Sponsor

ATHENS WEATHER

Με το βλέμμα στη ΔΕΘ, στα γκάλοπ και στο ΚΙΝ.ΑΛ.


Μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, προς αποφυγή εσωκομματικών αντιπαραθέσεων - Ο Τσίπρας αναβάλλει και τον ανασχηματισμό της «σκιώδους κυβέρνησης» - Τι λένε στην Κουμουνδούρου για τα ευρήματα των «κρυφών» δημοσκοπήσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας περίμενε και την ομιλία Μητσοτάκη για να βάλει τις τελευταίες πινελιές στις δικές του εξαγγελίες το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ. Η αλήθεια είναι ότι φέτος τα πράγματα είναι σχετικά εύκολα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το εναλλακτικό κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σε επίπεδο γενικών κατευθύνσεων, είναι σχεδόν έτοιμο από τον Ιούλιο, όταν ενεκρίθη από την Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος.

Βέβαια, η εξάπλωση της πανδημίας και, κυρίως, η ενσκήψασα ακρίβεια απαιτεί τροποποιήσεις και περισσότερη εξειδίκευση. Ιδιαίτερα όμως συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες να εξυπηρετούν, όντως, τις ανάγκες των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και να μην είναι απλώς αντιπολιτευτικός λόγος με μπόλικη παροχολογία.

Ηδη ο Τσίπρας το επιχείρησε όταν προ ημερών κατέθεσε πρόταση 5+1 μέτρων που «θα φρενάρουν», όπως υποστήριξε, την ακρίβεια. Πάντως από την Κουμουνδούρου υποστηρίζεται ότι «και με την ακρίβεια αποδεικνύεται πόσο πρόχειρη και ανοργάνωτη είναι η κυβέρνηση.

Εμείς από τον Μάιο προειδοποιούσαμε για την επερχόμενη ακρίβεια και μάλιστα τον Ιούλιο 56 βουλευτές μας είχαν καταθέσει και σχετική επερώτηση για το τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υπέρογκες αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης, στο ρεύμα, στα καύσιμα, σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Και δεν έκαναν τίποτε. Μόνο λόγια αισιοδοξίας για την οικονομία που ανακάμπτει και για το Ταμείο Ανάκαμψης που θα θεραπεύσει τα πάντα. Ακόμη και τώρα, αντί να πάρουν μέτρα, μας λένε, διά στόματος του αρμοδίου υπουργού Αδωνη Γεωργιάδη, ότι σε δυο-τρεις μήνες θα έχουν διορθωθεί όλα. Είναι όπως οι μπουλντόζες στο Ελληνικό που θα έμπαιναν σε δυο-τρεις εβδομάδες».

«Ας μη χαίρεται ο Τσίπρας»

Να σημειώσουμε ότι ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν συνομιλητές του, ότι «καλή και επιθυμητή είναι η αύξηση του ΑΕΠ κατά 16% το β’ τρίμηνο, όμως οι πολίτες δεν βλέπουν 16% αυξήσεις στην τσέπη τους, αλλά 26% αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης τους. Καλή και επιθυμητή είναι η ανάπτυξη, αλλά στο καλάθι της νοικοκυράς έχουμε ύφεση». Αυτός είναι και ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει πως «όσο οι θετικές ειδήσεις είναι στους αριθμούς και όχι στη ζωή των ανθρώπων η φθορά της κυβέρνησης, που έχει ξεκινήσει πριν από το καλοκαίρι, και με τις πυρκαγιές, την έξαρση του COVID-19 και τον τραγέλαφο του ανασχηματισμού επιταχύνθηκε, δεν μπορεί να ανακοπεί».

Το ενδιαφέρον είναι ότι τις σκέψεις αυτές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις συμμερίζονται, έστω και ως προβληματισμό, και συνεργάτες του πρωθυπουργού. «Οντως θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό αν το 16% αύξηση του ΑΕΠ δεν περάσει στον κόσμο και μείνει ως ένσημο δημοσιονομικής επιτυχίας», μας λέει προβεβλημένος υπουργός. Και συμπληρώνει: «Ας μη χαίρεται όμως και πολύ ο Τσίπρας με τις πυρκαγιές, τον Αποστολάκη και τη δημοσκοπική υποχώρηση κατά 3-4 μονάδες της Ν.Δ. Το ίδιο είχε γίνει και στις αρχές του χρόνου με τον Λιγνάδη, την Ικαρία, την κακοκαιρία στην Αττική και τη Νέα Σμύρνη. Τον Απρίλιο όλα αυτά είχαν ξεπεραστεί. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα με τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος στη ΔΕΘ και την υλοποίησή τους. Μέχρι τα Χριστούγεννα το κλίμα θα έχει γυρίσει».

Η απάντηση στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα είναι η εξής: «Αν νομίζει το Μαξίμου ότι θα γυρίζει πάντα το ματς από 2-0 σε 3-2 θα τρίβει τα μάτια του στις εκλογές. Στη συνείδηση του κόσμου εγγράφονται όλα τα λάθη και οι αστοχίες. Και κάποια στιγμή η ποσότητα μετατρέπεται σε ποιότητα. Είναι όπως με το νερό που στους 100°C, σε κανονικές συνθήκες, μετατρέπεται σε ατμό.

Αυτό στην πολιτική γίνεται στην κάλπη και όχι στις δημοσκοπήσεις, που δεν είναι όλες τους και τόσο αθώες». Και μια και αναφερόμαστε στις δημοσκοπήσεις, να πούμε ότι από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζεται πως η διαφορά, στις δικές τους κυλιόμενες μετρήσεις, έχει μειωθεί στις τέσσερις μονάδες. Συγκεκριμένα λένε ότι στις 23/8 τα ποσοστά ήταν: Ν.Δ. 31,5% και ΣΥΡΙΖΑ 26%. Στις 30/8 είχαμε τη Ν.Δ. στο 31% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 25%. Και στις 6/9 η Ν.Δ., λόγω του τραγέλαφου του ανασχηματισμού, έπεσε στο 29% και ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε στο 25%. Η απάντηση από κυβερνητικά χείλη είναι σχεδόν απαξιωτική: «Ο νηστικός καρβέλια ονειρεύεται. Υπήρξε όντως μείωση του ποσοστού μας, κατά 3-4 μονάδες, αλλά η διαφορά παραμένει διψήφια.
Το πρόβλημα το έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, που παραμένει κολλημένος στο 24%-25%. Εμείς μπορεί να χάσαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν κερδίζει». Και η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όντως δεν κερδίζει. Χάνει η κυβέρνηση, αλλά δεν ενισχύεται η αξιωματική αντιπολίτευση. Μεγαλώνει το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου.

Το τρένο του Μητσοτάκη

Αλήθεια επίσης είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν στεναχωριέται με το 25% του ΣΥΡΙΖΑ. Οχι γιατί πέρσι ήταν στο 20% και η Ν.Δ. κοντά στο 40%, αλλά γιατί γνωρίζει ότι η αλλαγή της ψήφου είναι όπως με τις μετεπιβιβάσεις στο μετρό. Οι επιβάτες πρώτα κατεβαίνουν από τον έναν συρμό και μέχρι να επιβιβαστούν στον επόμενο, προς άλλη κατεύθυνση, κάθονται στην αποβάθρα.

Έτσι γίνεται και με τους ψηφοφόρους. Αυτό λοιπόν που πρωτίστως ενδιαφέρει τον Τσίπρα είναι να κατεβαίνουν από το τρένο του Μητσοτάκη. Οσοι περισσότεροι κατεβαίνουν τόσο μεγαλώνουν οι δικές του ελπίδες να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ, στις εκλογές, σε μεγαλύτερα ποσοστά. Η φθορά του αντιπάλου θα οδηγήσει σε συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα κινείται σε ποσοστά κάτω του 65%. Η μείωση των ποσοστών της κυβέρνησης θα ρίξει το ηθικό των νεοδημοκρατών, αλλά και των αντιδεξιών ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛ., που είχαν προτιμήσει τον κεντρώο-φιλελεύθερο Μητσοτάκη από τον Τσίπρα που συμμάχησε με τον Καμμένο και λεηλάτησε το πρώην ΠΑΣΟΚ.

«Η προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων θα δυναμώνει όσο μειώνεται η δύναμη της Ν.Δ., που με τον τελευταίο ανασχηματισμό φαίνεται να κλείνει το μάτι στην Ακροδεξιά», μας λέει στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θεωρεί ότι η πολιτική των ίσων αποστάσεων της Φώφης Γεννηματά θα αλλάξει μετά το εκλογικό αποτέλεσμα με την απλή αναλογική. Επίσης, η μείωση των ποσοστών της Ν.Δ. θα αλλάξει και τη στάση των επιχειρηματικών και εκδοτικών συμφερόντων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα εμφανίζεται ως ο βασικός κορμός μιας πιθανής εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης.

Σημειώνουμε ότι η Κουμουνδούρου, όπως άλλωστε και η Πειραιώς, παρακολουθεί με αυξανόμενο ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στη Χαριλάου Τρικούπη, προσπαθώντας να μαντέψουν ποια θα είναι η επόμενη ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. Προσώρας, μεγαλύτερο ενδιαφέρον, για τα κομματικά επιτελεία, έχει το «γέμισμα» του χώρου δεξιότερα της Ν.Δ.. Τα κόμματα των Βελόπουλου, Τράγκα, Φαήλου, Κασιδιάρη το πιθανότερο είναι να συγκεντρώσουν, αθροιστικά, ποσοστό που να υπερβαίνει το 10%, ενδεχομένως και μεγαλύτερο αφού είναι κατεξοχήν αυτά που πριμοδοτούν το αντεμβολιαστικό κίνημα και ψαρεύουν από τους ακροδεξιούς, τους θρησκόληπτους και τους εθνικιστές/μακεδονομάχους, που το συγκροτούν. Με τον εμβολιασμό Πολάκη έχει φύγει και η τελευταία κατηγορία κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δήθεν φλερτάρει με όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.

Πλέον ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα σπαταλήσει χρόνο στη ΔΕΘ για να απαντά για τον Πολάκη. Ούτε επίσης για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις έχουν αμβλυνθεί. Και δεν πρόκειται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να τις πριμοδοτήσει ο Αλέξης με συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, αυτή την εβδομάδα, και απόφαση, μεταξύ άλλων, και για το συνέδριο του κόμματος, όπως ορισμένοι της «Ομπρέλας» αναμένουν.

Το Πολιτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει μετά τη ΔΕΘ και όχι πριν από αυτή. Τις επόμενες ημέρες θα συσκέπτεται με τους συνεργάτες του για τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ το Σάββατο και τη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή. Α, ούτε πρόκειται να πάει την Τετάρτη ή την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, όπως υποστήριζαν ορισμένοι. Θα μεταβεί την Παρασκευή το βράδυ, αφού τους φορείς της πόλης τούς έχει ήδη δει. Επίσης, δεν πρόκειται να κάνει ανασχηματισμό της... σκιώδους κυβέρνησής του.

Ανακαίνιση της «βιτρίνας»

Κάποιοι εκ των συνεργατών του -και ιδιαίτερα από την προεδρική πλειοψηφία- είναι αυτοί που λένε ότι «η σκιώδης κυβέρνηση, με εξαίρεση δυο-τρεις, δεν τραβάει και χρειάζεται ανασχηματισμός». Ο Τσίπρας όμως όταν ρωτήθηκε αν πρόκειται να προβεί και αυτός, μετά τον Μητσοτάκη, σε ανασχηματισμό, ήταν κατηγορηματικός: «Οχι». Και ήταν λογικό. Τα αρνητικά φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα στον Μητσοτάκη με τον Αποστολάκη, τον Στυλιανίδη, τον Χρυσοχοΐδη και τον Πλεύρη. Αν έκανε και αυτός ανασχηματισμό, θα έδιωχνε τα φώτα από την κυβέρνηση και θα τα έριχνε στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν ωσάν να παραδεχόταν ότι δεν είναι ο Μητσοτάκης, αλλά και αυτός που έχει πρόβλημα με το επιτελείο του. Ανασχηματισμός της σκιώδους κυβέρνησης θα γίνει. Εν ευθέτω χρόνω και σε συνδυασμό με ευρύτερες πολιτικές και οργανωτικές αλλαγές, περιλαμβανομένων και των νέων προσώπων, που συνεχίζει να αναζητά ο Τσίπρας για να ανακαινίσει τη βιτρίνα της Κουμουνδούρου.

Προσώρας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το νέο επικοινωνιακό του επιτελείο μελετούν τις ρηγματώσεις στην κυβέρνηση από την απομάκρυνση Χρυσοχοΐδη, την υπουργοποίηση Πλεύρη και τον τραγέλαφο με Αποστολάκη και Στυλιανίδη. Η ενίσχυση της λεγόμενης ακροδεξιάς τριπλέτας του ΛΑΟΣ (Βορίδης, Γεωργιάδης, Πλεύρης) με την ταυτόχρονη απομάκρυνση του προερχόμενου από την Κεντροαριστερά Χρυσοχοΐδη, σύμφωνα με τα ποιοτικά ευρήματα δημοσκοπήσεων, έχει δυσαρεστήσει τους κεντρώους ψηφοφόρους, ενώ δυσαρεστημένοι αισθάνονται και οι σκληροί δεξιοί της Ν.Δ. αφενός με την προσπάθεια υπουργοποίησης του «συριζαίου» (;) Αποστολάκη, την «εισαγωγή» (;) από την Κύπρο του «ανανιστή» Στυλιανίδη και αφετέρου την παραπομπή του θέματος της Αστυνομίας στα πανεπιστήμια, στις καλένδες, από τον νέο υπουργό Δημόσιας Τάξης Θεοδωρικάκο.

Επίσης, η ηγεσία της Κουμουνδούρου, έχοντας την εκτίμηση ότι η εικόνα του πρωθυπουργού «τσαλακώθηκε», αναζητά τρόπους και πρωτοβουλίες που να αμφισβητούν έτι περαιτέρω την τεχνοκρατική επάρκεια του επιτελικού κράτους και να αποδομούν το προφίλ του Μητσοτάκη ως ικανού και αποτελεσματικού πρωθυπουργού. Και φυσικά να αυξήσουν τον εκνευρισμό του Μαξίμου, επειδή, κατά τη γνώμη του Αλέξη: «Οσο αυξάνεται ο εκνευρισμός τόσο πιο εύκολα κάνεις λάθη». Σε επίρρωση αυτού φέρνει ως παραδείγματα τις αντιδράσεις του πρωθυπουργού στις πυρκαγιές, στον ανασχηματισμό, ακόμη και στις αποδοκιμασίες του στη νεκρώσιμη ακολουθία του Μίκη Θεοδωράκη.

Κάποιοι μάλιστα εκ των συνομιλητών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατείνονται ότι «ο Κυριάκος έχει και ένα επιπλέον άγχος. Θέλει να ξεπεράσει τον πατέρα του Κώστα Μητσοτάκη σε πρωθυπουργική θητεία. Γι’ αυτό και δεν κάνει εκλογές. Το βραχυκύκλωμα αυτό τον οδηγεί σε συνεχή αναβολή των εκλογών και ως εκ τούτου σε γκάφες». Συνεργάτες του πρωθυπουργού χαρακτηρίζουν αστειότητες αυτές τις απόψεις, αφού ο λόγος που δεν στήνονται πρόωρες κάλπες είναι επειδή «ο Μητσοτάκης παίζει το χαρτί της αξιοπιστίας.

Εάν προκηρύξει, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας, εκλογές θα εμφανιστεί ωσάν να θέλει να τις κλέψει, επειδή δεν θα αντέξει μέχρι τέλους τη φυσιολογική, ένεκα και της διακυβέρνησης, φθορά. Και όχι μόνο αυτό, άντε και τις κερδίζει, που θα τις κερδίσει, τι θα αλλάξει; Κοινοβουλευτικά θα είναι χειρότερα. 158 βουλευτές δεν πρόκειται να βγάλει». Και η αλήθεια αυτή είναι, ενώ κανείς δεν ξέρει, στις εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική, τι φασούλι θα βγάλει η χαλαρότητα της ψήφου. Οπως αλήθεια είναι ότι για να αποδώσουν τα μέτρα χρειάζεται χρόνος και απόσταση για να ξεχαστούν τα κακά του καλοκαιριού.

Οι γερμανικές εκλογές

Και, τέλος, αλήθεια είναι ότι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών μπορεί να δημιουργήσει καινούρια δεδομένα στον ευρωπαϊκό χώρο, που θα έχουν αντίκτυπο και στα καθ’ ημάς. Όχι μόνο στην οικονομία και τους δημοσιονομικούς κανόνες, αλλά και στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων, όπως η έξαρση της πανδημίας, η (βασίμως πιθανολογούμενη) αύξηση της μετανάστευσης λόγω Αφγανιστάν, αλλά και η θεσμική λειτουργία της Ε.Ε. και οι προτεραιότητές της σε περίπτωση νίκης του SPD και σχηματισμό κυβέρνησης όχι «μεγάλου συνασπισμού» με τους Χριστιανοδημοκράτες, αλλά με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους ή την Αριστερά.

Εξυπακούεται πως σε επίπεδο συμμαχιών ο Τσίπρας θα βρεθεί σε πλεονεκτική θέση έναντι του Μητσοτάκη εάν κερδίσει ο σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς και όχι ο δεξιός Αρμιν Λάσετ. Πάντως, αν ρωτούσε κανείς τον Τσίπρα, το πιθανότερο είναι να του έλεγε ότι προτιμά να κερδίσει η Αναλένα Μπέρμποκ. Οχι μόνο επειδή οι Πράσινοι είναι πιο προοδευτικοί, αλλά και γιατί ο Σολτς στα δημοσιονομικά είναι μια ήπια εκδοχή του Σόιμπλε, ενώ δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι καλύτερος από τη Μέρκελ στα Ελληνοτουρκικά...

Νίκος Φελέκης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια