Με τυμπανοκρουσίες, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας, τα πεπραγμένα της τελευταίας τριετίας, στο κρίσιμο δικό του πόστο. Αναφέρθηκε μάλιστα με στοιχεία και για την στήριξη που παρείχε η κυβέρνηση της Ν.Δ. στους συνταξιούχους. Πέρα από το… προεκλογικό του εγχειρήματος, υπάρχει και η πραγματική διάσταση, που πρέπει να αναλυθεί. Στήριξη σε συνταξιούχους δεν είναι τα 8 ευρώ το μήνα στο 9% εξ αυτών, ούτε τα αναδρομικά που από την μία τσέπη μπαίνουν και από την άλλη βγαίνουν, λόγω πρόσθετης και άδικης φορολόγησης. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά, τι δείχνει η «μαγεία» των αριθμών:
Το υπουργείο Εργασίας αναφέρθηκε σε μόνιμες αυξήσεις έως 7,21% στις κύριες συντάξεις σε συνταξιούχους με 30 χρόνια ασφάλισης και άνω, με τον ν.4670/2020. Ωφελούμενοι 225.000 συνταξιούχοι
Στις 29 Σεπτεμβρίου 2021, ο ΕΦΚΑ με Δελτίο Τύπου ενημέρωνε την καταβολή αναδρομικών, γι’ αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις συνταξιούχων. Τότε, οι ωφελούμενοι ήταν 133.692 συνταξιούχοι και τα αναδρομικά που επρόκειτο να λάβουν, από τις αυξήσεις που έδωσε ο «νόμος Βρούτση» ήταν 195 ευρώ κατά μέσο όρο. Έστω, ότι οι δικαιούχοι αυξήθηκαν τους επόμενους μήνες και ανήλθαν στα 225.000 άτομα, όπως γνωστοποιήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο. Όμως, ο ίδιος ο ΕΦΚΑ στην επίσημη ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «χαμηλό ποσό» αναδρομικών, προσπαθώντας ασφαλώς να κατευνάσει τις αντιδράσεις. Πώς να μην είναι έτσι, αφού πρόκειται για αναδρομικά διετίας, άρα με μια απλή διαίρεση προέκυψε αύξηση… 8,12 ευρώ το μήνα για τους συνταξιούχους. Άρα, ορίστε οι αυξήσεις που δόθηκαν από το «νόμο Βρούτση», σε ποσοστό «έως 7,21%», όπως επίσημα ανακοινώθηκε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο… Επίσης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία Απριλίου του συστήματος «Ήλιος», οι συνταξιούχοι στην Ελλάδα ήταν προ διμήνου, 2.450.433 άτομα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τις ανωτέρω… τεράστιες αυξήσεις, τις καρπώθηκε το 9,18% του συνόλου των συνταξιούχων. Άρα, για να το κάνουμε «φραγκοδίφραγκα», η κυβέρνηση της ΝΔ και προσωπικά ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, πανηγύρισε και διαφήμισε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, επειδή έδωσε αύξηση… 8 ευρώ, σε κάτι λιγότερο από 1 στους 10 συνταξιούχους. Καλά πήγε και αυτό…
Ας πάμε τώρα να αναλύσουμε και το σκέλος των αναδρομικών, που χορηγήθηκαν μετά τις δικαστικές αποφάσεις τον Οκτώβριο του 2020. Πάλι στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο, πάλι το υπουργείο Εργασίας, γνωστοποίησε ότι κατέβαλλε «επιστροφές συντάξεων» (δεν χρησιμοποιείται η λέξη αναδρομικά), ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε 1.039.856 συνταξιούχους και 213.316 κληρονόμους. Συνολικά, λοιπόν, προέκυψαν 1.253.172 ωφελούμενοι. Από το σύνολο των συνταξιούχων, που αναφέρθηκε ανωτέρω, προκύπτει ότι ένας στους δύο (51,14%) έλαβε κάποια ποσά, ως αναδρομικά. Άρα, οι μισοί συνταξιούχοι δεν πήραν ούτε ευρώ! Όμως υπάρχει και καλύτερο, για την συνέχεια.
Έναν χρόνο μετά, το Οικονομικό Επιτελείο, «ενημέρωσε» τους εν λόγω «τυχερούς» συνταξιούχους, ότι θα πρέπει τα ποσά που έλαβαν ως αναδρομικά, να φορολογηθούν! Δηλαδή, να μπουν κανονικά στην κλίμακα φορολόγησης για τα έτη 2015 και 2016, που αναφέρονται τα ποσά που εισπράχθηκαν και ανάλογα με το εισόδημα του κάθε «τυχερού» συνταξιούχου, να προκύψει και ο ανάλογος φόρος. Έτσι, οι συνταξιούχοι, έμαθαν με ένα χρόνο καθυστέρηση ότι από τα χρήματα που εισέπραξαν, ένα ποσό άνω του 50% (που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνει και το 70%), θα πρέπει να επιστραφεί στα Δημόσια Ταμεία, δια της φορολογικής οδού. Συνεπώς, από το 1,2 δισ. ευρώ, που υποτίθεται ότι χορήγησε η κυβέρνηση στους συνταξιούχους, εφαρμόζοντας δικαστικές αποφάσεις, τα μισά και περισσότερα τα παίρνει πίσω, μέσω της Εφορίας. Πανέξυπνο! Αλήθεια γιατί δεν έγινε η παραμικρή αναφορά γι’ αυτή την τόσο ευρηματική οικονομική πολιτική «υπέρ» των συνταξιούχων, στο Υπουργικό Συμβούλιο; Μέχρι και παρεμβάσεις Φορέων των Συνταξιούχων υπήρξαν (το ΕΝΔΙΣΥ συναντήθηκε δύο φορές με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα), αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Έγιναν και ερωτήσεις στην Βουλή, από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μάταια. Ανένδοτη η Κυβέρνηση, που ας σημειωθεί, επέλεξε να δώσει τα αναδρομικά, άτοκα! Παρά το γεγονός ότι οι δικαστικές αποφάσεις επιβάλλουν τόκο 6% κατ’ έτος. Στην Σταδίου 29, στον 8ο όροφο, θα πρέπει να προσέχουν λίγο περισσότερο, όταν επιλέγουν να προβάλλουν τα πεπραγμένα τους, δια της αριθμητικής! Εκεί, τα νούμερα είναι αμείλικτα…
0 Σχόλια