Sponsor

ATHENS WEATHER

Το λιώσιμο της Σιβηρίας θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας


Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει το μόνιμα παγωμένο στρώμα εδάφους της Αρκτικής το οποίο έχει συνολική έκταση 23 εκατ. τετραγωνικών χλμ. και μεγάλο του μέρος βρίσκεται στις περιοχές της Σιβηρίας. Υπολογίζεται ότι το στρώμα αυτό είναι παγωμένο για χρονικό διάστημα περίπου ενός εκατ. ετών και στο εσωτερικό του βρίσκονται εγκλωβισμένα ή/και κατεψυγμένα διαφόρων ειδών «πράγματα» που ξεκινούν από αέρια και καταλήγουν σε επικίνδυνους για τον άνθρωπο οργανισμούς.

Τα τελευταία χρόνια η κλιματική αλλαγή και η αύξηση της θερμοκρασίας έχει προκαλέσει το λιώσιμο του παγωμένου στρώματος εδάφους σε ορισμένες περιοχές δημιουργώντας εύλογες ανησυχίες. Οι επιστήμονες φοβούνται ότι εκτεταμένο λιώσιμο αυτού του στρώματος θα απελευθερώσει τεράστιες ποσότητες αερίων κυρίως μεθανίου που είναι εγκλωβισμένες κάτω από τους πάγους. Αυτό όπως είναι ευνόητο θα ενισχύσει τα μέγιστα το φαινόμενο που έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση της κλιματικής αλλαγής. Όμως υπάρχουν και άλλοι σοβαροί κίνδυνοι.

Το 2016 το λιώσιμο των πάγων στη Σιβηρία αποκάλυψε το κουφάρι ενός ταράνδου που είχε πεθάνει πριν από 70 έτη. Το κουφάρι ήταν μολυσμένο με άνθρακα με αποτέλεσμα να εκτεθούν σε αυτόν αρκετοί άνθρωποι που αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα υγείας ανάμεσα τους και ένα παιδί που δυστυχώς έχασε τελικά την ζωή του.

Ομάδα επιστημόνων του βρετανικού Πανεπιστημίου Aberystwyth με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Climate Change» αναφέρει αρχικά ότι με τα σημερινά δεδομένα και τον ρυθμό αύξησης της θερμοκρασίας στις περιοχές του μόνιμα παγωμένου στρώματος της Αρκτικής τα δύο τρίτα των πάγων του στρώματος θα έχουν λιώσει μέχρι το τέλος του αιώνα.

Στη συνέχεια οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αν αυτό τελικά συμβεί μπορεί να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Όπως λένε η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει δεκάδες αν όχι εκατοντάδες υπόγειες δοκιμές πυρηνικών όπλων στην Αρκτική και σε περίπτωση που οι πάγοι λιώσουν θα απελευθερωθούν στο περιβάλλον μεγάλες ποσότητες πυρηνικών και ραδιενεργών αποβλήτων. Παράλληλα το λιώσιμο των πάγων θα βγάλει από την κατάψυξη διάφορους επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς. Οι ερευνητές εντόπισαν περισσότερους από εκατό τέτοιους οργανισμούς (ιούς κ.α.) σε μεγάλα βάθη του παγωμένου εδάφους και μάλιστα όλοι αυτοί οι οργανισμοί αποδείχθηκαν ανθεκτικοί στα αντιβιοτικά.

«Οι αλλαγές στο κλίμα και την οικολογία της Αρκτικής θα επηρεάσει κάθε σημείο του πλανήτη αφού θα απελευθερωθούν βλαβερά αέρια στην ατμόσφαιρα και θα αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας. Η μελέτη που κάναμε εμφανίζει και άλλους κινδύνους που θα προκύψουν από την θέρμανση της Αρκτικής. Η περιοχή αποτελεί ένα καταψύκτη για μια σειρά βλαβερά πράγματα και όχι μόνο για αέρια» δηλώνει ο Αργουιν Εντουαρντς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια