Θα δώσει η κυβέρνηση δείγμα γραφής;


Του Γιώργου Κράλογλου

Αντιπολίτευση στην οικονομία δεν έχουμε. Άλλωστε εκεί δεν έχουν τι να διχάσουν... Στις Βρυξέλλες όμως δεν θα τα βρούμε, έτσι ακριβώς όπως θα θέλαμε.

Και σε 40 μέρες από τώρα, που η κυβέρνηση θα δίνει τις προφορικές της εξετάσεις στις Βρυξέλλες και για το πώς σχεδιάζει να τρέξει την ελληνική οικονομία από το 2022 (που θα εξελίσσεται και το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021-27) η αγορά θα βροντάει την πόρτα της και θα ζητάει δείγμα γραφής στην οικονομία για την 5ετία 2022-2027, παράλληλα και ανεξάρτητα από το Ελλάδα 2.0.

Ας μην έχουμε αμφιβολία ότι αυτό θα συμβεί. Θα το κάνει η αγορά της ιδιωτικής οικονομίας, με αυτούς που έχουν ακόμη το κουράγιο να την εκπροσωπούν (Οργανώσεις κέντρου-περιφέρειας, Συνδέσμους, Ενώσεις και Επιμελητήρια) και για ένα λόγο ουσίας. 

Η ώρα της αλήθειας που ακούει στο όνομα προσχέδιο προϋπολογισμού του 2022 απέχει μόνο 60 ημέρες.

Και μπορεί μεν η κυβέρνηση (με την κατανόηση και την ανοχή των Βρυξελλών) να χειρίστηκε τα δημοσιονομικά κατά πως εξυπηρετούσαν τις ανάγκες μας στην πανδημία, αλλά σαφές δείγμα γραφής στην οικονομία, στα επόμενα χρόνια, δεν υπήρξε.

Δείγμα γραφής όχι με προθέσεις και καλωσορίσματα σε επενδύτες, τα γνωστά γλυκόλογα και ελπίδες (το 2010 μέχρι υπουργείο στήσαμε για να υποδεχθούμε τους επενδυτές, που ποτέ δεν ήλθαν στην Ελλάδα...) αλλά με σαφήνεια και καθαρούς όρους και κανόνες που επιβάλλουν και οι ανάγκες  μεταφοράς και καταθέσεων από το εξωτερικό. Ας πούμε μέχρι το 2026, που θα απλωθεί και το Ελλάδα 2.0 με τα καλούδια του και τα φτηνά δανεικά.  

Ποια θα είναι, για παράδειγμα η ολοκληρωμένη (όχι μερικές σκηνές του έργου…) μακρόχρονη και συγκεκριμένη φορολογική πολιτική ως υποκατάσταση αναπτυξιακών κινήτρων και οικονομικών ενισχύσεων για εγχώριες και ξένες επενδύσεις ή ανοίγματα μεσαίων επιχειρήσεων προς άλλα μεγέθη που θα μεταβάλουν και το προφίλ της οικονομίας του τόπου, από το 2021 μέχρι και το 2027 της ενίσχυσης για την ανάκαμψη; 

Τι κίνητρα για την απασχόληση θα δοθούν ώστε, ταυτόχρονα με τις επενδύσεις, οι επενδυτές να χτίσουν σίγουρες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας καριέρας για να ανακοπεί ίσως και το συνεχιζόμενο ρεύμα μετανάστευσης;

Πώς θα μείνουν στην αγορά και δεν θα εγκαταλείψουν (ακόμη και την χώρα) επαγγελματίες και νέοι επιχειρηματίες που με το καλημέρα στην πιάτσα, έτρεξε και τρέχει ο κρατικός κορβανάς να πάρει την προκαταβολή του και την "μίζα" του από τις επαγγελματικές άδειες;

Δεν είναι ήσυχη η αγορά; είναι ίσως ένα εύλογο και λογικό ερώτημα; Δεν έχει (από τα ήδη νομοθετημένα μέτρα της κυβέρνησης) εικόνα για το στίγμα της στην οικονομική πολιτική;

Η  αγορά δεν είναι και δεν θα είναι, εντελώς ήσυχη, όσο βλέπει πως και η φετινή χρονιά θα είναι από εκείνες (μετά το 2019) που η κυβέρνηση έπαιξε και παίζει, μόνη και ανενόχλητη, στο τεράστιο  "γήπεδο" της οικονομίας, μιας και δεν υπάρχει αντιπολίτευση ουσίας και πεποιθήσεων να στηρίξει το ιδιωτικό επιχειρηματικό σκέλος της. 

Οι εντελώς ασαφείς έως αντίθετες, προς την ιδιωτική οικονομία, τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις ανάγκες μιας ελεύθερης οικονομίας, θέσεις της αριστεράς (ως αξιωματική αντιπολίτευση) και η επικέντρωσή της σχεδόν μόνο στην "επιστράτευση" κινημάτων ενάντια στους εμβολιασμούς, κρατάει την αγορά μακριά από τις (περιορισμένες έτσι και αλλιώς) απόψεις, να ζητηθεί η συνηγορία της στην προβολή των επιχειρηματικών αναγκών του 2021-2022.

Αλλά επειδή στην εξουσία είναι η κυβέρνηση και δεν κυβερνά η αντιπολίτευση, ας επιστρέψουμε στην ουσία των προοπτικών και των προβλέψεων για τις μάχες που θα δοθούν, με το που θα κάνει την εμφάνισή του ο Σεπτέμβριος.

Μάχες όχι με την δική μας Βουλή αλλά με την βούληση του Eurogroup, της Κομισιόν και των δανειστών. Των δανειστών που  κρατάνε από το ένα χέρι το χαρτί ενισχυμένης εποπτείας (το  δώσαμε το 2018 για να βγούμε από μνημόνιο) και από το άλλο την συμφωνία μας επίσης του 2018, για τα πλεονάσματα ως και 3,5% που διασφαλίζουν πληρωμή των δανεικών. Παλεύονται οι Βρυξέλλες και οι δανειστές; Η κυβέρνηση δείχνει να είναι προετοιμασμένη. Θα είναι όμως όσο χρειάζεται ώστε να περάσει στις "εξετάσεις του Σεπτέμβρη" και ισχυρό δείγμα γραφής στην οικονομία μετά το 2022; 


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια