πάσης προσδοκίας- οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας.
Δηλαδή οι συγκεκριμένες παροχές ουδεμία σχέση θα έχουν με το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Θα εδράζονται πάνω στα δεδομένα οικονομικά μεγέθη που δημιουργούν χώρο γι΄ αυτές.
Φαίνεται όμως ότι και συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα επιδιώκουν και αυτά να περιορίσουν τον πολιτικό αντίκτυπο των εξαγγελιών στη ΔΕΘ, με τη δημιουργία κλίματος δήθεν εσωκομματικής αμφισβήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα έφτανε μέχρι το σημείο της αντικατάστασής του. Αυτό το έργο το ανέλαβαν πολιτικά πτώματα που κινούνται στον χώρο του γραφικού και προσωπικότητες με μηδαμινή επιρροή μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Φασαρία να γίνεται.
Άλλωστε η γελοιότητα αυτού του σεναρίου αποδεικνύεται και από τα ονόματα που ακούστηκαν πως θα διαδεχθούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το έχω γράψει πολλές φορές πως η απόγνωση είναι κακός σύμβουλος.
Η επιλογή του πρωθυπουργού να εξαντλήσει την τετραετία ανέτρεψε τους σχεδιασμούς τόσο του Α. Τσίπρα όσο και του Ν. Ανδρουλάκη. Γι΄αυτό και οι δύο διακινούν το σενάριο πως θα λυγίσει υπό το βάρος των υποκλοπών και θα αναγκαστεί να προκηρύξει εκλογές πολύ σύντομα. Δηλαδή θα θελήσει να αποδράσει.
Το τι θα κάνει ο πρωθυπουργός δε χρειάζεται να έχουμε μαντικές ικανότητες για να το προβλέψουμε. Το έχει πει ο ίδιος. Εξάντληση της τετραετίας και αξιοποίηση των πόρων που θα εισέλθουν στην εθνική οικονομία. Η διεθνής θέση της Ελλάδας είναι πιο ισχυρή από ποτέ και η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα φέρει πρόσθετες επενδύσεις στη χώρα.
Οι 157 βουλευτές εγγυώνται την πολιτική σταθερότητα μέχρι τέλους της τετραετίας, η δε ικανότητα της κυβέρνησης στη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων προδικάζει πως με την ίδια επιτυχία θα αντιμετωπίσει και οτιδήποτε άλλο προκύψει στους επόμενους μήνες.
Θα μου πει ο αναγνώστης πως αυτό είναι το ιδανικό σενάριο. Απαντώ πως όχι, αυτή είναι η φυσιολογική πορεία της πολιτικής ζωής της Ελλάδας μέχρι τις εκλογές. Αυτή η πορεία θα ανατραπεί, εάν και μόνον εάν, προκύψει ένα έκτακτο γεγονός μη διαχειρίσιμο.
Τέλος, όσοι πιστεύουν πως στην Ελλάδα υπάρχει σήμερα πρόβλημα δημοκρατίας, καλόν είναι να αλλάξουν κασέτα. Έχει παιχτεί πολλές φορές, χωρίς να τους προσφέρει κάτι.
Σάκης Μουμτζής
0 Σχόλια