Sponsor

ATHENS WEATHER

Γιατί τα Rafale θα αλλάξουν τις ισσοροπίες στο Αιγαίο


Η ένταξη των μαχητικών αεροσκαφών RAFALE στην Πολεμική μας Αεροπορία θα ανατρέψει υπέρ της χώρας μας την ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία στον αέρα και θα αποτελέσουν έναν εξαιρετικό πολλαπλασιαστή ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας. Είναι στρατηγικής σημασίας, θα ενισχύσουν την αποτρεπτική μας ικανότητα και θα δώσουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην Ελλάδα.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ιατρίδης *

Αδιαμφισβήτητα, το Rafale, είναι από τα ικανότερα μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλού ρόλου, είναι ευέλικτα και σταθερά κατά την πτήση, με ραντάρ τελευταίας τεχνολογίας και δυνατότητα μεταφοράς μεγάλου οπλικού φορτίου. Αποτελεί πλεονέκτημα για την Πολεμική Αεροπορία, καθώς είναι αεροσκάφος 4ης + γενιάς, με τεράστιες δυνατότητες και στους δύο ρόλους (αναχαίτισης και βομβαρδισμού), με προηγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, με μεγάλη εμβέλεια και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά που δίδουν τακτικά πλεονεκτήματα, τα οποία μεταφράζονται σε επιχειρησιακά πλεονεκτήματα και αυτά με τη σειρά τους σε τακτικό πλεονέκτημα.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη είναι κατά πολύ υπέρτερα των υφιστάμενων δυνατοτήτων της Τουρκικής Αεροπορίας και αυτό από μόνο του συνιστά ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα.

Αυτό όμως που παίζει τον κρίσιμο ρόλο είναι το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA). Το οποίο παρέχει μέγιστη εμβέλεια ανίχνευσης στόχων στα 200 χλμ και έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει 40 στόχους ταυτόχρονα και να πλήττει τους οκτώ πιο επικίνδυνους σε ένα εύρος άνω των 100 χλμ., καθώς και τα στρατηγικής σημασίας βλήματα Αέρος – Εδάφους SCALP, τα βλήματα εναντίον πλοίων τα EXOCET και το βλήμα αέρος - αέρος το METEOR με βεληνεκές γύρω στα 150 χιλιόμετρα. Η χρήση του METEOR θα δώσει το πλεονέκτημα της προσβολής των τουρκικών αεροσκαφών από μεγαλύτερη απόσταση, ενώ τα ελληνικά αεροσκάφη δεν θα έχουν μπει στην ακτίνα των τουρκικών βλημάτων.

Επίσης, έχουν ένα υπερσύγχρονο σύστημα αυτοπροστασίας το SPECTRA το οποίο προστατεύει το Αεροσκάφος και ταυτόχρονα τυφλώνει τα εχθρικά ραντάρ εδάφους και αέρος.

Ακόμη, φέρουν το περίφημο σύστημα Link16 που τους επιτρέπει τη συνεργασία με τα F-16, τα ραντάρ εδάφους και τα πυραυλικά συστήματα. Με τη χρήση του δικτύου Link-16, παρουσιάζεται σε όλους μια συνεχώς ενημερωμένη οπτική απεικόνιση της ακριβούς θέσης όλων των Α/Φ, φίλιων και εχθρικών, στον χώρο ενδιαφέροντος, σε πραγματικό χρόνο.

Έτσι ακόμη και αν ο αριθμός των F-16 που διαθέτει η Τουρκία σήμερα, είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τα Ελληνικά, τα RAFAL δίνουν ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα στην Πολεμική μας Αεροπορία. Το βασικό τους ατού είναι η διαλειτουργική τους πλατφόρμα. Δεν αποτελούν μόνον έναν πολλαπλασιαστή ισχύος, αλλά έχουν την ικανότητα να διαταράσσουν και να αλλάζουν υπέρ του κατόχου την ισορροπία ισχύος στην περιοχή.

Δεν αρκεί όμως μόνον να έχεις υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα και πλατφόρμες, πρέπει να υπάρχει και η αντίστοιχη πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα, αυτά να τα χρησιμοποιήσεις σε περίπτωση που η Τουρκία επιδιώξει οποιαδήποτε απονενοημένη ενέργεια σε βάρος της χώρας μας και της Κύπρου, ή να σταματήσει επιτέλους τη συνεχιζόμενη επιθετική συμπεριφορά της. Να στείλεις δηλαδή το μήνυμα αποτροπής. Διαφορετικά αν τα έχεις και ακολουθείς την ίδια αποτυχημένη πολιτική κατευνασμού του παρελθόντος, είναι σαν να μην τα έχεις.

* Ο Αντιπτέραρχος (Ι) εα. Κωνσταντίνος Ιατρίδης είναι Επίτιμος Διοικητής ΔΑΥ, Μέλος του ΠΕΜΑΣ και Αμυντικός Αναλυτής

** Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια