Εάν η Ουκρανία χρησιμοποιήσει όπλα εναντίον ρωσικών εγκαταστάσεων, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να επιφέρουμε πλήγματα σε κέντρα λήψης αποφάσεων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
«Είναι προφανές ότι, αυτό έχει ήδη ειπωθεί, αν, ο Θεός φυλάξοι, χρησιμοποιηθούν αυτά τα είδη όπλων εναντίον ρωσικών εδαφών, στην περίπτωση αυτή, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να χτυπήσουν τα κέντρα όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις αυτές», είπε ο Μεντβέντεφ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, μιλώντας για την προμήθεια συστημάτων εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα urdupoint.com.
Δεν βρίσκονται καν στο Κίεβο
Εξηγώντας για τι είδους κέντρα γίνεται λόγος, αναφέρθηκε στο υπουργείο Αμυνας, το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας και όχι μόνο:
«Αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι τα τελικά κέντρα λήψης αποφάσεων σε αυτήν την περίπτωση, δυστυχώς, δεν βρίσκονται καν στο έδαφος του Κιέβου. Επομένως, αυτή είναι, φυσικά, μια απειλή που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη» τόνισε.
Η ρωσική ιστοσελίδα iz.ru αναφέρει ότι την 1η Ιουνίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως η Ουάσιγκτον θα στείλει στην Ουκρανία νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που περιλαμβάνει το σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS MLRS.
Ο αμερικανός ηγέτης σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Κίεβο και να προμηθεύουν όπλα και εξοπλισμό.
Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν διαβεβαιώσεις από το Κίεβο ότι δεν θα χρησιμοποιήσει το αμερικανικό οπλικό σύστημα MLRS εναντίον στόχων που βρίσκονται σε ρωσικό έδαφος.
Ωστόσο, στις 2 Ιουνίου, ο βουλευτής του Verkhovna Rada (το κοινοβούλιο της Ουκρανίας), Yegor Chernev, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χτυπημάτων με πυραύλους HIMARS εναντίον στόχων στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Η Μόσχα αντέδρασε αρνητικά με την προμήθεια του αμερικανικού MLRS στο Κίεβο, επισημαίνει η ρωσική Ισβέστια.
Κίνδυνοι εμπλοκής τρίτων
Στις 2 Ιουνίου, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, αμφέβαλλε ότι η υπόσχεση της ουκρανικής πλευράς να μην χρησιμοποιήσει το HIMARS εναντίον ρωσικών εδαφών θα εκπληρωθεί.
Ταυτόχρονα, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι πιθανές παραδόσεις δυτικών MLRS στο Κίεβο θα προκαλέσουν κινδύνους εμπλοκής τρίτων χωρών στην εμπόλεμη κατάσταση.
Την ίδια μέρα, ο Αντρέι Κορτούνοφ, επικεφαλής του Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας, σημείωσε ότι η Δύση και η Ρωσία είχαν διαφωνίες σχετικά με το ποια εδάφη πρέπει να θεωρούνται ρωσικά.
Υπενθύμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν την Κριμαία ως μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας καθώς και την ανεξαρτησία των αυτοανακηρυχθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Αντίστοιχα, η χρησιμοποίηση των συστημάτων HIMARS σε στόχους στο Ντονμπάς, μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί αποδεκτή από την επίσημη αμερικανική σκοπιά.
0 Σχόλια