Στην Τουρκία και για σουβλάκι..


Του Γιώργου Κράλογλου 

Αν δεν μαζέψουμε το άχρηστο κράτος και τους απαράδεκτους φόρους που καταπίνει, οι αγορές και η βενζίνη από Βουλγαρία, Τουρκία, Σκόπια θα αυξάνονται.

Δεν λέμε κάτι καινούργιο. Και ασφαλώς δεν ξαφνιάζουμε κανέναν. Τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους. 

Μια ματιά σε όλα τα ακριτικά σημεία της Βόρειας Ελλάδας με τα χιλιόμετρα τις ουρές για τις βόλτες στα βενζινάδικα, στα ψώνια, στα τσιπουράδικα, στους γιατρούς και σύντομα και στο σουβλάκι της Τουρκίας..., (μιας και ο πιτόγυρος έγινε χρηματιστηριακό είδος...), θα μας πείσει για ό,τι συμβαίνει σήμερα.

Ανοίγουμε ξανά το φορολογικό μας ζήτημα έχοντας κατά νου, αυτή τη φορά,  την ανυπόφορη πλέον φλυαρία, από τα οικονομικά μας υπουργεία, για φόρους και μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι. Αλλά μένουν στο τραπέζι...

Ας δούμε τι δεν καταλαβαίνουμε...

Ότι είμαστε μόνοι μας και στην Ε.Ε (όπως φάνηκε καθαρά και στην ενεργειακή κρίση). Και ότι έτσι και δεν νοικοκυρέψουμε το δικό μας σπίτι, θα πέσει να μας πλακώσει. 

Ότι νοικοκυριό βεβαίως και δεν θα γίνει ποτέ, με την κρατικοδίαιτη λογική όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν (από την κρίση του 2008 και τις διαστάσεις που πήρε με τις επόμενες κρίσεις) και το κυνήγι κάθε μορφής τζίρου στην ιδιωτική οικονομία ή συναλλαγή ιδιώτη. Ακόμη και όταν πρόκειται για την αγορά μιας απλής δικής του κατοικίας.

Ότι το κρατικοδίαιτο φορολογικό μας σύστημα με την φορολογική αισχροκέρδεια, οθωμανικού τύπου, είναι αιτία και επιχειρηματικής μας μετανάστευσης στις ίδιες Βαλκανικές χώρες και στην Τουρκία. Είναι θέμα σύμπτωσης ή φαινόμενο που θα ξεπεραστεί με τον καιρό ότι περισσότερες από 7.000 ελληνικές επιχειρηματικές έχουν έδρα στη Βουλγαρία και τα Σκόπια ή μήπως είναι συγκυρία το ότι η Ελλάδα κατέχει πρώτη θέση σε επενδύσεις, στις ίδιες γειτονικές χώρες των Βαλκανίων. 

Ότι η φυγή των επενδυτών από την Ελλάδα, με ασταμάτητο ρυθμό, φάνηκε έντονα, από το 1993, που (ανάμεσα στα άλλα) μετατρέψαμε και το ενεργειακό σύστημα σε έναν ακόμη χώρο επιχειρηματικής φορολογικής σφαγής. 

Ότι οι επενδυτές θα έρχονται μόνο για τουρισμό στην Ελλάδα όσο η φορολογική μας "επίθεση" ξεκινάει από το αεροδρόμιο. Αν ψάξουμε τις πάνω από 3.000 αιτήσεις για επενδυτικά σχέδια που κατατέθηκαν στη 10ετία του 2010-2022,  από τις οποίες μόνο 10-15 (της προκοπής) είδαμε μέσα στη 10ετία, θα αντιληφθούμε και το πραγματικό νούμερο των επενδυτών που έφυγαν από την Ελλάδα. Γιατί οι αιτήσεις που παραμένουν στα υπουργεία δεν είναι μόνο λόγω γραφειοκρατίας. Είναι και εκείνες, μετά την υπαναχώρηση των επενδυτών, που ήλθαν αντιμέτωποι και με την ελληνική πραγματικότητα.

Ότι η αισχροκέρδεια δεν θα σταματήσει και ας ξαναβγήκαν στους δρόμους οι ελεγκτές του κράτους να βάζουν πρόστιμα. Πότε είδαμε να εξαφανίζεται άλλωστε, γιατί φοβήθηκαν τα πρόστιμα που, ως γνωστό, μπαίνουν μάλλον για να γίνονται και οι ανακοινώσεις, να τις ακούσουμε στην τηλεόραση και να τις γράψουν οι εφημερίδες. Το πόσο πληρώνονται, πότε πληρώνονται και πόσα διαγράφονται είναι άλλη υπόθεση... Ποτέ δεν θα μάθουμε το τελικό αποτέλεσμα.

Ότι αποκλείεται να γυρίσουν πίσω οι τιμές των καυσίμων και οι αυξήσεις στην ενέργεια. Από όπου και αν προέρχεται. Είναι ώρα να το ξεχάσουμε και αυτό. Η ακρίβεια στην ενέργεια θα μείνει. Πάμε σε νέα επίπεδα τιμών. Και για να μειωθούν θα πρέπει να αλλάξουν πολλά. Αρχικά το σύστημα προμηθειών μας σε καύσιμα και η παράταση των υποχρεώσεων να διακόψουμε τους λγνίτες και γενικά τα δικά μας στερεά καύσιμα. Ακολούθως οφείλουμε να αναδιατάξουμε το σύστημα αγορών και παράγωγης ενέργειας, σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα με φόρους και φορολογικό σύστημα. 

Συνεπώς από όποια πλευρά και αν δούμε το αύριο και το μεθαύριο της οικονομίας, μπροστά μας θα ορθώνεται το φορολογικό. Τίποτε άλλο δεν πρόκειται να δώσει λύση. Ας το καταλάβουμε καλά αυτό. 

Ας το χωνέψουμε και πολιτικά. Οι υπερβολές στο φορολογικό μας σύστημα έχουν ως βάση και το απέραντο και άχρηστο κράτος μας. Μη ξεχνάμε ότι πληρώνουμε από τους φόρους μας και τη ΛΑΡΚΟ. Κατά τα άλλα ας μην επαναπαυόμαστε στη φροντίδα της Ε.Ε. και στην πορεία των συζητήσεων στις Βρυξέλλες. Είδαμε τι έγινε και στη σύνοδο κορυφής. Απλά καταγράφηκαν κάποια θέματα, πάνω στα οποία θα συζητήσει η επόμενη σύνοδος κορυφής...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια