Sponsor

ATHENS WEATHER

Τι ακολουθεί μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Καμπούλ


Τις προηγούμενες ημέρες οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών άλλων χωρών της Δύσης, αναφέρονταν στην απειλή μίας τρομοκρατικής ενέργειας στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της Καμπούλ, φτάνοντας στο σημείο να καλούν τους πολίτες τους να απομακρυνθούν από την περιοχή. Τώρα όμως είναι που η πιθανότητα για ένα μπαράζ επιθέσεων αυξάνεται.

Οι Ταλιμπάν εξαρχής επικαλέστηκαν πως είχαν προειδοποιήσει τα αμερικανικά στρατεύματα για πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες από στελέχη του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν (ISIS-Κ), ενώ ο ίδιος ο Μπάιντεν είχε αναφερθεί στην πιθανότητα μίας τέτοιας επίθεσης.

Βέβαια, όλο το προηγούμενο διάστημα, οι Ταλιμπάν προετοίμαζαν τη δικαιολόγηση μίας πιθανής επίθεσης. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Σουχάιλ Σαχίν είχε δηλώσει στο BBC πως τα σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν υφίστανται για να αποτρέψουν στελέχη του Ισλαμικού Κράτους να πραγματοποιήσουν «σαμποτάζ». Η επίθεση αυτή αγγίζει τον πυρήνα της συμφωνίας των Ταλιμπάν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, επί Τραμπ, την οποία είχε ανανεώσει ο Μπάιντεν, πως δεν θα πραγματοποιούνται επιθέσεις στις αμερικανικές δυνάμεις μέχρι την αποχώρηση τους από το Αφγανιστάν.

Έχουν ευθύνη οι Ταλιμπάν για το χτύπημα; Είναι αλήθεια πως οι Ταλιμπάν βιάζονται να αποχωρήσουν οι Αμερικάνοι από το Αφγανιστάν, όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ταυτόχρονα, χρειάζονται πολύ τη διεθνή νομιμοποίηση, ώστε να εγκαθιδρύσουν το καθεστώς τους. Γι’ αυτό και δηλώνουν δεσμευμένοι στη διεθνή κοινότητα, διατηρώντας την ευθύνη να μην «επιτρέψουν σε τρομοκράτες να χρησιμοποιήσουν το Αφγανιστάν ως βάση για τις επιχειρήσεις τους».

Οι Ταλιμπάν άλλωστε τονίζουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν υπεύθυνες στην περιοχή όπου έγινε η επίθεση, αν και αυτό δεν είναι ακόμα σαφές. Η Ουάσιγκτον φαίνεται ωστόσο πως θα αναλάβει το κόστος της επίθεσης.

Το θέμα ωστόσο παραμένει πως το προηγούμενο διάστημα απελευθερώθηκαν πολλοί τζιχαντιστές από τις φυλακές του προηγούμενου καθεστώτος, στις περιοχές που καταλάμβαναν οι Ταλιμπάν. Αν προστεθεί σε αυτό το δυνητικό δυναμικό τζιχαντιστών που θα μπορούσε να δράσει, ο σημαντικός στρατιωτικός εξοπλισμός που απώλεσαν οι δυνάμεις του προηγούμενου καθεστώτος στο Αφγανιστάν που παραμένει άγνωστο που κατέληξε, καταλαβαίνει κανείς το εκρηκτικό κοκτέιλ που είχε δημιουργηθεί στη χώρα.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών προετοιμάζονταν για επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του αεροδρομίου ή των αεροσκαφών, αλλά, δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την επίθεση αυτοκτονίας. Βέβαια, το επόμενο διάστημα ενδεχομένως να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες για τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε, ιδιαίτερα για την ισχύ των εκρηκτικών.

Η σημερινή επίθεση δείχνει τους λόγους που είχε επικρατήσει αυτό το χάος το προηγούμενο διάστημα, με τόσους ανθρώπους να ψάχνουν απεγνωσμένα να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα. Στο επίμαχο ερώτημα βέβαια, οι Ηνωμένες Πολιτείες άμεσα τόνισαν πως η επιχείρηση απεγκλωβισμού θα συνεχιστεί έως την 31η Αυγούστου. Βέβαια, το αν ισχύσει αυτό, θα εξαρτηθεί από την τύχη των 1.000 περίπου Αμερικανών που βρίσκονται κατ’ εκτίμηση σήμερα στο Αφγανιστάν.

Επιπρόσθετα η ανάληψη της ευθύνης από το (ISIS-Κ) πιέζει τον Μπάιντεν για να παρουσιάσει τα αντίποινα εναντίον όσων ευθύνονται για τη σημερινή τραγωδία. Στο εσωτερικό του, σίγουρα θα απαιτηθούν απαντήσεις, καθώς πολύ συντομότερα από ό,τι ανέμενε, ο Μπάιντεν θα κληθεί να επιβεβαιώσει όσα έλεγε για τη δυνατότητα των ΗΠΑ να αντιδράσουν στις δράσεις των εξτρεμιστικών ομάδων. Βέβαια, αυτό θα σημάνει μία επανεμπλοκή των αμερικανικών δυνάμεων και, ουσιαστικά, αλλαγή του βασικού στόχου που είχε οριστεί πως ήταν η αποχώρηση από το Αφγανιστάν.

Η πιθανότητα των ανθρώπινων απωλειών ανησυχούσε ιδιαίτερα τους Αμερικάνους και αποτελούσε το βασικό επιχείρημα της αποχώρησης τους από το Αφγανιστάν. Αυτό που απασχολεί ωστόσο άμεσα τώρα τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα επόμενο χτύπημα το επόμενο διάστημα, το οποίο όπως επισημαίνουν, επιχειρησιακοί παράγοντες, όπως ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Καμπούλ, στρατηγός Κένεθ «Φρανκ» Μακένζι, αποτελεί μία συνήθης πρακτική, μετά από μία επιτυχημένη επίθεση αυτοκτονίας.

Ηλίας Τασόπουλος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια