Sponsor

ATHENS WEATHER

Τρία σενάρια πολέμου και ο Αρμαγεδδών *


Του Άγη Βερούτη

Κάτι εξαιρετικά κακό συμβαίνει εντός των συνόρων της Ευρώπης, που είχε να συμβεί από την εποχή του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου.

Μια χώρα, η Ρωσία, εισβάλλει σε μια άλλη, την Ουκρανία, χωρίς καν να τηρήσει τα προσχήματα μιας κάποιας αφορμής. Καμιά γενοκτονία δεν συνέβαινε εντός των συνόρων της Ουκρανίας που να δικαιολογήσει την παρέμβαση εξωτερικού παράγοντα, καμιά ξέφρενη κυβέρνηση δεν επέβαλε εθνοκάθαρση σε κανέναν πληθυσμό, καμιά εδαφική πρόκληση δεν έγινε από τον αμυνόμενο προς τον επιτιθέμενο. Πέρα από αυτά όμως η επίθεση έγινε και ο πόλεμος ξεκίνησε και συνεχίζεται χωρίς δείγματα ότι θα κοπάσει.

Καθώς έχουμε την εξαρχής του πολέμου απειλή από τον Πούτιν, ότι αν εμπλακούν τρίτα μέρη στην πολεμική επιχείρηση "ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ξανά ίδιος”, αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε ότι απειλεί να εξαπολύσει πυρηνικά.

Αυτό μπορεί να σημαίνει στοχευμένα και περιορισμένα ώστε να εξασφαλίσει την έκβαση του πολέμου κατά το συμφέρον της Ρωσίας, ή μπορεί και να σημαίνει εκτεταμένα, ώστε να αλλάξει ουσιαστικά η γεωγραφία του πλανήτη προκαλώντας τη βέβαιη αντίδραση των υπολοίπων πυρηνικών στρατών του κόσμου, τουλάχιστον εκείνων του ΝΑΤΟ και πιθανόν και άλλων.

Τα γενικά σενάρια που υπάρχουν ως προς την έκβαση του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου δεν είναι απεριόριστα. Χωρίς κάποιος να είναι εξοπλιστικός γκουρού ή γεωστρατηγικός αναλυτής (δεν είμαι κανένα από τα δυο), μπορεί δια της εις άτοπον απαγωγής να εικάσει τις 4 παρακάτω βασικές πιθανές εκβάσεις του πολέμου αυτού:

1. Με κάποιον (άγνωστο με και εξαιρετικά χαμηλή πιθανότητα επιτυχίας) τρόπο οι Ρώσοι ξεφορτώνονται τον Πούτιν εγκαίρως και αποσύρουν τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία. Ο πόλεμος τελειώνει και μετράμε κυρίως υλικές ζημιές και λίγες χιλιάδες νεκρούς και από τις δυο πλευρές. Τα φορτώνουν όλα στον Πούτιν και αρχίζει η επούλωση σύντομα μετά τη λήξη των εχθροπραξιών.

2. Ο πόλεμος συνεχίζει επ’ αόριστον χωρίς όμως εξαιρετικά υψηλό αριθμό απωλειών σε ανθρώπινες ζωές, αλλά με συνεχή αντίσταση χωρίς συνθηκολόγηση από την Ουκρανία, δημιουργώντας ένα Αφγανιστάν στην καρδιά της κεντρικής Ευρώπης για τις επόμενες δεκαετίες, όπου η Ρωσία συγκρατείται από το να κάνει μαζικούς βομβαρδισμούς αμάχων και η Ουκρανία συνεχίζει να πιέζει με αντάρτικο και δολιοφθορές τον στρατό κατοχής.

3. Ο πόλεμος συνεχίζει με σφοδρότητα από την Ρωσία αλλά χωρίς επίτηδες στόχευση Ουκρανών αμάχων, και καταφέρνει να αποσπάσει από τον έλεγχο της Ουκρανίας 2-3 περιοχές ενδιαφέροντος, οπότε και περιορίζεται στις περιοχές εκείνες δημιουργώντας ένα νέο ψευδοκράτος όπως το ψευδοκράτος της "Βόρειας Κύπρου” που δημιούργησαν οι Τούρκοι το ‘74 στην Κύπρο.

Στο ενδιάμεσο βάζει κάποιον από τα τσιράκια της Ρωσίας, την Λευκορωσία ή την Τουρκία σε ρόλο δήθεν "ειρηνευτικής δύναμης” και προχωρά σε σύσταση ψευδοκράτους. Περνάμε τις επόμενες 5-10 δεκαετίες με απόπειρες αναγνώρισης του ψευδοκράτους από τους δορυφόρους της Ρωσίας και διαπραγματεύσεις για "λύσεις ομοσπονδίας” ή "λύσης δύο κρατών”, που εμείς οι Έλληνες ξέρουμε πρώτο χέρι πόσο αδόκιμο είναι αυτό για τους πληθυσμούς που ξεριζώνονται και ουσιαστικά κλέβει κάποιος την πατρίδα τους και μετά πρέπει να κάθονται σε ένα τραπέζι μαζί με τον κλέφτη για να διαπραγματεύονται τα σπίτια τους.

4. Ο Πούτιν δίνει εντολή για ανελέητο σφυροκόπημα του άμαχου πληθυσμού της Ουκρανίας, ώστε να κάμψει την Αντίσταση πριν οργανωθεί επικίνδυνα. Η φρικαλεότητα της επιλογής αυτής εξαναγκάζει τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης να επέμβουν στρατιωτικά ώστε να εμποδιστεί η Εθνοκάθαρση και τα εγκλήματα πολέμου κατά αμάχων πληθυσμών. 

Η Ρωσία αδυνατώντας πλέον να τα βάλει με όλους στρατιωτικά και οικονομικά, ξεκινά με στόχο να κάνει "περιορισμένη χρήση πυρηνικών” για να εξασφαλίσει την έκβαση του πολέμου εις όφελός της (όπως ευθέως απείλησε). Οι χώρες-κάτοχοι πυρηνικών, που συμμετέχουν στην αποτρεπτική δύναμη κρούσης για να λήξουν τον πόλεμο, ανταπαντούν με "περιορισμένη χρήση πυρηνικών”. Αρμαγεδδών. Μετά κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η ανθρώπινη ιστορία επί του πλανήτη. 

Ούτε αν.

Η Αμερική είναι σχετικά δύσκολο να εμπλακεί σε πυρηνικό πόλεμο εφόσον θα έχει ήδη πέσει η πρώτη πυρηνική βόμβα σε ευρωπαϊκό έδαφος, καθώς αρκετές από τις 7.000 πυρηνικές κεφαλές της Ρωσίας θα είναι σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας για να εκτοξευτούν εναντίον της, αν δουν κάποιον αμερικανικό πύραυλο στο ραντάρ. Είναι ίσως λιγότερο απίθανο όμως να κάνει το "πρώτο πλήγμα” αν έχει πληροφόρηση (σωστή ή λάθος) που την κάνει να έχει την ψευδαίσθηση πως εξασφαλίζει αποκεφαλισμό της Ρωσικής επιθετικότητας με το πλήγμα αυτό.

Πιθανόν υπάρχουν και άλλα επιμέρους σενάρια που μου ξεφεύγουν, με περισσότερες λεπτομέρειες ή παράπλευρες εξελίξεις, πχ στο ελληνοτουρκικό θέμα, στην Κύπρο ή στην Ταϊβάν. Αν όμως θέλαμε να περιγράψουμε τα βασικά σενάρια, αυτά που γράφω παραπάνω μέσες - άκρες περιγράφουν τις επιλογές του μέλλοντος που έρχεται για την Ουκρανία και την Ευρώπη.

Τίποτε όμως δεν μπορεί να εξαιρέσει από τα σενάρια αυτά, τόσο την πυρηνική κλιμάκωση ανά πάσα στιγμή, όσο και τη δημιουργία αέναης πολεμικής ζώνης εντός Ευρώπης.

Εφόσον η Ρωσία, που είναι πυρηνική δύναμη, απειλεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά ενάντια στον κόσμο όλον και ειδικότερα στη χώρα της οποίας η ίδια η Ρωσία εγγυήθηκε την ασφάλειά της με το Μνημόνιο της Βουδαπέστης το 1994, ώστε η Ουκρανία να συμφωνήσει να αφοπλίσει τις 1.900 πυρηνικές κεφαλές που είχε ως τότε στην κατοχή της, μπορεί καθένας να υποθέσει πόση αξιοπιστία έχουν οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Λαβρόφ, ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά σε αυτόν τον πόλεμο, ειδικά όταν ήδη από την περασμένη εβδομάδα ο Πούτιν είχε δώσει εντολή για αύξηση της ετοιμότητας και συναγερμό των "ειδικών τμημάτων επαγρύπνησης” του Ρωσικού στρατού. 

Ζούμε σε ένα διαφορετικό κόσμο από εκείνον που ζούσαμε πριν δέκα μόνο ημέρες.

Δεν είναι ξεκάθαρο σε κανέναν, ποιες από τις πρότερες βεβαιότητές μας συνεχίζουν να ισχύουν.

Κανείς δεν είναι επαρκώς ευφυής ή ηθικός για να κρατάει την καταστροφή του πλανήτη (με 2.000 ή με 7.000 πυρηνικές κεφαλές) στην άκρη του δακτύλου του.

Κανείς δεν είναι επαρκώς αφελής να μη θελήσει να αποκτήσει πυρηνικά μετά από αυτό το παράδειγμα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, που ήταν εγγυητής της ασφάλειας της από το 1994 ως τώρα.

Κανείς δεν είναι επαρκώς βλάκας να αφοπλίσει τα πυρηνικά της χώρας του μετά το παράδειγμα της Ρωσίας εγγυητή της Ουκρανίας, πυρηνικά αφοπλισμένης.

Καμιά προσευχή δεν έβλαψε ποτέ κανέναν...

* Αρμαγεδδών ή Αρμαγεδδώνας αποτελεί απόδοση στα Ελληνικά του εβραϊκού όρου αρ-Μαγεδών (הַר מְגִדּוֹ‎), που σημαίνει "Όρος της Μεγιδδώ" ή "Όρος Σύναξης Στρατευμάτων".


** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια