Η πανδημία εκτός όλων των άλλων υποχρέωσε βίαια την αλλαγή των εργασιακών συνθηκών και την γενικευμένη χρήση της τηλεργασίας. Πρόκειται για μια νέα πραγματικότητα η οποία για διαφόρους λόγους φαίνεται ότι θα παραμείνει ισχυρή και μετά το τέλος της πανδημίας.
Πολλοί εργοδότες βλέπουν ήδη την τηλεργασία ως ένα εργαλείο που περιορίζει και μάλιστα σημαντικά τα κόστη τους ενώ δεν είναι μικρό το ποσοστό των εργαζομένων (στον αναπτυγμένο κόσμο) που βλέπει οφέλη στην τηλεργασία. Ήδη στις ΗΠΑ παρατηρείται μια τάση εργαζομένων να συμφωνούν με τις εταιρείες που εργάζονται να συνεχίσουν την τηλεργασία σε μόνιμη βάση εγκαταλείποντας τα σπίτια τους στα αστικά κέντρα ή σε περιοχές που ήταν κοντά στα γραφεία τους και να πηγαίνουν να μείνουν σε περιοχές με καλύτερη ποιότητα ζωής ή σε περιοχές με φθηνότερο κόστος ζωής (ενοίκια κατοικιών κ.α.).
Όμως όλο αυτό το χρονικό διάστημα που διαρκεί η πανδημία έχουν αναδειχθεί διαφόρων ειδών κίνδυνοι που κρύβονται για την ανθρώπινη υγεία από την τηλεργασία. Γιατροί της μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας LloydsPharmacy στην Βρετανία συνέταξαν μια έκθεση για τις επιπτώσεις που έχει στην ανθρώπινη υγεία η τηλεργασία και τα όσα αναφέρονται δεν είναι καθόλου ευχάριστα.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή ο μέσος άνθρωπος που θα εργάζεται στο σπίτι του μετά από πέντε έτη όταν κοιτάξει τον καθρέφτη θα δει μια εικόνα που δεν θα του θυμίζει σε τίποτε εκείνη που είχε πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού. To χρώμα του δέρματος του θα έχει γίνει γκριζοκίτρινο εξαιτίας της έλλειψης έκθεσης τους στο ηλιακό φως και την βιταμίνη D. Τα μειωμένα επίπεδα της βιταμίνης D θα δημιουργήσουν και άλλα σημαντικά προβλήματα υγείας. Ο μέσος άνθρωπος που κάνει η τηλεργασία θα αποκτήσει επιπλέον βάρος εξαιτίας της απουσίας σωματικής άσκησης ενώ επίσης θα αντιμετωπίσει πρόβλημα κύφωσης, η πλάτη του δηλαδή θα… καμπουριάζει.
Ο κατάλογος των αρνητικών επιπτώσεων εξαιτίας της τηλεργασίας συνεχίζεται με προβλήματα όρασης, απώλεια μαλλιών και δοντιών αφού όπως πιστεύουν οι συγγραφείς της έκθεσης η τηλεργασία θα έχει ως αποτέλεσμα ο εργαζόμενος να αναπτύξει την τάση να τρίβει τα δόντια του μεταξύ τους κατά την διάρκεια του ύπνου. Θα αποκτήσουν επίσης και γενικότερα προβλήματα ύπνου και πιθανώς εμφάνιση στρες.
Οι γιατροί που συνέταξαν την έκθεση δίνουν και κάποιες συμβουλές σε όσους για οποιονδήποτε λόγο είτε θέλουν οι ίδιοι είτε υποχρεώνονται να εργάζονται στο σπίτι. Θα πρέπει να μην εργάζονται με φορητούς υπολογιστές ξαπλωμένοι στο κρεβάτι ή καθισμένοι στον καναπέ. Θα πρέπει επίσης να κάνουν πολλά μικρά διαλλείματα.
0 Σχόλια