Ο ίδιος είχα εντοπίσει και στην Ελλάδα πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που δεν έχουν ψηφίσει ποτέ Νέα Δημοκρατία στους οποίους η εικόνα του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είχε θετικό αντίκτυπο. Τα σχόλια που άκουσα όμως, στη Νέα Υόρκη όπου βρέθηκα την εβδομάδα που πέρασε, από ομογενείς που δεν ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία, με ωθούν να αναθεωρήσω τις αρχικές εκτιμήσεις για πιθανές συνέπειες στην εκλογική συμπεριφορά.
Φαίνεται πως η εικόνα που εξέπεμψε η παρουσία του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αγγίζει τον σκληρό πυρήνα του ταυτοτικού αυτοπροσδιορισμού μεγάλης μερίδας της ελληνικής κοινωνίας και οι συνέπειες της στην εκλογική συμπεριφορά δεν πρέπει να υποτιμούνται.
Η πρόσφατη παρουσία πρωθυπουργού στις ΗΠΑ όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μπάιντεν και μίλησε στο Κογκρέσο σε συνδυασμό με τα μέτρα για την ανακούφιση από τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος ενδεχομένως να παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος των επόμενων εκλογών.
Βέβαια, καθώς όμως η αύξηση του ενεργειακού κόστους οφείλεται σε παράγοντες εξωτερικούς, τα μέτρα ανακούφισης δεν μπορεί να μην έχουν κόστος το οποίο θα εμφανιστεί κάποια στιγμή αργότερα, είτε ως χρέος είτε ως φορολογική επιβάρυνση...
Κατά συνέπεια η θετική επίδραση μπορεί να έχει διάρκεια μερικών μηνών με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους εκλογικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.
Επιπλέον, την επίδραση της επίσκεψης στις ΗΠΑ πολλαπλασίασαν οι αντιδράσεις του προέδρου της Τουρκίας με όσα είπε εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού προσωπικά και της Ελλάδας.
"Από σήμερα, για εμένα δεν υπάρχει πια ο Μητσοτάκης. Δεν θα δεχθώ να συναντηθώ ποτέ μαζί του" δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου πριν από λίγες μέρες.
Κατά τη διάρκεια των ίδιων δηλώσεων ο ίδιος ανέφερε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας.
"Φέτος, είχαμε συμφωνήσει να κάνουμε το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας. Πλέον για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Πλέον δεν δέχομαι με τίποτε να κάνω μια τέτοια συνάντηση μαζί του, διότι εμείς πορευόμαστε με έντιμους πολιτικούς, που κρατάνε την υπόσχεσή τους. Τα παραπέρα ας τα σκεφτεί ο Μητσοτάκης. Ας συναντηθεί με όποιον θέλει και ας κάνει βάσεις με όποιους θέλει. Και δεν πιστεύω πως η Αμερική θα αποφασίσει σύμφωνα με αυτά που είπε ο Μητσοτάκης."
Ο ίδιος διερωτήθηκε: "Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν δέκα βάσεις. Για ποιόν λόγο; Ποιον απειλούν; Για ποιο λόγο χτίζονται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα; Εδώ μιλάμε για μία Ελλάδα που στις χώρες της Ε.Ε χρωστάει 400 δισεκατομμύρια ευρώ", είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, διαμηνύοντας: "Ας συναντηθεί με όποιον θέλει και ας δημιουργήσει στρατιωτικές βάσεις με όποιον θέλει. Η Τουρκία είναι αυτάρκης".
Ο εκνευρισμός του τουρκικού καθεστώτος είναι προφανής. Το καθεστώς Ερντογάν με το "Τουρκολυβικό Σύμφωνο", την αμφισβήτηση στο Καστελόριζο και τα περί αφοπλισμού των νησιών του Αν. Αιγαίου έχει προβάλει σαφείς διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας, μιας χώρας σαφώς μικρότερης πληθυσμιακά και οικονομικά.
Το πλέγμα αποτρεπτικής ισχύος που έχει προτάξει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με τις συμφωνίες με Γαλλία, ΗΠΑ, Αίγυπτο, Ισραήλ κλπ φαίνεται πως είναι αποτελεσματικό και προκαλεί σπασμωδικές αντιδράσεις που θυμίζουν, όπως είδαμε, ρητορική από καυγά κακών συννυφάδων...
0 Σχόλια