Sponsor

ATHENS WEATHER

Τζακ ποτ στον ΣΥΡΙΖΑ - Φιάσκο η «υπερκομματική επιλογή» Μητσοτάκη...


Της Κρινιώς Καλογερίδου

Τελικά οι ευθύνες για τις πυρκαγιές.... ανασχηματίστηκαν, αφού η αναδιαμόρφωση του κυβερνητικού σχήματος έγινε μάλλον γι' αυτές. Για να σηματοδοτήσει, δηλαδή, την επανεκκίνηση της κυβέρνησης και να απαλύνει το λεπτό αλλά εμφανές στρώμα καπνιάς που ''γκριζάρισε'' το πολιτικό κεφάλαιο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

''Σημείον αναγνωρίσεως'' του ανασχηματισμού των ''ανοικτών μετώπων'' (όπως τον χαρακτήρισαν απ' την πρώτη στιγμή κυβερνητικές πηγές) αποτελούσε μέχρι προ ολίγων ωρών - προς μεγάλη έκπληξη όλων - η αντικατάσταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από τον πρώην υπουργό Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελο Αποστολάκη, στον οποίον - θα περνούσαν φυσιολογικά όλες οι αρμοδιότητες του προκατόχου του στις οποίες υπάγεται και η Πυροσβεστική.

Και λέω ''θα περνούσαν'' γιατί δεν πέρασαν, αφού εντωμεταξύ, μεσολάβησε - σε χρόνο ρεκόρ μετά την ανακοίνωση από τον Γιάννη Οικονόμου του νέου κυβερνητικού σχήματος - η μη αποδοχή απ' τον Ναύαρχοτης πρότασης του πρωθυπουργού για υπουργοποίησή του, πράγμα που αιφνιδίασε το Μαξίμου και το έκανε να απαντήσει επιτιμητικά στον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων και ότι δείλιασε κάτω απ' τις απειλές του Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και εν αναμονή της αντικατάστασής του, η ηχηρή απομάκρυνση του Μακεδόνα υπουργού(ο οποίος χρεώθηκε την αποτυχία του ''επιτελικού κράτους'' να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού που προκάλεσαν την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ελληνική ιστορία)καθιστά πρόδηλη την πρόθεση του πρωθυπουργού να δείξει και έμπρακτα τη ''συγγνώμη'' του στον ελληνικό λαό για την κακή διαχείριση των πραγμάτων.

Το εξόχως πρωτότυπο επικοινωνιακά στην όλη ιστορία της αντικατάστασης Χρυσοχοΐδη (που μετατράπηκε σε παρωδία τελικά) είναι η διάθεση κλίματος συναίνεσης εκ μέρους του πρωθυπουργού πριν την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, αφού προηγήθηκε αυτής το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά, για να τους ανακοινώσει την τοποθέτηση του Ναυάρχου στη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδη (την κεφαλή επί πίνακι του οποίου ζητούσαν αμφότεροι).

Το γεγονός της εμφανούς προσπάθειας του πρωθυπουργού να επικοινωνήσει συναινετικά την κίνησή του αυτή έκανε την Κουμουνδούρου να βγάλει αμέσως μετά ''σκληρή'' σχετική ανακοίνωση σχολιάζοντας σε αυστηρό ύφος ότι''αυτό δεν είναι συναίνεση, είναι εξαγορά''.

Τα βήματα αναδιάταξης της κυβέρνησης που έδωσαν στην αρχή τον αέρα νέας ορμής δεν αποτελούν, ασφαλώς, την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής. Περιορίζονται απλά στον επικοινωνιακό τομέα και γίνονται παραμονές της ανόδου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη επ' ευκαιρία της ΔΕΘ. Στην πραγματικότητα τα διαχειριστικά κενά της αντιπυρικής προστασίας δεν άρχισαν να καλύπτονται καν.

Κατά τα άλλα, άξια αναφοράς είναι η επιστροφή - με τον νέο ανασχηματισμό - του απομακρυνθέντα στον προηγούμενο πρώην υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου στη θέση του μέχρι τώραυφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά που διασώθηκε με ''αμυχές'' μόνο, αφού από υπουργός έγινε υφυπουργός στο υπουργείο Άμυνας στη θέση του εν αποστρατεία στρατηγού Αλκιβιάδη Στεφανή (ο οποίος, σημειωτέον, είχε αντιταχθεί στον εμβολιασμό των ΕΔ της χώρας).

Άξια αναφοράς είναι, επίσης, στον νέο κυβερνητικό ανασχηματισμό η μετακίνηση του Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Τουρισμού (μετακίνηση- υποβάθμιση στην ουσία που δείχνει ότι ο πρωθυπουργός του χρέωσε την αρνητική εξέλιξη στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και την αδυναμία του να μεγεθύνει τον αριθμό των εμβολιασμένων)στη θέση του Χάρη Θεοχάρη(κάτι που ζητούσε από πέρσι ο ΣΥΡΙΖΑ ''λόγω των απανωτών λαθών του τα οποία κατέστρεψαν τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας'').

Η δεύτερη μη αναμενόμενη, μετά την ''προοδευτική'' - αλλά μη αποδεκτή τελικά - επιλογή ένταξης του Ευ. Αποστολάκη στο νέο κυβερνητικό σχήμα, ήταν η ''συντηρητική'' επιλογή της κυβέρνησης στο υπουργείο Υγείας (στη θέση του Βασίλη Κικίλια), όπου τοποθετήθηκε υπουργός ο Θάνος Πλεύρης με αναπληρώτρια υπουργό την πνευμονολόγο στο ''ΣΩΤΗΡΙΑ'' Ασημίνα Γκάγκα(συντονίστρια-διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» από το 2006και πρόεδρο του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας).

Η ''ΟμάδαΣαμαρά'' (πατριωτική πτέρυγα της ΝΔ), πουέδειχνε να έχει οπισθοχωρήσει όλο αυτόν τον καιρό καθώς αφομοιωνόταν σταδιακά απ' την κυρίαρχη ''μητσοτακική'' (η οποία δεν έπαψε να κοντράρεται υπόγεια με την ''καραμανλική''), άρχισε πλέον να γίνεται ευδιάκριτη.

Κι αυτό γιατί - πέρα απ' το υπουργείο Υγείας (Θάνος Πλεύρης)- οι ''Σαμαρικοί'' πήραν και δύο υφυπουργεία. Το ένα με τον Σίμο Κεδίκογλου (υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) και το άλλο με τον Ανδρέα Κατσανιώτη (υφυπουργό Εξωτερικών), ενώ η Νίκη Κεραμέως αρνήθηκε - κατά πληροφορίες - να μετακινηθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και παρέμεινε στο Παιδείας παρά τις φήμες για πιέσεις από ''εξωθεσμικά συμφέροντα'' τα οποία ζητούσαν την απομάκρυνσή της.

Στο πώς αποδέχθηκαν τα κόμματα τον νέο ανασχηματισμόδεν έχεινόημα να σταθούμε τώρα πια, μετά το φιάσκο της επιλογής Αποστολάκη που άλλαξε τα υπάρχοντα δεδομένα προκαλώντας έμφραγμα στο Μαξίμου και γέλια μέχρι δακρύων στην Κουμουνδούρου και όχι μόνο, αν λάβουμε υπόψη και τα μικρά κόμματα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας.

Τα κόμματα που, δικαιολογημένα, θα έχουν στήσει πανηγύρι από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί αυτό που συνέβη είναι από τ' άγραφα, μιας και δεν έχει προηγούμενο στα μεταπολιτευτικά χρονικά.

Το τραγελαφικό της υπόθεσης μάλιστα είναι ότι ο Συριζαίος Ναύαρχος (την επιλογή του οποίου θα πληρώσει επικοινωνιακά ο πρωθυπουργός εξαιτίας της προοδευτικο-πληξίας του) είχε αποδεχθεί αρχικά την πρότασή του ως υπουργού Πολιτικής Προστασίας.

Αλλά πάνω που οι ''αυλικοί'' και συμβουλάτορες του Μαξίμου πήγαν να χειροκροτήσουν την ''ηχηρή μεταγραφή'' απ' τον ΣΥΡΙΖΑ, τους πήρε την μπουκιά απ' το στόμα ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος - με νεύμα στην Κουμουνδούρου - έδωσε τοok στον χαρακτηρισμό του στελέχους του ως ''αποστάτη'', πράγμα το οποίο επέδρασε καταλυτικά στην ψυχοσύνθεση του Ναυάρχου και τον έκανε να ''κρούσει πρύμναν'' ταχύτατα αρνούμενος την υπουργοποίησή του.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να παραμείνουν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας μεπροσωρινό προϊστάμενο αμφοτέρων (μέχρι τον ορισμό νέου προσώπου στο πρώτο)τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο και να τρίβουν τα χέρια τους στο κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης με το ''τζακ ποτ'' που τους έτυχε.

Ένα ''τζακ ποτ'' το οποίο μετέτρεψε τον κυβερνητικό ανασχηματισμό σε φιάσκο τονίζοντας παράλληλα την χαμένη αυτοπεποίθηση του ΣΥΡΙΖΑ και επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά τη σημασία του απρόοπτου στην πολιτική μας ζωή. Του απρόοπτου που - εν προκειμένω - αντικατοπτρίζεται εικονοπλαστικά στο φιάσκο της ''υπερκομματικής επιλογής'' του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κρινιώ Καλογερίδου (Βούλα Ηλιάδου, συγγραφέας)

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια