Οι Ευρωπαίοι πιο φτωχοί με όλο και πιο ακριβή ενέργεια


Του Μιχάλη Ψύλου

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 8,6% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο. Η ζωή στην Ευρώπη γίνεται όλο και πιο ακριβή και οι Ευρωπαίοι όλο και πιο φτωχοί. Η Eurostat επιβεβαίωσε χθες ότι η αύξηση στις τιμές καταναλωτή έφτασε σε  ένα επίπεδο ρεκόρ, τόσο υψηλό, που δεν είχε ξαναδεί η ΕΕ από τότε δημιουργήθηκε η Οικονομική και Νομισματική Ένωση.
Ολόκληρη  η Γηραιά Ήπειρος δεν βλέπει φως στην άκρη του τούνελ.

«Πρωταθλήτρια» σε αυτόν το δυσοίωνο αγώνα,  η Εσθονία με πληθωρισμό  22%, ακολουθούμενη από τη Λιθουανία με 20,5% και τη Λετονία με 19%. Άλλες  χώρες με διψήφιο ποσοστό είναι η Σλοβακία (12,5%), η Ελλάδα (12%), η Σλοβενία ​​(10,8%), το Βέλγιο (10,5%), το Λουξεμβούργο (10,3%) και η Ισπανία (10%).

Συνολικά, εννιά  από τις 19 χώρες μέλη της Ευρωζώνης έχουν διψήφιο πληθωρισμό. Αν συμπεριληφθεί και η Ολλανδία με πληθωρισμό 9,9% , η μισή Ευρωζώνη έχει διψήφιο πληθωρισμό. Μια θλιβερή πραγματικότητα!
Το κόστος επιβαρύνεται περισσότερο από την  αύξηση που καταγράφηκε στην ενέργεια σε ετήσια βάση τον Ιούνιο :έφτασε στο όριο του 41,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο 39,1% τον Μάιο.

Η Lehman έρχεται από τη Γερμανία

Για να αντιληφθούμε το μέγεθος του κινδύνου πρέπει να δούμε τι συμβαίνει στην Γερμανία-την ατμομηχανή της Ευρώπης. Ο μεγαλύτερος γερμανικός εισαγωγέας φυσικού αερίου Uniper διαπραγματεύεται με την κυβέρνηση για κρατική βοήθεια. Χρειάστηκαν μόνο δύο εβδομάδες για να αντιμετωπίσει προβλήματα η πρώτη ενεργειακή εταιρεία στη Γερμανία. Δύο εβδομάδες αφότου η Ρωσία περιόρισε σημαντικά τις προμήθειες φυσικού αερίου της . Η Uniper , ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου της χώρας , έχει πληγεί ιδιαίτερα . Επειδή ο όμιλος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο. «Το πρόβλημα που προκύπτει τώρα είναι ότι οι εισαγωγές φυσικού αερίου έχουν γίνει πιο ακριβές», εξηγεί ο Φέλιξ Χέφνερ, επικεφαλής οικονομολόγος της UBS Bank. «Οι προμηθευτές πρέπει τώρα να αγοράσουν αυτό το αέριο που λείπει στην αγορά - σε πολύ, πολύ υψηλές τιμές. Και υπάρχει κόστος».

Η τιμή του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο έχει διπλασιαστεί, μόνο από την αρχή του έτους.
Υπό το φως αυτής της δραματικής εξέλιξης, πόσο αξιόπιστη και καθησυχαστική είναι αναβολή για τον Οκτώβριο της συζήτησης στην ΕΕ , σε μια  έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για τη θέσπιση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου; Οταν μάλιστα ούτε στη σύνοδο των G7 αποφασίστηκε κάτι συγκεκριμένο,αλλά εκφράστηκε μόνο η βούληση να «συλλογιστούμε» αυτήν την υπόθεση στο μέλλον; 

Είναι μεμονωμένο το πρόβλημα της Uniper στη Γερμανία; Τι θα συμβεί αν και άλλες εταιρείες κοινής ωφέλειας στην ΕΕ, αντιμετωπίσουν τους ίδιους κινδύνους σε περίπτωση που η Gazprom κλείσει τη στρόφιγγα ,αν η Ευρώπη συνεχίσει με τη λογική των κυρώσεων; ‘Η ακόμη και μετά από μια πλήρη κατάρρευση των υπολειπόμενων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας; Πού θα πήγαινε η τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά;

Μήπως οδεύουμε σε ένα κλασικό ντόμινο που θυμίζει πολύ το σενάριο της υπόθεσης Lehman Brothers; Τουλάχιστον αυτό υπαινίχθηκε ως προφητεία ο Γερμανός  υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ , που μίλησε για τον κίνδυνο μιας Lehman στον ενεργειακό τομέα . Και όχι γιατί ο Χάμπεκ είναι ο Νοστράδαμος. Απλώς,επειδή η πραγματικότητα αποκαλύπτεται μπροστά μας κατάματα, όσο άσχημη κι αν είναι.
Και οι Ευρωπαίοι κάθονται ακίνητοι μπροστά στο θλιβερό όραμα μιας «Ατέλειωτης Ιστορίας» που, ανεξάρτητα από τις προφανείς κινηματογραφικές αναφορές, επαναφέρει στο άμεσο μέλλον ένα ζοφερό και μακρινό παρελθόν.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια