Του Κώστα Στούπα
Οι περισσότεροι αναλυτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό εστιάζουν στην αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς τη Δύση ως απόρροια της επικράτησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
Μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν και τη γύρω περιοχή είχαμε όμως καθ’ όλη τη διάρκεια της προσπάθειας επιβολής της δημοκρατίας και της ευημερίας από τους Δυτικούς τα τελευταία 20 χρόνια.
Το πιθανότερο είναι πως αυτή τη φορά, καθώς όλοι είναι προετοιμασμένοι, να συμβεί το αντίθετο.
Επιπλέον οι τελευταίες αναλύσεις συγκλίνουν πως η αύξηση της μετανάστευσης συμβαδίζει με τη σχετική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και συνείδησης στις καθυστερημένες γωνίες εξαθλίωσης του πλανήτη.
Η ευρεία χρήση τηλεοράσεων, κινητών και δικτύων επικοινωνίας σε μια υπανάπτυκτη και εξαθλιωμένη περιοχή αυξάνει την επιθυμία για μετανάστευση των μελών της που έχουν διάθεση για ανάληψη του σχετικού ρίσκου.
Η επαναφορά της "σαρίας" σε συνδυασμό με τον περιορισμό της χρήσης τεχνολογικών συσκευών και της πρόσβασης στα δυτικά μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, λογικά θα περιορίσει την επιθυμία των χωρικών των οροπεδίων της χώρας της Κεντρικής Ασίας να αναζητήσουν την τύχη τους με κάθε κόστος στους δυτικούς παραδείσους.
Εκτός της μετανάστευσης, όμως, υπάρχουν και οι προσφυγικές ροές και οι υποχρεώσεις που επιβάλουν οι διεθνείς συμφωνίες αλλά και οι αξίες του ανθρωπισμού και του χριστιανισμού.
Είναι βέβαιο πως βαρβαρότητα της επιβολής του νέου καθεστώτος θα αυξήσει τις προσφυγικές ροές από μέρους των πολιτικών του αντιπάλων οι οποίοι κατά κύριο λόγο αποτελούν τη μειοψηφική και δυτικόφιλη ελίτ της χώρας. Τούτοι όμως συνιστούν μετρήσιμα και αφομοιώσιμα μεγέθη.
Το πρόβλημα είναι οι μεταναστευτικές ροές. Το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών προς τη Δύση μαζί με αυτό της Κλιματικής Αλλαγής είναι τα σημαντικότερα που θα αντιμετωπίσουν οι ανεπτυγμένες χώρες τις επόμενες δεκαετίες και η συνεισφορά των 30 εκατ. Αφγανών σε αυτό δεν αποτελεί παρά σταγόνα στον ωκεανό...
Οι Ταλιμπάν μετά τη συντριβή τους, λόγω της προστασίας που προσέφεραν στην Αλ Κάιντα, έχουν γίνει περισσότερο προσεκτικοί με χτυπήματα στις "καρδιές" της Δύσης. Εκεί που φαίνεται πως θα εντείνουν τις προσπάθειες είναι οι ισλαμικές χώρες στις οποίες θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν τα φιλικά προς τους ιδίους ρεύματα...
Κατά τους απαισιόδοξους η Δύση θα ακολουθήσει όταν θα έχει απομονωθεί ασφυκτικά στο εξωτερικό και θα έχει διαβρωθεί στο εσωτερικό από τους μετανάστες αλλά κυρίως από τη δημογραφική γήρανση και τη διανοητική και ψυχολογική σύγχυση του χωρίς έρμα μηδενιστικού δικαιωματισμού.
Το μήνυμα για την Ελλάδα...
Το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που σηματοδοτεί για χώρες όπως η Ελλάδα η επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν είναι η στάση των ΗΠΑ η οποία τείνει να αναδειχθεί σε νέο γεωπολιτικό και αμυντικό δόγμα της ηγέτιδας της Δύσης.
Οι Ταλιμπάν επικράτησαν γιατί αποχώρησαν και μάλιστα βεβιασμένα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους από τη χώρα, εγκαταλείποντας τους φίλους, συμμάχους και συνεργάτες τους στο έλεος των θρησκόληπτων φανατικών.
Δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν χωρίς πολλές αναστολές έναν σύμμαχο με τον οποίο πολέμησαν μαζί και ο οποίος έχει εκτεθεί υποστηρίζοντάς τους. Με την ίδια ελαφρότητα πριν δυο περίπου χρόνια εγκατέλειψαν τους Κούρδους στη Βόρεια Συρία στα νύχια της στρατιωτικής μηχανής του Ερντογάν.
Η απαγκίστρωση των ΗΠΑ από διάφορα σημεία του πλανήτη έχει να κάνει με τα εσωτερικά τους οικονομικά προβλήματα και την κόπωση της αμερικάνικης κοινής γνώμης σε σχέση με το (οικονομικό και ανθρώπινο) κόστος του ρόλου τους ως παγκόσμιου χωροφύλακα.
Πολλοί υποστηρίζουν πως η απαγκίστρωση αυτή έχει να κάνει με την αναδιάταξη των δυνάμεων η οποία έχει στόχο την αντιμετώπιση της ανάδειξης της Κίνας σε υπερδύναμη. Τούτο στην περίπτωση του Αφγανιστάν δεν "κουμπώνει" καθώς ο έλεγχος της χώρας της κεντρικής Ασίας αποτελούσε σημείο ανακοπής της επιρροής της Κίνας στην περιοχή και της πορείας της προς Δυσμάς. Επιπλέον αποτελούσε μοχλό πίεσης στο εσωτερικό της Κίνας με μοχλό τη μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων.
Η απόφαση απαγκίστρωσης των ΗΠΑ (και της Δύσης) αποτελεί αντιφατική και βεβιασμένη κίνηση μιας Υπερδύναμης που βρίσκεται σε κρίση στο εσωτερικό της.
Τούτο πρέπει να προβληματίζει και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ που βασίζονται στην ασπίδα της αμερικάνικης ισχύος όπως η Ελλάδα αλλά και η ίδια η Ε.Ε. Με την ίδια ευκολία οι ΗΠΑ μπορεί να αποφασίσουν να απαγκιστρωθούν και από άλλα σημεία του πλανήτη, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στους συμμάχους τους.
Υπό αυτή την έννοια το πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη δεν είναι οι Ταλιμπάν αλλά οι ΗΠΑ...
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια