Η ΔΕΗ απασχολεί την αντιπολίτευση για τους λάθους λόγους. Αυτή τη στιγμή θα έπρεπε τα στελέχη των παλαιοτέρων διοικήσεων της εταιρείας και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι να απολογούνται για το γεγονός ότι με τις δικές τους αποφάσεις η ΔΕΗ έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας. Υπάρχουν θέματα για κριτική, αλλά αυτά σχετίζονται με την επιβεβλημένη έρευνα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για όσους πιθανόν είχαν εσωτερική πληροφόρηση και όχι με την αναγκαιότητα της αύξησης Κεφαλαίου.
Είναι κουραστικό κάθε φορά που γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια να προχωρήσουν τα πράγματα, να βγαίνει η Αριστερά και να μιλάει για «ξεπούλημα». Να μην συζητήσουμε για το τι θα είχε συμβεί -για παράδειγμα- αν ο ΟΤΕ αυτός δεν είχε έγκαιρα ιδιωτικοποιηθεί. Πόσα χρήματα α λα Ολυμπιακή θα είχε χάσει το κράτος που αποδεδειγμένα είναι κακός επιχειρηματίας. Αλλά και τότε η Αριστερά μιλούσε για ξεπούλημα, όπως έκανε σε όλες τις περιπτώσεις, όπως κάνει και τώρα με την ΔΕΗ.
Το θέμα είναι ότι η Αριστερά έχει κυβερνήσει! Είχε την δυνατότητα να ασκήσει τις δικές της πολιτικές, όπως και έκανε. Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Η ΔΕΗ με τις «κοινωνικές πολιτικές» του Τσίπρα έφτασε στο σημείο της κατάρρευσης. Αλήθεια, τι διαφορετικό έκαναν αυτοί εδώ και μάζεψαν την κατάσταση; Γύριζαν από πόρτα σε πόρτα με γκιλοτίνες και εισέπρατταν τους λογαριασμούς από τα νοικοκυριά με την απειλή του απαγχονισμού; Αστεία πράγματα! Απλά, οι άνθρωποι έκαναν την δουλειά τους.
Για να... τελειώνουμε! Η σημερινή διοίκηση έσωσε μία εταιρεία από την βέβαιη κατάρρευσή της και γι' αυτό παίρνει τα εύσημα. Κάποιες άλλες διοικήσεις θα έπρεπε να απολογούνται και αυτό δεν συνέβη. Κι έτσι πήρε θάρρος ο Αριστερός και εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι!
Είναι σωστός ο τρόπος με τον οποίον γίνεται η αύξηση κεφαλαίου; Στο σημείο αυτό υπάρχουν πολλά που μπορεί να υποστηρίξει κανείς. Προσωπικά είμαι υπέρ των παραδοσιακών τρόπων. Ξέρετε, ημερομηνίες άσκησης δικαιώματος, διαπραγμάτευση δικαιώματος και τα σχετικά. Αλλά δεν θα κρίνει αυτό το γεγονός την πορεία των πραγμάτων. Δεν είναι αυτό το κρίσιμο. Το κρίσιμο είναι αν η ΔΕΗ θα προλάβει το τραίνο της νέας εποχής. Και αυτό δεν έχει σχέση με τον λιγνίτη ή το πετρέλαιο. Η νέα εποχή που απαιτεί περισσότερο και φθηνότερο ρεύμα έχει σχέση με νέες τεχνολογίες και αυτές με την σειρά τους χρειάζονται κεφάλαια για επενδύσεις.
Ο Μιχάλης Τσαμάζ είδε έγκαιρα την εξέλιξη στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και έκανε για τον ΟΤΕ τις αναγκαίες κινήσεις. Το ίδιο κάνει σήμερα και ο Γιώργος Στάσης. Η επόμενη μέρα της ΔΕΗ δεν έχει σχέση με την Μεγαλόπολη και την Πτολεμαΐδα. Έχει σχέση με την ηλεκτροκίνηση, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με το Υδρογόνο. Η ΔΕΗ θα έπρεπε να έχει αλλάξει ρότα εδώ και πολύ καιρό. Αλλά τότε οι σύντροφοι ήταν απασχολημένοι με την παγκόσμια επανάσταση. Δεν τους ενδιέφερε αν η ΔΕΗ κατέρρεε και αν είχαμε όλοι ρεύμα με το δελτίο. Σήμερα ενδιαφέρονται που η ΔΕΗ αλλάζει σελίδα. Τελικά, δεν πρέπει να υπάρχει πιο συντηρητική πολιτική δύναμη από τη σταλινική Αριστερά.
Θανάσης Μαυρίδης
0 Σχόλια