Η συζήτηση που κυριαρχεί στη Δύση είναι πόσα και τι είδους όπλα θα αποσταλούν στην Ουκρανία, προκειμένου να ενισχυθεί η αντίστασή της στη ρωσική εισβολή. Κάποιοι, πάλι, αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να εξασφαλισθεί η προώθηση αυτού του στρατιωτικού υλικού χωρίς να προλάβουν οι ρωσικές δυνάμεις να πλήξουν τα σχετικά φορτία, όπως έχει ήδη συμβεί αρκετές φορές. Όμως το CNN ανέδειξε μιαν άλλη διάσταση: ουδείς γνωρίζει πού πραγματικά καταλήγουν αυτά τα όπλα.
Σύμφωνα με έρευνα που αναρτήθηκε προχθές στην ιστοσελίδα του αμερικανικού δικτύου, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αναλάβει το ρίσκο να διοχετεύσει οπλισμό αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, ο οποίος ενδέχεται να περάσει στα χέρια στρατιωτικών ή παραστρατιωτικών δυνάμεων που δεν υπήρχε η πρόθεση να εξοπλισθούν. Αλλά οι απροσδόκητες διαδρομές που ενδεχομένως θα ακολουθηθούν θεωρήθηκαν σε αυτή τη φάση μικρότερο ρίσκο από το να μην εξοπλισθεί η Ουκρανία.
Ανώνυμοι Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το δημοσίευμα αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι μετά από ένα πρώτο χρονικό διάστημα κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι γίνεται μέσα στην "αχλύ του πολέμου” και ο οπλισμός καταλήγει σε μια "μεγάλη μαύρη τρύπα”.
Εφόσον δεν παρίστανται επί του πεδίου οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στηρίζονται κυρίως σε πληροφορίες που τους δίνει η ίδια η ουκρανική κυβέρνηση. Όμως οι συνομιλητές του CNN δεν έχουν αυταπάτες. "Γίνεται πόλεμος – και ό,τι κάνουν ή λένε δημοσίως [οι Ουκρανοί] είναι σχεδιασμένο να τους βοηθήσει να τον νικήσουν. Κάθε δημόσια δήλωση, κάθε συνέντευξη, κάθε εμφάνιση του [προέδρου] Ζελένσκι είναι μια πληροφοριακή επιχείρηση. Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι λάθος που το κάνουν” τόνισε πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας.
Οι Δυτικοί αξιωματούχοι δίνουν τους τελευταίους μήνες διεξοδικές αναφορές όσων γνωρίζουν για τη διάταξη, τον εξοπλισμό και της απώλειες των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Όμως για τους αμυνόμενους έχουν κενά πληροφόρησης – και οι εκτιμήσεις τους είναι περισσότερο νεφελώδεις, εφόσον δεν βρίσκονται επί του εδάφους.
Πηγή του Κογκρέσου δήλωσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις γενικά εμπιστεύονται τις πληροφορίες που λαμβάνουν από την ουκρανική πλευρά, λόγω των στενών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί κατά την τελευταία οκταετία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν "τυφλά σημεία”.
Η παράδοση βαρέος οπλισμού όπως τα σλοβακικά συστήματα S-300, που μεταφέρθηκαν σιδηροδρομικώς, είναι ευκολότερο να παρακολουθηθεί. Όμως με ελαφρύτερα όπλα, όπως τα αντιαρματικά και αντιαεροπορικά Javelin και Stinger, τα drones ή τα τυφέκια και τα πυρομαχικά τα πράγματα είναι δυσκολότερα, επιμένουν οι πηγές του CNN.
Ο αναλυτής του Cato Institute Τζόρνταν Κόεν, ειδικός στις πωλήσεις όπλων, τόνισε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά το τι θα απογίνει αυτή η πλημμυρίδα οπλισμού αφότου ο πόλεμος τελειώσει ή οδηγηθεί σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο. Το προηγούμενο του Αφγανιστάν είναι ενδεικτικό: για δεκαετίες οι ΗΠΑ έστελναν όπλα, αρχικά στους μουτζαχεντίν που μάχονταν τους Σοβιετικούς και κατόπιν στις αφγανικές δυνάμεις που μάχονταν τους Ταλιμπάν. Αναπόφευκτα κάποια από αυτά τα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των φορητών αντιαεροπορικών Stinger, κατέληξαν στη μαύρη αγορά. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με οπλισμό που είχε δοθεί στην Σαουδική Αραβία και βρέθηκε στα χέρια της αλ Κάιντα.
Κατά τον Κόεν, τα ρίσκα αφορούν το τι θα συμβεί σε βάθος δεκαετίας, αλλά θα πρέπει να τα αναλογιζόμαστε από τώρα. Τα 50 εκατομμύρια καρτέλες πυρομαχικών που έχουν δοθεί στην Ουκρανία δεν θα χρησιμοποιηθούν όλα εναντίον των Ρώσων. Κάποια, ηθελημένα ή μη, θα τύχουν κατάχρησης.
Στο ίδιο δημοσίευμα, πάντως, εντυπωσιάζει ο ισχυρισμός των συνομιλητών του CNN, ότι η ρωσική πλευρά δεν έχει καταφέρει να παρεμποδίσει την ροή του εισερχόμενου οπλισμού – είτε γιατί τις λείπουν οι πληροφορίες, είτε γιατί κάνει οικονομία πυρομαχικών και αποφεύγει να πλήξει αμφιλεγόμενα φορτία, είτε γιατί δεν έχει υπεροχή στον αέρα πάνω από τη δυτική Ουκρανία, που αποτελεί τον χώρο συγκέντρωσης του υλικού.
0 Σχόλια