Sponsor

ATHENS WEATHER

Επιχειρήσεις "ζόμπι" ή "ολιγαρχία". Διαλέξτε…


Του Γιώργου Κράλογλου

Θα πάρουν δρόμο επιστροφής τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης, αν οι Βρυξέλλες δεν πεισθούν ότι οι επενδύσεις που θα φέρουν θα είναι αντίστοιχου ύψους; 

Το ερώτημα μπορεί να το έβαλε (με διπλωματικό τρόπο) ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν κ. Ντέκλαν Κοστέλο (κολακεύοντας τις εξελίξεις στην οικονομία μας) αλλά το μήνυμά του το πέρασε. 

"Τα χρήματα είναι πολλά (είπε). Μόνο οι επιχορηγήσεις φτάνουν το 9% του ΑΕΠ και εμείς (οι Βρυξέλλες) θα εκταμιεύουμε περίπου ποσά ίσα με το 1% του ΑΕΠ κάθε εξάμηνο προς την Ελλάδα. 

Και (για να το κάνει πιο ξεκάθαρο) συμπλήρωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να ξεκινούν και να ολοκληρώνονται με βάση το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα, υπενθυμίζοντας (ειδικά για την Ελλάδα) το πρόβλημά της στον τομέα των επενδύσεων και το κακό ιστορικό της...

Να μη μείνουμε στον Ντέκλαν Κοστέλο όχι γιατί στη συνέχεια ωραιοποίησε τα πράγματα, αλλά γιατί αυτά που είπε απαντήθηκαν αμέσως από την κυβέρνηση.  

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης με την αγωνιώδη ευχή... να διπλασιάσουμε τους ρυθμούς των επενδύσεων στην Ελλάδα για να καλύψουμε το κενό της τελευταίας 10ετίας. Το δε ποσό των επενδύσεων (σ.σ. η κυβέρνηση το επιθυμεί μεταξύ 20-30 δισ. τον χρόνο) να αυξηθεί κατά 8 έως 10 δισ., αποδέχθηκε την κριτική της Κομισιόν για το κακό ιστορικό της Ελλάδας σε προηγούμενα Κοινοτικά πακέτα.

Αναγνώρισε συμπληρώνοντας την απάντησή του ότι "...τα περασμένα χρόνια ζήσαμε την κατάσταση κατά την οποία ήθελαν μόνο να δίνονται χρήματα αλλά δεν είχαν σκοπό να τα επενδύσουν...". 

Να λοιπόν πως φθάνουμε στον "τοκετό" και τη "γέννηση" των "ζόμπι" επιχειρήσεων στην Ελλάδα, όπως ομολόγησε η σημερινή κυβέρνηση επισήμως. Οι πολιτικές της μεταπολίτευσης σε βάρος της οικονομίας γέννησαν ενσυνείδητα τις "ζόμπι" επιχειρήσεις. 

Ο λόγος βεβαίως για την τακτική του κράτους-πατερούλη που όμως τώρα θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα της ψευτοσοσιαλιστικής ιδεολογίας ή να κλείσει τις Τράπεζες και να αναλάβει τα δάνεια από τον κρατικό κορβανά... 

Ωστόσο όπως και να το κάνουμε δεν θα πάνε τελικά χέρι-χέρι οι Τράπεζες και η κυβερνητική φαντασία για επενδύσεις πάνω από 30 δισ., ώστε να μη μας τραβήξουν τα αυτιά οι Βρυξέλλες,  παγώνοντας και τα 32 δισ. 

Η κυβέρνηση θέλει αυτά που θέλει. Και υπόσχεται στις Βρυξέλλες ότι οι μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να ξεκινούν και να ολοκληρώνονται με βάση το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα (όπως υποσχεθήκαμε και χθες στον κ. Ντέκλαν και την Κομισιόν για να περάσουν στον κορβανά τα 32 δισ. που μας αναλογούν από την Ε.Ε. ως πολιτική για Ανάκαμψη). 

Οι Τράπεζες όμως προβάλλοντας ως επιχείρημα ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό επιχειρήσεων "ζόμπι”, (αφού σε βασικούς τομείς-λένε- το ποσοστό τους κυμαίνεται γύρω στο 20%) κάνουν τη δική τους "μετάφραση" για τα δανεικά που θα χρειαστούν να δώσουν σε επενδύσεις, ώστε να καταφέρουμε τους στόχους των Βρυξελλών και του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. 

Και λένε (στην κυβέρνηση και στους υποψήφιους επενδυτές στον διάλογο που έχουν με κλειστές τις πόρτες) ότι μετράνε και ξαναμετράνε τις επιχειρήσεις που μπορούν να πουν ότι τους ταιριάζουν τα κριτήρια για δανειοδότηση και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και δεν τις βγάζουν πάνω από 15.000. Ψάχνουν για τραπεζική ταυτότητα ικανή να προσφέρει και χρηματοδότηση αλλά στους 100 υποψήφιους είναι θέμα αν διαλέγουν 20 !!

Ποιοι μένουν λοιπόν να κουβαλήσουν το "φορτίο" επενδύσεων ώστε να δικαιολογηθούν τα 32 δισ. της Ε.Ε. για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας; 

Οι Τράπεζες θεωρούν ότι εκτός από τις κάπου 2-2.500 μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας όλα τα άλλα θέλουν συζήτηση. 

Συζήτηση όμως για την Ελλάδα και τον εγκλωβισμό της οικονομίας στην ψευτοσοσιαλιστική της πολιτικής 10ετιών θέλει και αυτή η λύση. Γιατί η πολιτική προπαγάνδα έχει κατατάξει τις επιχειρήσεις αυτές στην ολιγαρχία. Στους ολίγους, που ανατρέπουν την πορεία και των "ζόμπι" προς τον δανεισμό. Την εμπλοκή καλείται τώρα να την ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση. Στους μικρούς λοιπόν τα 32 δισ. του Ταμείου, ανάμεσα στους οποίους είναι και οι επιχειρήσεις "ζόμπι" ή στην "ολιγαρχία"; Διαλέξτε.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια