Στο μέσο της θητείας της η κυβέρνηση κάνει απολογισμό και σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της - Ο πρωθυπουργός επένδυσε στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην οικονομία και την ενίσχυση της ασφάλειας του πολίτη, αντί για τη ρεβανσιστική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, και δικαιώθηκε
«Μία ακόμη μέρα στη δουλειά» θα είναι για την κυβέρνηση και το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη η προσεχής Τετάρτη, όπου συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εκλογική νίκη της 7ης Ιουλίου 2019 και ξεκινά το δεύτερο μισό της κυβερνητικής θητείας του σημερινού πρωθυπουργού. Παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις που έπεσαν στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου από ορισμένους συνεργάτες του, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε κατηγορηματικά κάθε ιδέα για οργάνωση κάποιας ειδικής εκδήλωσης επετειακού χαρακτήρα.
Γι’ αυτό και, χωρίς να έχει γίνει τελικός προγραμματισμός μέχρι την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές, το πιθανότερο είναι ο πρωθυπουργός τη μέρα αυτή να πραγματοποιήσει μια σύντομη και στοχευμένη επίσκεψη σε κάποια γειτονιά της πρωτεύουσας, για να συνομιλήσει με πολίτες, όπως συνηθίζει να κάνει συχνά πυκνά ήδη από την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση. «Δεν χρειάζονται ούτε παράτες, ούτε... ταρατατζούμ», ήταν η άποψη που εντέλει επικράτησε στον κύκλο των πρωθυπουργικών συνεργατών. «Δεν χρειάζεται καν να προβούμε σε εκτενή απολογισμό των δύο χρόνων της κυβέρνησής μας, διότι οι πολίτες βλέπουν, κρίνουν και συγκρίνουν», ειπώθηκε χαρακτηριστικά από στέλεχος το οποίο επικαλέστηκε τις πρόσφατες έρευνες της κοινής γνώμης που αποτυπώνουν τη θετική εικόνα που έχει η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του.
Ειδική μνεία έγινε στη μέτρηση της Μarc που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή στο «Πρώτο Θέμα» και στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προβάδισμα 27,6 μονάδων στην ερώτηση για τον καλύτερο πρωθυπουργό, με 53,4% έναντι του 25,8% του Αλέξη Τσίπρα. Επισημάνθηκε χαρακτηριστικά ότι πάνω από το 73% των ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛ. επιλέγει τον κ. Μητσοτάκη ως καλύτερο πρωθυπουργό.
Η επιστροφή της αισιοδοξίας
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αποδοχή που έχει στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ένας στους πέντε εξ αυτών, και για την ακρίβεια το 19%, επιλέγει ως καταλληλότερο τον σημερινό πρωθυπουργό αντί του προκατόχου του Αλέξη Τσίπρα. Το αντίστοιχο ποσοστό, μάλιστα, ήταν 7% τον Σεπτέμβριο του 2019, κάτι που σημαίνει ότι έχει σχεδόν τριπλασιαστεί σε λιγότερο από δύο χρόνια. Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει ο μοναδικός αρχηγός με θετική αποτίμηση από τους πολίτες, αφού το 55,6% έχει θετική γνώμη για εκείνον, όταν το αντίστοιχο για τον Αλέξη Τσίπρα περιορίζεται στο 31,2%.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο που αποτυπώνεται -και μάλιστα σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις- είναι ότι, όπως παρατηρούν επιτελείς του πρωθυπουργικού γραφείου, «για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά μια κυβέρνηση η οποία βρίσκεται στο μέσον της θητείας της έχει τόσο θετική εικόνα στην κοινωνία». Σημειώνουν επίσης ότι «δεν υπάρχει προηγούμενο που στο ίδιο χρονικό σημείο το κυβερνών κόμμα και ο ηγέτης του να έχουν αυξήσει σημαντικά το προβάδισμα που είχαν στην τελευταία κάλπη έναντι του βασικού τους αντιπάλου».
Βασικό στοιχείο του υψηλού προβαδίσματος που απολαμβάνουν αποτελεί και η κυριαρχία του σημερινού πρωθυπουργού στον χώρο του Κέντρου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκτός από τη συνεχιζόμενη στήριξη που έχει από τους σταθερούς ψηφοφόρους της Ν.Δ., όπως και τους κεντρώους και ένα κομμάτι της Κεντροαριστεράς που για πρώτη φορά ψήφισε Ν.Δ. τον Ιούλιο του 2019, έχει υψηλά επίπεδα αποδοχής και στους ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛ., η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων συμφωνεί με την κυβερνητική πολιτική.
Αναλύοντας το φαινόμενο της σταθερής δημοσκοπικής υπεροχής, στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου το συσχετίζουν με τους δείκτες των ερευνών που δείχνουν ότι «την τελευταία διετία που έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του επέστρεψε η αισιοδοξία για τις προοπτικές της χώρας και των πολιτών». Υποστηρίζουν ότι «παρά τα μεγάλα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία, η χώρα φαίνεται να έχει αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας».
Πρώτα οι χρηματορροές, μετά οι κάλπες
Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνουν την πολιτική σταθερότητα που υπάρχει, τη σημαντική αλλαγή προς το καλύτερο που έχει επέλθει στη διεθνή εικόνα της χώρας, τις προβλέψεις όλων των διεθνών οργανισμών και των οίκων αξιολόγησης που κάνουν λόγο για σημαντική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια, βοηθούντος και του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», το οποίο αρμόδιοι αξιωματούχοι της Ε.Ε. έχουν χαρακτηρίσει ως ένα από τα πλέον άρτια, γεγονός που αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά στην απορρόφηση των πόρων-μαμούθ που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλες ευρωπαϊκές πηγές.
Μέσα στο τρέχον δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, εξάλλου, αναμένεται να γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις ποσών από τα συνολικά 32 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, «στην καθιέρωση του οποίου ο Ελληνας πρωθυπουργός διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο». Τα χρήματα αυτά, μαζί τα 25 δισ. των ιδιωτικών επενδύσεων, που θα προστεθούν, αλλά και τα 26,7 δισ. του ΕΣΠΑ που θα κατευθυνθούν στη χώρα την περίοδο 2021-27, «δημιουργούν βάσιμες προοπτικές για να υπάρξει εκτίναξη της οικονομίας προς τα πάνω». Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει εμπροσθοβαρείς ροές πόρων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν γενναία μεταρρυθμίσεις και έργα τα οποία θα τρέξουν με γοργούς ρυθμούς εντός της επόμενης διετίας, αλλάζοντας την εικόνα της χώρας και βελτιώνοντας την καθημερινότητα του πολίτη.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όπως μεταδίδουν στενοί του συνεργάτες, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης εννοεί κυριολεκτικά αυτό που επαναλαμβάνει για εξάντληση της τετραετίας». Υπό αυτό το πρίσμα, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι συνεργάτες, κεντρική στόχευση του Μεγάρου Μαξίμου ήταν και παραμένει να μπει πρώτα η χώρα σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης. Και κατόπιν, στο τέλος της τετραετούς θητείας για την οποία ψηφίστηκε, ο πρωθυπουργός να καλέσει τους πολίτες να κρίνουν με την ψήφο τους αν θέλουν να συνεχίσει η σημερινή κυβέρνηση το μεταρρυθμιστικό της έργο ή αν προτιμούν την επιστροφή στο παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ.
Η νέα διαχειριστική γραμμή
Η εκτίμηση την οποία κάνουν είναι ότι η αποδοχή που βρίσκουν στην κοινωνία τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής της κυβέρνησης σηματοδοτεί την «ξεκάθαρη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι προοδευτικές μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα αλλαγές». Υποστηρίζουν ότι η εμπειρία της τελευταίας διετίας, παρά τις ιδιότυπες δυσκολίες που είχε, «ανέδειξε τη νέα διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση». Κατά την άποψή τους, «η αντιπολίτευση της αδράνειας και της αταβιστικής καταγγελίας που εξαντλείται σε χαρακτηρισμούς και συχνότατα σε ύβρεις φαίνεται ότι αφήνει παγερά αδιάφορη την κοινωνία».
Επισημαίνουν ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε συνειδητά την πόλωση και ακολούθησε στρατηγική πολιτικής μετριοπάθειας που τον εδραίωσε στον χώρο του Κέντρου». Σε αυτό το πλαίσιο και «σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που προσπαθούσε να δημιουργήσει προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ για τη Νέα Δημοκρατία και τον αρχηγό της τον οποίο εμφάνιζε ως ακραίο που θα ισοπέδωνε τα κοινωνικά δικαιώματα, οι πολίτες εισπράττουν την εικόνα ενός άλλου πρωθυπουργού».
«Η πραγματικότητα είναι», συμπληρώνουν, «ότι η ελληνική κοινωνία βλέπει μπροστά στα μάτια της έναν αποτελεσματικό πρωθυπουργό, ο οποίος διαθέτει υψηλή κοινωνική ευαισθησία, δείχνει σεβασμό στη διαφορετικότητα, δίνει προτεραιότητα στην πράσινη ανάπτυξη, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην κοινωνική συνοχή και προχωράει σε μεταρρυθμίσεις που συντονίζουν τα βήματα της χώρας με αυτά του υπόλοιπου κόσμου».
Τα συν και πλην της πανδημίας
Η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού είναι, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, ένα απτό παράδειγμα για την κυβερνητική αποτελεσματικότητα. Στους δεκαέξι μήνες που πέρασαν από την εκδήλωσή της τριπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ και έγιναν οι απαραίτητες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Την ίδια περίοδο, το κράτος συνέδραμε τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις με ένα ογκώδες οικονομικό πακέτο στήριξης που έφτασε τα 40 δισ. ευρώ και κράτησε όρθια μέσα στη θύελλα την ελληνική οικονομία. Καθιερώθηκε παράλληλα το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης και επεκτάθηκε το πρόγραμμα της τηλεργασίας.
Ως το μεγαλύτερο, ωστόσο, επίτευγμα της κυβέρνησης εν μέσω της πανδημίας προβάλλεται η Eπιχείρηση «Ελευθερία», όπως αποκλήθηκε το εμβολιαστικό πρόγραμμα, το οποίο, σχεδόν κατά γενική ομολογία, οργανώθηκε άψογα και έτρεξε απρόσκοπτα χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και με σεβασμό στον πολίτη.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία ως την 1η Ιουλίου έγιναν σε όλη την επικράτεια 8.475.823 εμβολιασμοί, που είχαν ως αποτέλεσμα 4.884.042 πολίτες να έχουν εμβολιαστεί με μία δόση και άλλοι 3.831.147 πολίτες να είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αυτό σημαίνει ότι στους έξι μήνες από την έναρξη των εμβολιασμών πάνω από το 57% του ενηλίκου πληθυσμού της χώρας είναι μερικώς θωρακισμένο έναντι του κορωνοϊού και περίπου το 45% είναι πλήρως προστατευμένο. Στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη, καθώς το ποσοστό των εμβολιασμένων στις ηλικίες άνω των 60 ετών προσεγγίζει το 75%, που σημαίνει ότι 3 στους 4 πολίτες από τις κατηγορίες που κινδυνεύουν περισσότερο έχουν εμβολιαστεί. Αντίστοιχα καλά είναι και τα ποσοστά εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 45 ετών, όπου 7 στους 10 είτε έχουν κάνει το εμβόλιο τους ή θα το κάνουν τις αμέσως επόμενες μέρες.
Παρά ταύτα πάντως και ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση στην Ε.Ε. των «27» ως προς το μερίδιο του πληθυσμού της που είναι πλήρως εμβολιασμένο, στην κυβέρνηση παραμένει η ανησυχία για την ενδεχόμενη επέλαση ενός νέου κύματος της πανδημίας που με τις νέες μεταλλάξεις γίνεται όλο και πιο μεταδοτική. Η ενθάρρυνση των πολιτών που για διαφόρους λόγους διστάζουν να πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα είναι η βασική επιδίωξη του κυβερνητικού επιτελείου. Πρόκειται για ένα κρίσιμο ποσοστό της τάξης του 10%-15% του συνολικού πληθυσμού, το οποίο, εφόσον πειστεί να εμβολιαστεί, τότε η χώρα μας θα έχει επιτύχει ένα ισχυρό τείχος ανοσίας από το οποίο θα εξαιρούνται μόνο οι αμετανόητοι αρνητές που, όπως σε όλο τον κόσμο, υπολογίζονται γύρω στο 20%.
Τετραπλή επιτυχία Χρυσοχοΐδη
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι προβάλλουν και άλλα επιτεύγματα της διετούς θητείας τους, όπως οι μειώσεις στη φορολογία, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του Δημοσίου, η απεμπλοκή μεγάλων έργων και η έναρξη εργασιών σε κάποια εξ αυτών, η ύφεση στις μεταναστευτικές ροές, η απόκρουση των τουρκικών απειλών και η μετατροπή των σχέσεων της χώρας μας με τη γείτονα στην ευρωτουρκική τους διάσταση.
Σε όλα αυτά τις τελευταίες ημέρες προστέθηκαν και η τετραπλή επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας, που ξεκίνησε με την εξιχνίαση του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά και την αποκάλυψη σκληρού κυκλώματος εκβιασμών στη Ζάκυνθο. Συνεχίστηκε με τη διαλεύκανση της κλοπής πινάκων από την Εθνική Πινακοθήκη που είχε γίνει πριν από εννέα χρόνια και κορυφώθηκε με τη σύλληψη του επί δεκάμηνο φυγόδικου υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι τέσσερις αυτές υποθέσεις «δείχνουν τον επαγγελματισμό της ΕΛ.ΑΣ. και τη σοβαρή δουλειά που γίνεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» και «έρχονται να δικαιολογήσουν την αμέριστη στήριξη του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη».
Γρηγόρης Τζιοβάρας
0 Σχόλια