Στις περιοχές με το ανώτερο επίπεδο ετοιμότητας στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας εντάχθηκαν χθες η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, το Κιλκίς και η Λάρισα. Η επικαιροποίηση του χάρτη μετά και τις σχετικές εισηγήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων έφερε τις περισσότερες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στο «κόκκινο». Ετσι, από χθες στο επίπεδο 4 (κόκκινο) είναι οι περιφερειακές ενότητες Ξάνθης (44,1 ημερήσια κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού την τελευταία εβδομάδα), Καβάλας (31,3 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού), Δράμας (44,9 ανά 100.000 πληθυσμού), Κιλκίς (29,8), Θεσσαλονίκης (27,4), Χαλκιδικής (32,9), Πέλλας (35,1), Ημαθίας (44,6), Πιερίας (43,2), Λάρισας (34,1) και Καστοριάς (57 ημερήσια κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού το τελευταίο επταήμερο). Υπενθυμίζεται ότι για τις περιοχές που είναι στο «κόκκινο» προβλέπεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1 π.μ. έως τις 6 π.μ., με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας, καθώς και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας. Πάντως, έως αργά χθες το απόγευμα δεν είχε εκδοθεί η απόφαση για τα μέτρα που θα ισχύσουν και τον χρόνο εφαρμογής τους στις περιοχές που μπήκαν στην κόκκινη ζώνη.
Επιπλέον, οι ειδικοί της επιτροπής εμπειρογνωμόνων εισηγούνται να επιτρέπεται η είσοδος των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου και αρνητικό rapid test.
Από τα 2.187 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, τα 325 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη, 579 στην Αττική και 122 στη Λάρισα. Χθες καταγράφηκαν 44 νέοι θάνατοι ασθενών. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 323 ασθενείς με COVID-19. Οι νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 206, ενώ εκδόθηκαν 197 εξιτήρια λόγω ίασης. Το ποσοστό κάλυψης των απλών κλινών COVID ήταν χθες 33% και των κλινών ΜΕΘ 68,4%. Ωστόσο, στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως της Θεσσαλονίκης η πανδημία ασκεί έντονη πίεση. Είναι ενδεικτικό ότι χθες στα νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης νοσηλεύονταν 544 ασθενείς με COVID-19 σε απλές κλίνες και 110 σε κλίνες ΜΕΘ. Το γεγονός αυτό επηρέασε σημαντικά και τις αποφάσεις των ειδικών για την αύξηση του επιπέδου συναγερμού στην περιοχή και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, η επιδημιολογική εικόνα της οποίας είναι ελαφρώς καλύτερη σε σχέση με την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα.
Το ποσοστό θετικότητας των τεστ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στο 1,01%, ενώ ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) παραμένει οριακά κάτω της μονάδας (0,95). Την προηγούμενη εβδομάδα, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4 έως 18 ετών ήταν 4.026, αποτελώντας το 29% του συνόλου των κρουσμάτων και σημειώνοντας μια αύξηση της τάξεως του 21% σε σχέση με την εβδομάδα που προηγήθηκε αυτής.
Σε καθεστώς προσωρινής αναστολής τής διά ζώσης εκπαίδευσης λόγω μεγάλου αριθμού κρουσμάτων τέθηκαν χθες και τμήματα της ΣΤ΄ τάξης του 1ο Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης. Υπενθυμίζεται ότι λόγω της COVID-19 έχουν κλείσει προσωρινά από την αρχή του σχολικού έτους έξι τμήματα σε τρία δημοτικά σχολεία της χώρας.
Πέννυ Μπουλούτζα
0 Σχόλια