Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειες για την Ελλάδα...


Του Κώστα Στούπα 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξελίσσεται σε ένα ισχυρό "χαστούκι" αφύπνισης στη Δύση οι κοινωνίες της οποίας είχαν πάρει διαζύγιο από τη γεωγραφία και τη σημασία της γεωπολιτικής εδώ και πολλά χρόνια.

Μετά την Ουκρανία όλοι τρέχουν να εξοπλιστούν και να εξασφαλίσουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, παρακάμπτοντας τη Ρωσία.

Η επιστροφή της γεωπολιτικής "καχυποψίας"  ευνοεί την Ελλάδα σε βάρος της Τουρκίας σε αυτή τη φάση. Η Τουρκία λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης φιλοδοξούσε να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο, διαμετακομίζοντας τις ενεργειακές ροές από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, τις χώρες του Κόλπου, το Ισραήλ κλπ μέσω του εδάφους της προς την Ε.Ε..

Το σενάριο αυτό μετά το εγχείρημα ενεργειακού εκβιασμού της Ευρώπης από τη Ρωσία αδυνατίζει. Καμιά χώρα στην Ευρώπη δεν θα θελήσει να υποκαταστήσει τη Ρωσία με την Τουρκία, όσο φιλική και αν παρουσιάζεται αυτή στην παρούσα φάση.

Πόσο μάλλον καθώς αυτή έχει διατυπώσει βλέψεις για ρόλο περιφερειακής γεωπολιτικής δύναμης, έχει επικρίνει συχνά τη Δύση και τον πολιτισμό της και προσπαθεί να χειραγωγήσει τους μουσουλμάνους που ζουν στις δυτικές χώρες.

Τούτο αναδεικνύει τη σημασία της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και ενδεχομένως και ως παραγωγού υδρογονανθράκων (αν βρεθούν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα).

Το σχέδιο για τον αγωγό EastMed που είχε απορριφθεί ως ασύμφορα ακριβό, με τις νέες τιμές, καθίσταται ανταγωνιστικό και επανέρχεται. Το ίδιο και τα σχέδια ενεργειακής διασύνδεσης της Ελλάδας μέσω Κρήτης με την Αίγυπτο.  Η σημασία της Λιβύης αναβαθμίζεται και η Ευρώπη θα χρειαστεί να αυξήσει την επιρροή της στη χώρα που βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας αναγκάζει επίσης να αναθεωρήσουμε άρδην τις απόψεις για την αποτελεσματικότητα των σύγχρονων ενόπλων δυνάμεων σε σχέση με τις αλλαγές που επιφέρουν οι τεχνολογικές εξελίξεις.

Τα τεθωρακισμένα που αποτέλεσαν το "ιερό δισκοπότηρο" της προβολής ισχύος στη στεριά από τον β’ Π.Π. και μετά φαίνεται πως χάνουν την αίγλη τους.

Ομάδες 20-30 ατόμων με μερικές δεκάδες Drones αξίας μερικών εκατοντάδων ευρώ το καθένα, στην Ουκρανία φέρονται να κατάφεραν να ακινητοποιήσουν και να σκορπίσουν φάλαγγες με δεκάδες άρματα και χιλιάδες στρατιώτες.

Το ίδιο αποτελεσματικά αποδείχτηκαν και τα σχετικά φθηνά σύγχρονα αντιαρματικά.

Η πανωλεθρία συγκριτικά του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία πρέπει να μας προβληματίσει για τις τεχνολογικές εξελίξεις και τα αμυντικά δόγματα να τροποποιηθούν ανάλογα.

Το ίδιο πρέπει να μας προβληματίσει η μειωμένη δραστηριότητα της ρωσικής αεροπορίας, η συνεισφορά της οποίας υποκαταστάθηκε από την εκτόξευση εκατοντάδων πυραύλων και το πυροβολικό. Εξέλιξη που ώθησε την ηγεσία της Ρωσίας εγγύτερα των κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου.

Οι περιπέτειες των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία πρέπει να αποτελέσουν πεδίο προβληματισμού σε σχέση με τα σχέδια στρατιωτικής ισορροπίας στο Αιγαίο και τον Έβρο.

Είναι φανερό πως έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο γεωπολιτικών αναταράξεων. Κάποιες δυνάμεις γερνάνε και κάποιες άλλες αναδύονται. Μέχρι να διαμορφωθούν οι νέες ζώνες επιρροής και ισορροπίας ίσως χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια.

Η πρώτη δεκαετία του νέου αιώνα ξεκίνησε με το διεθνές κραχ του 2008 και την ελληνική χρεοκοπία του 2010. Η προηγούμενη χαρακτηρίστηκε από την άνοδο των άκρων  του "εθνολαϊκισμού" και του "δικαιωματισμού".  Η τρέχουσα ξεκινά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επιστροφή της γεωπολιτικής και των πολέμων.

Δεν φαίνεται πως μια νέα τάξη πραγμάτων θα μπορέσει να διαμορφωθεί πριν το τέλος της δεκαετίας που τρέχει. Μέχρι τότε οι αναταράξεις να γίνονται όλο και πιο βίαιες...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια