Ποιος ποντάρει στον Γιώργο...


Του Κώστα Στούπα

Η υποψηφιότητα του κ. Γιώργου Παπανδρέου για την Προεδρία του ΚΙΝΑΛ αρχικά προκάλεσε θυμηδία, μετά ενδεχομένως λύπη αλλά στο τέλος μάλλον επικράτησε η  αμηχανία.

Ο Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου (ΓΑΠ) αντιλαμβανόμενος την  ατυχία ως τύχη κέρδισε τις εκλογές του 2009 με το σύνθημα "Λεφτά Υπάρχουν" προσφέροντας "σανίδα" σωτήριας εξόδου στον έτερο πολιτικό κληρονόμο  κ. Κ. Καραμανλή που είχε φέρει τη χώρα πέραν του χείλους της χρεοκοπίας με έλλειμμα που ξεπερνούσε το 15% του ΑΕΠ.

Στη συνέχεια ο ΓΑΠ καθυστέρησε αρκετούς μήνες να αντιληφθεί πως η χώρα τελούσε υπό χρεοκοπία αλλά όταν το αντελήφθη έκανε φιλότιμες προσπάθειες προκειμένου  να αποφύγει τα  "βράχια" και να αποβληθεί από την Ευρωζώνη.

Την ίδια περίοδο βέβαια  ο κ. Σαμαράς στην αντιπολίτευση "λοξοκοιτούσε" προς το αντιμνημονιακό μέτωπο με τα Ζάππεια 1 και 2.  Προς τιμήν της, η κ. Μπακογιάννη τότε στάθηκε πάνω από μικροκομματικές σκοπιμότητες και ψήφισε το πρώτο μνημόνιο. Τούτο μάλλον το χρεώθηκε παρά το πιστώθηκε όπως έδειξε η συνέχεια...

Αρκετοί τότε ισχυρίστηκαν πως ο Γ. Παπανδρέου εκλήθη να διαχειριστεί μια  χρεοκοπία την οποία  μακροπρόθεσμα  δρομολόγησε ο Ανδρέας Παπανδρέου στη δεκαετία του ’80 και ολοκλήρωσε με απαράμιλλη φροντίδα ο Κ. Καραμανλής της "Πασοκοποιημένης" στην ύστερη μεταπολίτευση Ν.Δ.  την τετραετία 2004-2009.

Στις εκλογές του 2015 ο ΓΑΠ κατέβηκε στις εκλογές με το ΚΙΔΗΣΟ που απέσπασε 2,68% (περί τις 150.000 ψήφους) κόντρα στο ΠΑΣΟΚ που προσγειώθηκε  στο  4,60% από 13,18% που είχε πάρει το 2012 υπό τον Ευ. Βενιζέλο.

Αυτό σημαίνει πως 150.000 άνθρωποι επέδειξαν απόλυτη πίστη στο όνομα Παπανδρέου. Δηλαδή πρόκριναν τον κληρονόμο από το κληροδότημα. Τούτο αποτελεί μια ισχυρή "προίκα" για τον ΓΑΠ  στις επικείμενες εξελίξεις.

Τούτα  όμως άπτονται περισσότερο του πεδίου της ψυχανάλυσης και δη της Φροϋδικής σχολής και δεν μας αφορούν επί του παρόντος.

Οι εξελίξεις

Μετά την ασθένεια και απόσυρση της κας Γεννηματά ο Γ. Παπανδρέου αποφάσισε λοιπόν  να διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Κάποιοι αντιμετώπισαν την απόφαση με τη θυμηδία που αντιμετωπίζουν τις εκ ματαιοδοξίας προσπάθειες εκπεσόντων ανάκτων να διεκδικήσουν τους οικογενειακούς τους τίτλους προκειμένου να βασιλέψουν έστω και στα ερείπια..

Κάποιοι άλλοι όμως διείδαν πως μια μερίδα της κοινής γνώμης παραμένει ιδιαίτερα προσκολλημένη σε σύμβολα και ονόματα, γεγονός που καθιστά την επάνοδο ενός Παπανδρέου ικανή να δημιουργήσει ανατροπές.

Το ερώτημα που έχει ουσία εν προκειμένω είναι αν η επάνοδος του ΓΑΠ μπορεί να βγάλει το ΚΙΝΑΛ από την κατάσταση μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας στην οποία έχει περιέλθει και αν συμβεί αυτό ποιες είναι οι μετατοπίσεις που μπορεί να λάβουν χώρα στο πολιτικό σκηνικό.

Τουτέστιν: Από ποια κόμματα προς ποια άλλα μπορεί να υπάρξουν μετακινήσεις...

α) Ν.Δ. => ΚΙΝΑΛ

β) ΚΙΝΑΛ => Ν.Δ.

γ) ΣΥΡΙΖΑ=> ΚΙΝΑΛ

δ) ΚΙΝΑΛ => ΣΥΡΙΖΑ

Κατ΄αρχήν θα πρέπει να επισημάνουμε πως η απόφαση του ΓΑΠ να διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν είναι άσχετη από τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που καταγράφουν απώλειες για τη Ν.Δ. τις οποίες όμως δεν καρπούται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ερμηνεύονται και οι πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου για τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας και την πορεία της πανδημίας.

Ορισμένοι θεωρούν πως το ΚΙΝΑΛ υπό τον ΓΑΠ θα εξελιχθεί στον εταίρο που χρειάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να επανέλθει σε τροχιά εξουσίας.

Η αλήθεια είναι πως αρκετοί από τους στενούς συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου έχουν μεταπηδήσει ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που από κάποιους ερμηνεύτηκε ως ενέργεια που απέρρεε από οδηγίες του ιδίου.

Άλλοι πάλι πιστεύουν πως το ΚΙΝΑΛ υπό τον Παπανδρέου θα μπορέσει να επανασυσπειρώσει τους "Πασόκους" του ΣΥΡΙΖΑ που απογοητεύονται γιατί δεν βλέπουν προοπτική επανόδου στην εξουσία.

Η αλήθεια είναι πως αρκετοί από τους όψιμους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αισθανθούν πως διαπράττουν ιεροσυλία ψηφίζοντας εναντίον ενός Παπανδρέου.

Δεν πρέπει να ξεχνάνε πως ένα από τα ατού του Αλέξη Τσίπρα ήταν η μίμηση της φωνής και του τρόπου ομιλίας του Ανδρέα Παπανδρέου.

Χαρακτηριστικό είναι πάντως πως στις περισσότερες δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία όσων έχουν ψηφίσει ΚΙΝΑΛ στις εκλογές βρίσκεται εγγύτερα στις θέσεις του κ. Μητσοτάκη παρά του κ. Τσίπρα.

Μια μετακίνηση του ΚΙΝΑΛ υπό τον Παπανδρέου εγγύτερα στις θέσεις ΣΥΡΙΖΑ μάλλον θα πρέπει να ανησυχεί παρά να χαροποιεί τον κ. Τσίπρα.  Τούτο γιατί μπορεί να αφαιρέσει ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το ΚΙΝΑΛ και από το ΚΙΝΑΛ προς τη Ν.Δ.

Δηλαδή: Αντί για α + γ  να έχουμε β + δ ή α-β > γ-δ...

Σε κάθε περίπτωση όμως στο σύμπαν μας ισχύουν οι ταυτότητες όπως: (α - β)2 = α2 - 2αβ + β2 και α2 - β2 = ( α + β ) · ( α - β ) αλλά το ζήτημα έγκειται πως ο μέσος ψηφοφόρος δεν αποφασίζει με ορθολογικά ή έστω μαθηματικά κριτήρια.

Μια σαφέστερη εικόνα θα έχουμε σε μερικές εβδομάδες ή μήνες όταν οι εξελίξεις αποτυπωθούν στο συναισθηματικό πεδίο του εκλογικού σώματος και δρομολογήσουν ανάλογες αντιδράσεις και συμπεριφορές.

Τότε θα αντιληφθούμε πού ποντάρει ο Γιώργος και κυρίως ποιος ποντάρει στον Γιώργο...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια