Ο μακρύς δρόμος της επιστροφής...


Του Κώστα Στούπα

Το 95% όσων νοσούν και το 99% όσων νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι ανεμβολίαστοι με βάση τα στοιχεία αλλά  και  την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών.

Οι δε περιπτώσεις πλήρως εμβολιασμένων που εισήχθησαν σε ΜΕΘ αφορούν περιστατικά ασθενών με βαριά υποκείμενα και καταστάσεις ανοσοκαταστολής που δεν επέτρεψαν στους οργανισμούς να ανταποκριθούν στα ερεθίσματα των εμβολίων.

Κατά τα δεδομένα προκύπτει πως οι εμβολιασμένοι έχουν συντριπτικά λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν αλλά και να μεταδώσουν τον ιό αν έρθουν σε επαφή μαζί του. Αυτό ήταν και το ζητούμενο σε γενικές γραμμές ένα χρόνο νωρίτερα όταν τα εμβόλια αναμένονταν να κυκλοφορήσουν περί τα τέλη του 2020.

Από την άλλη πλευρά ο ρυθμός εμβολιασμού του πληθυσμού συνεχίζει να παρουσιάζει κάμψη με το ποσοστό των εμβολιασμένων να ανέρχεται στο 53,4% με τον μέσο όρο στην Ε.Ε. να φτάνει στο 53,6%.

Μέχρι τον εμβολιασμό του 70-80% που απαιτείται για τη δημιουργία αποτελεσματικού τείχους ανοσίας υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη. Επιπλέον αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως περί το Φθινόπωρο όσοι έχουν κάνει δυο δόσεις του εμβολίου ίσως θα χρειαστούν και μια τρίτη προκειμένου να επεκτείνουν τη χρονική διάρκεια της αποτελεσματικής ανοσίας.

Με βάση τα στοιχεία αυτά και τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις των ειδικών, το ερχόμενο Φθινόπωρο που θα αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να έχουμε την κορύφωση του εν εξελίξει  4ου κύματος το οποίο κατά κύριο λόγο θα αφορά τους ανεμβολίαστους. Κατά τις ενδείξεις τα όποια μέτρα αποστασιοποίησης θα αφορούν κυρίως όσους δεν θα έχουν εμβολιαστεί ενώ τους παρέχεται αυτή η δυνατότητα.

Κατά τα φαινόμενα το επόμενο Καλοκαίρι θα βρισκόμαστε σε ακόμη καλύτερη κατάσταση από αυτήν που βρισκόμαστε σήμερα η οποία είναι εμφανώς καλύτερη από αυτήν που βρισκόμασταν πέρυσι.

Παρά ταύτα η επιστροφή στο 2019 θα αργήσει περισσότερο και κατά μια έννοια δεν θα προκύψει ποτέ καθώς η πανδημία έχει επιφέρει ήδη σημαντικές αλλαγές οι οποίες δεν θα εκλείψουν ακόμη και όταν η πανδημία εξαλειφθεί.

Η τηλεργασία π.χ. ήρθε για να μείνει. Επικεφαλής μεγάλης ΔΕΚΟ ανέφερε πριν λίγο καιρό στη στήλη πως αν και η σχετική οδηγία για το όριο του προσωπικού που πρέπει να απασχολείται από απόσταση έπεσε από το 50 στο 20% η διοίκηση αποφάσισε να συνεχίσει το μισό προσωπικό να τηλε-απασχολείται αφού η αποδοτικότητα της εταιρείας έχει προσαρμοστεί επιτυχώς στα νέα δεδομένα.  

Είναι προφανές πως τους επόμενους μήνες όταν θα επιβεβαιωθεί η κατάσταση αποδρομής της πανδημίας και επιστροφής στην κανονικότητα της σχεδίασης των μελλοντικών κινήσεων η παράμετρος της δυνατότητας τηλεργασίας ενός μέρους του προσωπικού θα αξιοποιηθεί παντοιοτρόπως.

Σημαντικές ανατροπές υπάρχουν και σε άλλες μορφές απασχόλησης. Ιδιοκτήτης γυμναστηρίου ανέφερε πόσο δύσκολη είναι η επάνοδος του προ "λοκνταουν" προσωπικού επειδή οι περισσότεροι εξ αυτών κατά τη διάρκεια της επιδημίας προσαρμοζόμενοι στη συγκυρία προσέφεραν υπηρεσίες υπαίθριων ατομικών προπονήσεων.

Ανάλογες αναταράξεις στις εργασιακές σχέσεις αναμένονται και σε άλλους κλάδους που έμειναν πολύ καιρό σε αργία  όπως της εστίασης και της ψυχαγωγίας.

Οι αναταράξεις αυτές αναμένεται να συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες όταν θα αποσύρονται σταδιακά τα μέτρα στήριξης και θα αναδύεται το κόστος των μέτρων που ελήφθησαν τα δυο τελευταία χρόνια.

Για να έχουμε μια εικόνα, σε παγκόσμιο επίπεδο το 2020 υπήρξε απώλεια ΑΕΠ ύψους 15 τρισ. δολ. Οι παρεμβάσεις των Κυβερνήσεων ξεπέρασαν τα 16 τρισ. δολ.  και οι ισολογισμοί των Κεντρικών Τραπεζών αυξήθηκαν κατά 7,5 τρισ. δολ.

Το 2020 το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 32 τρισ. δολ. ενώ σημαντική αναμένεται να είναι και η φετινή αύξηση.

Όλα τούτα συνιστούν την προσθήκη σημαντικού επιπλέον βάρους στα εύθραυστα από το ύψος του παγκόσμιου χρέους πόδια της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα εμβόλια είναι χρήσιμα αλλά έχουμε δρόμο ακόμη... 


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια