Sponsor

ATHENS WEATHER

Οι προβλέψεις ενός «μελλοντικού πρωθυπουργού»

Ικανοποίηση στην Κουμουνδούρου από τις περιοδείες και από την παρουσίαση της ομάδας των «30 σοφών» - Τα απαισιόδοξα σενάρια για την πανδημία και η απόφαση για σκληρή αντιπολίτευση με σύνθημα: «Ο Μητσοτάκης δεν θέλει και δεν μπορεί» 


Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ευχαριστημένος από την περιοδεία του στη Θεσσαλία και ιδιαίτερα από την ανταπόκριση του κόσμου στις ομιλίες και τις επαφές του. Περισσότερο όμως ικανοποιημένος είναι από την εκδήλωση που έγινε την περασμένη Δευτέρα στην «Αθηναΐδα» για την παρουσίαση των νέων του συμβούλων, των «30 σοφών» του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, αν διαβάσει κανείς τα βιογραφικά τους, διαπιστώνει ότι δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από την ομάδα των «αρίστων», που κατ’ εντολή του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε συγκροτήσει ο Γιώργος Γεραπετρίτης, όταν η Ν.Δ. ήταν στην αντιπολίτευση.

Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται τόσο πεπεισμένος ότι οι δικοί του σύμβουλοι είναι τα «καλύτερα μυαλά» ώστε προτρέπει τους συνομιλητές του να κάνουν σύγκριση ανάμεσα στους δικούς του «άριστους» και σε αυτούς του Μητσοτάκη.

Βεβαίως, το πρόβλημα για τον Αλέξη είναι ότι τις εκλογές δεν τις κερδίζουν τα βιογραφικά, αλλά εξίσου πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι από τη βιτρίνα της Κουμουνδούρου απουσίαζαν τα λεγόμενα «βαριά βιογραφικά». Άνθρωποι δηλαδή που με την επιστημονική γνώση, την τεχνοκρατική ικανότητα και τη διεθνή τους πλοήγηση μπορεί να φιλοτεχνήσουν μια διαφορετική -και πρωτίστως εκλογικά ελκυστική- εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Αλέξης με τους 30 συμβουλάτορές του θέλει να δείξει στην κοινωνία ότι το κόμμα του δεν είναι μόνο ο Παύλος Πολάκης και ο Νίκος Καρανίκας, αλλά και ο Σταύρος Κατσανέβας και η Ζωρζέττα Λάλη.

Θέλει να στείλει το μήνυμα ότι στη λίστα των ονομάτων από τα οποία θα συγκροτήσει κυβέρνηση (προϋπόθεση, φυσικά, είναι να κερδίσει τις εκλογές και να έχει πλειοψηφία στη Βουλή, κάτι που, τουλάχιστον προσώρας και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν φαντάζει εφικτό) δεν περιλαμβάνονται μόνο ο Νίκος Παππάς, ο Χρήστος Σπίρτζης, η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Βούτσης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Ολγα Γεροβασίλη, αλλά και ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, ο Δημήτρης Πλουμπίδης, η Διάνα Βουτυράκου, ο Γιώργος Τσελιούδης, η Νατάσα Ρωμανού και πολλοί άλλοι που μπορεί να μην έχουν την πολιτική πείρα του Νίκου Φίλη, του Ευκλείδη Τσακαλώτου ή του Δημήτρη Τζανακόπουλου, αλλά διαθέτουν «περίσσευμα γνώσεων για τα μεγάλα και πολύπλοκα θέματα, όπως η κλιματική κρίση, η τεχνολογική έκρηξη, το ψηφιακό κράτος, οι πανδημίες, οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις, τα νέα μοντέλα παραγωγής, τα κοινωνικά στερεότυπα», για όλα αυτά, τα οποία, κατά τον Τσίπρα, «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συγκροτήσει προοδευτικές προτάσεις». Και ο επιπλέον λόγος, σύμφωνα πάντα με τον Αλέξη, είναι επειδή «στο έδαφος της πανδημίας η χώρα μας βιώνει μια τρομακτική συντηρητική οπισθοδρόμηση, που οδηγεί στη διεύρυνση των ανισοτήτων και τη συρρίκνωση του κράτους δικαίου» και χρειάζεται να δοθούν απαντήσεις.

Σε αναζήτηση γραμμής

Πάντως, προτού παρουσιαστούν οι λύσεις για τις «θεμελιακές αλλαγές που έχει ανάγκη σήμερα η Ελλάδα», χρειάζεται ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσουν στη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας: «Θα γίνει ή δεν θα γίνει lockdown; Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι υπέρ ή κατά; Φταίει η κυβέρνηση για την έξαρση των κρουσμάτων και των θανάτων ή είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο το φαινόμενο;». Και το κυριότερο: η τακτική της μετωπικής αντιπολίτευσης στο θέμα της πανδημίας, με στόχο να πέσει η κυβέρνηση, όπως εισηγούνται ορισμένοι, είναι πολιτικά αποτελεσματική και εκλογικά προσοδοφόρα; Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτός από ανήσυχος, εμφανίζεται και πεπεισμένος ότι το lockdown είναι μάλλον απίθανο να αποφευχθεί.

Η κυρίαρχη εκτίμηση στην Κουμουνδούρου, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν και αναλύουν οι σύμβουλοι του Τσίπρα, είναι ότι οδεύουμε προς... Μπέργκαμο. Στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα έχουμε την κορύφωση στον αριθμό των κρουσμάτων και τα Χριστούγεννα δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την περίπτωση, αντί να γιορτάζουμε τη Γέννηση του Θεανθρώπου, να θρηνούμε τον θάνατο πολλών ανθρώπων, των περισσότερων από την έναρξη της πανδημίας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τον Φεβρουάριο θα υπάρξει, σύμφωνα με την εκτίμηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, και δεύτερο κύμα κρουσμάτων και θανάτων λόγω της μόλυνσης από τον συνωστισμό των γιορτών, αλλά και επειδή ο εμβολιασμός του πληθυσμού, ιδίως στις μεγάλες ηλικίες και με την τρίτη δόση, κινείται ακόμη σε επίπεδα χαμηλότερα του επιθυμητού.

Πιέσεις για εμβολιασμό

Αυτός είναι και ο λόγος που πιέζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε υποχρεωτικό εμβολιασμό των ένστολων τμημάτων της κοινωνίας, με πρώτη την Αστυνομία. «Εμείς τα λέγαμε, ο Μητσοτάκης δεν άκουγε», θα λέει ο Τσίπρας αν τελικά επιβεβαιωθούν οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Στο μαύρο σενάριο, στην ανεπιθύμητη δηλαδή εξέλιξη της πανδημίας το επόμενο τρίμηνο, βασίζεται, μεταξύ άλλων, και η πρόταση να υπάρξει συντονισμός της αντιπολίτευσης για συγκρότηση αντικυβερνητικού μετώπου. Η πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα δεν θα είναι μόνο προς τις ηγεσίες των ΚΙΝ.ΑΛ., ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, αλλά και σε αυτές των ΟΤΑ, των κοινωνικών και επαγγελματικών οργανώσεων, όπως η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΒΕΕ και άλλες.

Μάλιστα οι επαφές αναμένεται να αρχίσουν και από αυτή την εβδομάδα. Προφανώς, η προσπάθεια συντονισμού της αντιπολίτευσης εντάσσεται και στην προετοιμασία για τη συζήτηση και ψήφιση (15-18/12) του Προϋπολογισμού στη Βουλή, αλλά και επειδή οι επιπτώσεις στην οικονομία, σε περίπτωση «Μπέργκαμο» και νέου lockdown, θα είναι καταστροφικές. Το σύνθημα στο οποίο έχει καταλήξει ο Τσίπρας για να αντιπολιτεύεται εφεξής τον Μητσοτάκη είναι «δεν θέλει και δεν μπορεί» και κατά συνέπεια (χωρίς να ζητά εκλογές, αφού εν μέσω πανδημίας θα εμφανιζόταν ως ανεύθυνος)... να φύγει για «να έρθουμε εμείς που και θέλουμε, και μπορούμε».

Κατά τα λοιπά, στην Κουμουνδούρου περιμένουν να δουν ποιος θα εκλεγεί αρχηγός στο ΚΙΝ.ΑΛ. ώστε ανάλογα να προσαρμόσουν και τη στρατηγική τους για προοδευτική διακυβέρνηση, ενώ οι αρνητικές δημοσκοπήσεις -παρότι ο Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες δεν τις θεωρούν αξιόπιστες- συνεχίζουν να φέρνουν ισχυρούς πονοκεφάλους όχι μόνο στην ηγετική ομάδα, αλλά και στους βουλευτές και τους πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι η δημοσκοπικά ήκιστα ελκυστική εικόνα του κόμματος, αλλά και του αρχηγού είναι από τα θέματα που κυριαρχούν στις καθημερινές συζητήσεις των στελεχών της Κουμουνδούρου και οπωσδήποτε διαμορφώνουν το κλίμα και τις συμπεριφορές των εσωκομματικών ομάδων εν όψει και του συνεδρίου στα τέλη Φεβρουαρίου...

Νίκος Φελέκης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια