Sponsor

ATHENS WEATHER

Πώς θα πέσει το καθεστώς Μητσοτάκη;


Του Μανόλη Καψή
 
Για όσους διερωτώνται γιατί ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης -και δεν ικανοποιούνται με το αυτονόητο, ότι έπρεπε να δείξει ότι κάτι κάνει και ότι κάνει κάτι σαν αντιπολίτευση- η εφημερίδα Documento, του εκλεκτού συναδέλφου Κώστα Βαξεβάνη, δίνει μια απάντηση. "Η πρόταση έχει στόχο την οριστική πτώση του "καθεστώτος Μητσοτάκη" και εντάσσεται σε μία συνολικότερη στρατηγική δυναμικών κινήσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ”. Αυτές οι δυναμικές κινήσεις με εντυπωσίασαν, το ομολογώ.

A propos πάντως, για όσους, όπως ο Αλέξης Τσίπρας, χρησιμοποιούν τον όρο "καθεστώς Μητσοτάκη", λες και πρόκειται για αντιδημοκρατική κυβέρνηση, εκλεγμένη με δόλια μέσα -ενδεχομένως και παρανόμως- να επισημάνουμε ότι είναι ανάλογο και της ίδιας ποιότητας, με το να κάνουμε λόγο για το "μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ". Υποθέτω ότι δεν θα άρεσε στον Αλέξη Τσίπρα το μόρφωμα και γι' αυτό ακριβώς το προτείνω άλλωστε, να το χρησιμοποιούν συστηματικά οι αρθρογράφοι του capital.gr. Ας συνεχίσουμε όμως.

Για όσους αντέξουν να διαβάσουν ολόκληρο το πόνημα, θα εκπλαγούν λίγο πιο κάτω, από την εξής ανάλυση: "(Η πρόταση) επίσης, αναγκάζει τους υπουργούς που δια της απουσίας τους από το δημόσιο διάλογο προσπαθούν "να βγάλουν έξω την ουρά τους" από την ανάληψη των ευθυνών, να ταυτιστούν με το Μαξίμου και να υπερασπιστούν επιλογές, όπως ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη, στον οποίον σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις αποδίδουν μεγάλες ευθύνες." Σας μπέρδεψε το ξέρω.

Γιατί απαραίτητη προϋπόθεση για να πέσει το "καθεστώς Μητσοτάκη", όπως γράφουν οι "αναλυτές" του ΣΥΡΙΖΑ, είναι φυσικά να υπάρξουν διαρροές από την κυβερνητική πλειοψηφία. Αν η πρόταση αναγκάζει ακόμα και όσους θέλουν να βγάλουν την ουρά τους έξω, να ταυτιστούν με το Μαξίμου, πώς θα πέσει; Ιδού η απορία που μας αφήνει αναπάντητη ο συνάδελφος- αναλυτής.

Ενδεχομένως, όμως, δεν φταίει ο συνάδελφος. Απλώς δεν πρόλαβε να διαβάσει την ΕφΣυν, που σημειώνει ότι η πρόταση δυσπιστίας, "δεν ρίχνει κυβερνήσεις, μολονότι τυπικά γι' αυτό γίνεται. Κατά κανόνα προκαλεί συσπείρωση- γύρω από την κυβέρνηση- των βουλευτών και του κομματικού μηχανισμού. Η πρόταση δυσπιστίας γίνεται για να αποκαλύψει στον μέγιστο βαθμό μια συγκεκριμένη κατάσταση και να σηματοδοτήσει από την πλευρά αυτού που την κάνει, τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν".

Δηλαδή αν καταλαβαίνουμε καλά, όλη η φασαρία γίνεται για να μας αποκαλύψει (και να μας σηματοδοτήσει, προσοχή) ο Αλέξης Τσίπρας- και το μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ- τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν; Συγνώμη, αλλά πολύ κακό για το τίποτα. Μήπως ήταν πιο απλό να γράψουν ένα άρθρο, μια επιστολή, ένα mail βρε αδελφέ, να μην μπαίνουν και σε κόπο;

Αλλά ίσως το μυστικό κρύβεται αλλού. Όπως σημειώνει πάντα η απογευματινή του "μορφώματος ΣΥΡΙΖΑ", η κακοκαιρία Ελπίς εκτόξευσε τη λαϊκή δυσφορία, ο Μητσοτάκη αναζητεί πού θα φορτώσει τις ευθύνες, ενώ λίγες ημέρες πριν, "δείχνοντας τις προθέσεις του να πάει- ευκαιρίας δοθείσης- σε εκλογές, δεν δίστασε να κομματικοποιήσει τις αμυντικές δαπάνες και την απόκτηση των Rafale." Αν όμως ο Μητσοτάκη θέλει να πάει σε εκλογές, εκτιμά ότι θα τις κερδίσει. Αυτό δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις. Γιατί θέλουν να τον διευκολύνουν; Μαζοχιστές είναι;

Ισως όμως το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα να είναι ακόμα πιο μοχθηρό και ύπουλο και απ΄ότι δείχνει. Όπως μας εξηγεί η Αυγή, η κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης- δια της καταψηφίσεως της πρότασης δυσπιστίας- και έτσι "η κυβέρνηση και το καθεστώς Μητσοτάκη, θα συνεχίζουν τον πολιτικό μαρασμό τους. Από κρίση σε κρίση, από αποτυχία σε αποτυχία, μέχρι να αντιληφθούν όλοι ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να κυβερνήσει και ότι η χώρα είναι ουσιαστικά ακυβέρνητη στον αυτόματο πιλότο." Σατανικό. Σχεδόν αποκαλυπτικό. Η πρόταση στοχεύει τελικά στο να διατηρήσει την κυβέρνηση (και το καθεστώς) στην εξουσία, όχι να την ρίξει. Να παραμείνει στην εξουσία για καιρό και να υποστεί στο τέλος μαρασμό. Πώς δεν το είχε σκεφθεί άλλος νωρίτερα αυτό;

Πιο μελετηροί συνάδελφοι, εκτιμούν ότι η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα είχε να κάνει με τον Ανδρουλάκη. Να τον εκθέσει δια της απουσίας του από τη συζήτηση. Και να τον σύρει να υπερψηφίσει την πρόταση που κατέθεσε ο σύντροφος Αλέξης. Να τον βάλει στην ίδια θέση με τους χειροκροτητές βουλευτές του "μορφώματος", που μόλις άκουσαν την πρόταση δυσπιστίας, σηκώθηκαν όρθιοι και αποθέωσαν τον αρχηγό τους.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν την πάτησε, παρά τις αυστηρές κρίσεις που διατυπώθηκαν, ότι εφόσον υπερψηφίζει πρόταση δυσπιστίας, θέλει να πέσει η κυβέρνηση και προφανώς θέλει και εκλογές. Ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση, γιατί είναι αντιπολίτευση, αλλά διαφωνεί με τις εκλογές, γιατί είναι σοβαρή αντιπολίτευση. Αλλά πού θα πάει. Νέος είναι, θα μείνει χρόνια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στο τέλος θα μαραζώσει. Να η ευκαιρία για τον Αλέξη Τσίπρα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια