Sponsor

ATHENS WEATHER

Μετάλλαξη Μu: Τι γνωρίζουμε για τη νέα παραλλαγή που προβληματίζει τον ΠΟΥ


Η μετάλλαξη Μι (Mu) του κορωνοϊού που προκαλεί την Covid-19 έχει ενταχθεί στη λίστα των παραλλαγών ενδιαφέροντος (Variants of Interest).

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέταξε μια νέα παραλλαγή/ μετάλλαξη του κορονοϊού που προκαλεί την Covid-19 στη λίστα των παραλλαγών ενδιαφέροντος (Variants of Interest): Πρόκειται για τη μετάλλαξη «Μι» (Μu).

Η Μι, ή αλλιώς Β.1.621, είχε πρωτοεντοπιστεί στην Κολομβία και έχουν καταγραφεί κρούσματα σε Νότια Αμερική και Ευρώπη. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, διαθέτει μεταλλάξεις πως υποδεικνύουν πως ίσως θα μπορούσε να είναι πιο ανθεκτική στα εμβόλια, ωστόσο απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.

Όπως σημειώνεται, από τον πρώτο εντοπισμό της στην Κολομβία τον Ιανουάριο του 2021, έχουν υπάρξει σποραδικές αναφορές κρουσμάτων και κάποια μεγαλύτερα ξεσπάσματα σε Νότια Αμερική και Ευρώπη. Αν και σε παγκόσμιο επίπεδο η παρουσία μεταξύ των κρουσμάτων στα οποία έχει γίνει αλληλούχιση έχει μειωθεί και φαίνεται να είναι κάτω από το 0,1%, αυξάνεται η παρουσία της σε Κολομβία (39%) και Εκουαδόρ (13%).

Η Μι είναι η πέμπτη παραλλαγή στην κατηγορία των παραλλαγών ενδιαφέροντος, μαζί με τις Ήτα, Γιώτα, Κάππα, Λάμδα.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του ABC, δεν έχει φανεί να «εδραιώνεται» όπως η μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, ωστόσο εξετάζεται το κατά πόσον θα μπορούσε να «υπερνικά» τα επίπεδα προστασίας που έχουν αναπτυχθεί από εμβολιασμούς ή προηγούμενες μολύνσεις.

Ακολουθούν όσα είναι γνωστά για αυτή την παραλλαγή:

Τι είναι η μετάλλαξη/ παραλλαγή Μι;

Γνωστή ως παραλλαγή Β.1.621, πρωτοεντοπίστηκε στην Κολομβία τον Ιανουάριο και πλέον έχει καταχωρηθεί ως μία από τις παραλλαγές ενδιαφέροντος (Variants of Interest) από τον ΠΟΥ. Αυτό σημαίνει πως, ενώ ο ΠΟΥ τη θεωρεί ως άξια ειδικής παρατήρησης, θεωρείται μικρότερο πιθανό πρόβλημα από τα στελέχη Δέλτα ή Άλφα του ιού, που έχουν χαρακτηριστεί παραλλαγές ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern) λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς τους. Είναι η πρώτη που εισάγεται στη λίστα από τον Ιούνιο, όταν είχε μπει η Λάμδα.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική αναφορά του ΠΟΥ, η Μι έχει καταχωρηθεί ως παραλλαγή «ενδιαφέροντος» επειδή διαθέτει μια σειρά μεταλλάξεων που υποδεικνύουν «πιθανές ιδιότητες αποφυγής ανοσίας» που πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω.

Ο Πολ Γκρίφιν, ειδικός σε θέματα μολυσματικών ασθενειών στις Mater Health Services και στο Πανεπιστήμιο του Κουΐνσλαντ, είπε πως οι ειδικοί σε θέματα υγείας αναζητούν συνέχεια «escape variants» που θα μπορούσαν να μολύνουν ευκολότερα εμβολιασμένους μέσω μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη – ακίδα του ιού. «Αν αυτή η πρωτεΐνη – ακίδα άλλαζε σημαντικά, τότε θα υπήρχε σίγουρα ενδεχόμενο τα εμβόλιά μας να λειτουργούν λιγότερο καλά…νομίζουμε όντως πως θα έρθει κάποια στιγμή που αυτό θα γινόταν πιθανό, μα δεν το έχουμε δει ακόμα στα αλήθεια».

Επίσης, ο Γκρίφιν τόνισε πως δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία που να δείχνουν ότι η Μι είναι όντως «escape variant».

Τι θα μπορούσε να σημαίνει για τα εμβόλια;

Η επιδημιολογική αναφορά του ΠΟΥ λέει πως προκαταρκτικά δεδομένα δείχνουν ότι η Μι θα μπορούσε να είναι ανθεκτικότερη στα αντισώματα. Ωστόσο ο Γκρίφιν τόνισε πως αυτά τα εργαστηριακά τεστ δεν παρέχουν πλήρη εικόνα ως προς το πώς η ανθρώπινη ανοσία λειτουργεί στον πραγματικό κόσμο.

«Αυτές οι εξουδετερωτικές μελέτες είναι πραγματικά χρήσιμες…επειδή είναι εύκολες και είναι γρήγορες, μα είναι μέρος της ιστορίας, όχι ολόκληρη η ιστορία» είπε σχετικά.

Ποιες άλλες παραλλαγές/ μεταλλάξεις είναι υπό παρακολούθηση από τον ΠΟΥ;

Όπως προαναφέρθηκε, είναι η πέμπτη παραλλαγή ενδιαφέροντος που καταγράφεται από τον ΠΟΥ, και υπάρχουν άλλες τέσσερις πιο σοβαρές παραλλαγές ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern).

Και οι εννιά έχουν λάβει γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου. Οι παραλλαγές ενδιαφέροντος είναι οι Ήτα, Γιώτα, Κάππα, Λάμδα, Μι. Οι τέσσερις παραλλαγές ειδικού ενδιαφέροντος, που θεωρείται πως όντως μπορούν να επιδεινώσουν την πανδημία, είναι οι Άλφα (βρετανική), η Βήτα (νοτιοαφρικανική), η Γάμμα (βραζιλιάνικη) και η Δέλτα (ινδική).

Όπως τόνισε ο Γκρίφιν, ο καλύτερος τρόπος περιορισμού των μεταλλάξεων του ιού ήταν ο περιορισμός της εξάπλωσής του: «Όσο περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται, τόσο λιγότεροι είναι οι επιρρεπείς ξενιστές στους οποίους ο ιός μπορεί να ζήσει και να εξελιχθεί, αποκτώντας τέτοιες ιδιότητες».

Πηγή newsbomb.gr με πληροφορίες από ΠΟΥ, Guardian, ABC

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια