Sponsor

ATHENS WEATHER

Αντιπολίτευση με κρύα αστειάκια σε ημέρες καύσωνα


«Πραγματικά, το καλοκαίρι που πέρασα στην Αθήνα, ήταν σαν να το έζησα στην κόλαση. Όλο αυτό το διάστημα δεν έβρεξε ούτε μία φορά και δεν ένιωσα το πρόσωπό μου να δροσίζεται έστω κι από μία πνοή αέρα. Το χειρότερο ήταν η έλλειψη νερού. Όλοι οι κάτοικοι το πίνουν με το σταγονόμετρο».

Ντε Κουρμόν, περιηγητής, 1742

Θυμάμαι την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε μια περίοδο λειψυδρίας να συστήνει σε κάθε οικογένεια να βάλει ένα τούβλο στο καζανάκι της τουαλέτας για να γίνει εξοικονόμηση νερού. Θυμάμαι τη Μελίνα να λέει τότε «να κάνουμε οικονομία στο νερό, δεν θα πλυθούμε, θα βρωμίσουμε αλλά θα τα καταφέρουμε». Δεν θυμάμαι όμως το ΚΚΕ Εσωτερικού να ειρωνεύεται με εξυπναδίτσες την κυβέρνηση, στο στυλ… με τούβλα πάνε να αντιμετωπίσουν την λειψυδρία.

Χθες ο Μητσοτάκης έκανε μια μάλλον αυτονόητη, χωρίς πολιτικό χρώμα έκκληση, μετά την σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας. Μια έκκληση που αναγκαστικά θα την είχε κάνει και ο Τσίπρας αν ήταν ακόμη πρωθυπουργός:

«Αντιμετωπίζουμε τον χειρότερο καύσωνα από το 1987. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια σημαντική επιβάρυνση του συστήματος καθώς έχει αυξηθεί η ζήτηση (…) ζητάμε όμως και τη βοήθεια των καταναλωτών, για να μπορέσουμε, όσο αυτό είναι εφικτό, να περιορίσουμε τη ζήτηση, κυρίως τις ώρες αιχμής».

Και έδωσε κάποιες συμβολικές οδηγίες προς ναυτιλομένους, μεταξύ άλλων να ρυθμίσουμε το κλιματιστικό μας τους 26 βαθμούς, να κλείσουμε -«όσο αυτό είναι εφικτό» τόνισε- τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες, ειδικά το βράδυ 7 με 10 και γενικά να περιορίσουμε όσο γίνεται την κατανάλωση.

Πώς το ερμήνευσε ο ΣΥΡΙΖΑ; Με κρύα αστειάκια. «Κλειστά φώτα, μπάνιο με κρύο νερό, το σχέδιο Μητσοτάκη για επάρκεια ηλεκτροδότησης στον καύσωνα».

Όσο για την παρουσία Μητσοτάκη στον ΑΔΜΗΕ διερωτήθηκε : «Αναρωτιόμαστε σε τι ακριβώς συνέβαλε η παρουσία του εκεί, πέραν από το να μεταβιβάσει για άλλη μια φορά την ευθύνη του στους πολίτες». Μα οι ίδιοι ήταν που τον κατηγορούσαν ότι κάνει μπάνιο το ΣΚ και δεν νοιάζεται που καίγεται η χώρα!

Επικουρικά ο Δημ. Παπαδημούλης κατηγορούσε και αυτός σε άρθρο του ότι «η κυβέρνηση επικαλείται την κοινωνική ευθύνη ακόμη και στον καύσωνα».

Και το γράφει την ίδια στιγμήν που αναφέρει: «Εισπράττουμε ήδη τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Και αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς τέτοια φαινόμενα, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα περιμέναμε σε 20 χρόνια από σήμερα, το 2040».

Υποστηρίζει δε, «την ώρα που ακόμη και μικρά κρατίδια της Ινδίας έχουν κάνει μακροσκελείς μελέτες για την ολιστική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ούτε συζήτηση για ένα ολιστικό σχέδιο σοβαρής αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής από την κυβέρνηση της ΝΔ».

Θα συμφωνήσουμε απολύτως με τον ευρωβουλευτή, και θα καταδικάσουμε την κυβέρνηση των δύο χρόνων, που της έτυχε και μια πανδημία, υπό τον όρο ότι θα δημοσιοποιήσει τις μακροσκελείς μελέτες που έκανε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στα 4,5 χρόνια της εξουσίας της.

Εκτός αν οι «μακροσκελείς» μελέτες που έκανε για το περιβάλλον, οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ να τάσσεται υπέρ της συνέχισης κάποιων λιγνιτωρυχείων στη βόρεια Ελλάδα, άρα και υπέρ της καθυστέρησης μετάβασης στη μεταλιγνιτική περίοδο.

Κατά τύχη, χθες ο Βελόπουλος κατήγγειλε ότι «η κυβέρνηση έκλεισε τις λιγνιτικές μονάδες, εισάγει ρεύμα και στέλνει τον λογαριασμό στους πολίτες». Αλλά ο Βελόπουλος δεν σήκωσε ποτέ τις σημαίες της οικολογικής ευαισθησίας.

Στην ίδια στιγμή ο πλανήτης φλέγεται. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα, η Ιταλία με τις άπειρες φωτιές χθες (πάνω από 160 μόνο στην Σικελία), και η Τουρκία με τους 8 νεκρούς. Και δεν είναι μόνο η εύφλεκτη Μεσόγειος ή η Κεντρική Ευρώπη (όπως μπορεί να δει κανείς στο fire map της NASA).

Όπως ενημερώνουν τα διεθνή πρακτορεία, μεγάλες φωτιές έκαναν στάχτη δάση στην Φινλανδία και στην Σιβηρία, δεκάδες χιλιάδες πυρκαγιές εξελίσσονται στη Λατινική Αμερική, ενώ στην Καλιφόρνια μόνο τις τελευταίες ημέρες μια τεράστια πυρκαγιά έχει κάψει ήδη 770.000 στέμματα βλάστησης, έχοντας δημιουργήσει το …δικό της κλίμα!

Και στην Αρκτική οι υψηλές θερμοκρασίες υγροποιούν τον πάγο στην Αρκτική. Η Γροιλανδία έχασε πριν λίγες ημέρες μια τεράστια ποσότητα πάγου από το λιώσιμο του οποίου θα μπορούσε να καλυφθεί με νερό ύψους 5 εκατοστών ολόκληρη η Πολιτεία της Φλόριντα (έκτασης 170 τ. χλμ και 22,5 εκ. κατοίκων).

Αυτές τις καταστάσεις ζούμε και μας ξεπερνούν ως χώρα. Στην κορύφωση όμως της κρίσης, θα μπορούσαν και οι πολίτες να συμβάλουν στην διατήρηση της ενεργειακής τροφοδότησης, χωρίς αυτό να είναι …νεοφιλελευθερισμός και επίρριψη ευθυνών πάνω τους. Απλώς θα ήταν ενεργοί πολίτες.

Γιάννης Σιδέρης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια