Πριν από τέσσερα χρόνια και ένα μήνα σχεδόν, στο ΒΑ άκρο της χώρας μας επικρατούσε μεγάλος αναβρασμός. Αναβρασμός στους κόλπους της μουσουλμανικής μειονότητας, η τουρκόψυχη μερίδα της οποίας αυτοαποκαλείται ''τουρκική'' ανέκαθεν, καθώς είναι προσαρμοσμένη εθνικά στις βλέψεις της Άγκυρας και τα σχέδιά της περί τουρκικότητας της Δυτικής Θράκης.
Ο λόγος του αναβρασμού ήταν η επίσκεψη του νεο-Οθωμανού Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Του Τούρκου ''σουλτάνου'' που προσπαθούσε από τότε να κινητοποιήσει τους τουρκόφρονες της Ευρώπης να ασκήσουν πιέσεις στις κυβερνήσεις των χωρών της προς ευόδωση των τουρκικών συμφερόντων.
Απτό παράδειγμα ευθείας παρέμβασης της Τουρκίας στα πολιτικά τεκταινόμενα κρατών της ΕΕ ήταν ο επηρεασμός των τουρκογενών ψηφοφόρων στη Βουλγαρία, τη Γερμανία και την Ολλανδία το '17, το '20 και το '21 αντίστοιχα.
Στην πρώτη περίπτωση μάλιστα, στις βουλγαρικές εκλογές του Μαρτίου του 2017 (χρονιά επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στη Θράκη τον μήνα Δεκέμβριο), η Τουρκία είχε το θράσος να στείλει θρησκευτικούς ηγέτες, βουλευτές και δημάρχους της που πρόσκειντο στο ερντογανικό AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης), οι οποίοι εκδηλώθηκαν ανοιχτά προπαγανδίζοντας τις θέσεις του νέου κόμματος ''Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MRF) που εκπροσωπούσε τη μουσουλμανική/τουρκική μειονότητα στη Βουλγαρία (9%).
Με αφορμή εκείνην την ξεδιάντροπη πράξη των Τούρκων είχαν οξυνθεί - θυμάμαι - πολύ επικίνδυνα οι βουλγαροτουρκικές σχέσεις τότε, σε βαθμό που η Σόφια - δια του επανεκλεγέντα Κεντροδεξιού πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ - ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από την Άγκυρα.
Συνέβη μάλιστα τότε και το εξής παράδοξο που αποκάλυψε σε όλο της το μεγαλείο την παρεμβατικότητα της Τουρκίας στις χώρες όπου υπάρχει τουρκική μειονότητα (κάτι που χτυπά καμπανάκι σε όσους φιλότουρκους Έλληνες Αξιωματούχους δεν βλέπουν απειλητική για τα εθνικά μας συμφέροντα τη δημιουργία παρόμοιας και στην Ελλάδα).
Το παράδοξο, λοιπόν, ήταν ότι ο κεμαλιστής αρχηγός του βουλγαρικού μειονοτικού κόμματος Αχμέτ Ντογάν που υποστήριξαν ανοιχτά οι Τούρκοι δυσαρέστησε με τις δηλώσεις του την Άγκυρα και τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος θεώρησε τις διαφοροποιήσεις του αχαριστία...
Πήρε ωστόσο μάθημα απ' το γεγονός αυτό και άλλαξε εντελώς την τακτική του. Όχι ότι έπαψε να ανακατεύεται στα θέματα Εσωτερικής πολιτικής της Ευρώπης, αλλά αποφάσισε να ελέγχει διπλά τους υποψήφιους των τουρκόφρονων μειονοτικών κομμάτων της ΕΕ, ώστε να μην τύχει αρνητικής υποδοχής η εκάστοτε... ''προσφορά'' του.
Έτσι, στο πλαίσιο του διπλοτσεκαρίσματος κι ας μην υπήρχαν εκλογές, εντάχθηκε τότε (όπως μάθαμε αργότερα) η συστηματική παρακολούθηση απ' το προξενείο Κομοτηνής τριών Ελλήνων δημοσιογράφων- μελών της μουσουλμανικής μειονότητας Θράκης οι οποίοι είχαν στοχοποιηθεί απ' το '16 μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου κατά του Ερντογάν.
Πέρασαν τέσσερα χρόνια από τότε και μέχρι τώρα, ως φαίνεται, το ''κυνήγι μαγισσών'' κατά των οπαδών του εχθρού του Γκιουλέν εκεί συνεχίζεται υπόγεια και προβληματίζει για την περιοδική παρουσία της ΜΙΤ ή αγγελιοφόρων της οι οποίοι ασκούν επιρροή για ζωτικής σημασίας εθνικά θέματα στην μουσουλμανική μειονότητα Θράκης.
Στα δίκτυα που επί χρόνια έστηνε το Τουρκικό Προξενείο Κομοτηνής (τα οποία αδρανοποιήθηκαν ή και διαλύθηκαν ακόμα) άρχισαν να παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια κινήσεις επαναδραστηριοποίησης οι οποίες πιστοποιούν ότι βρίσκονται σε διαδικασία αναμόχλευσης της ρητορικής μίσους, του κοινωνικού διχασμού και αναθεωρητισμού.
Κινήσεις τις οποίες ενεργοποίησαν οι εθνικιστές (''Γκρίζοι Λύκοι'') της μουσουλμανικής μειονότητας μέσω των κοινωνικών δικτύων (facebook, twitter) και όχι μόνο.
Ήταν να μη γίνει η αρχή το '89, θα μου πείτε, με την εκλογή για πρώτη φορά δυο ανεξάρτητων μουσουλμάνων βουλευτών. Επακόλουθο του γεγονότος αυτού (που πήγε να προλάβει τις αντιδράσεις της Άγκυρας με πρόφαση τα ανθρώπινα δικαιώματα) ήταν η (σωστή) απόφαση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το '91 να θεσπίσει καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας που θα κάλυπτε τις ανάγκες της μουσουλμανικής μειονότητας Θράκης.
Έκτοτε όμως οι δυο πρώτοι νομοί της (Ξάνθη-Κομοτηνή) πυορροούν προετοιμάζοντας προεκλογικά άσχημες εκπλήξεις για την Ελλάδα αρχής γενομένης από την ίδρυση την ίδια χρονιά του αυτοαποκαλούμενου ''τουρκικού '' κόμματος DEB (ΚΙΕΦ), το οποίο εγείρει μονίμως ζήτημα ''τουρκικής'' μειονότητας.
Ας σημειωθεί εδώ ότι ο Άρειος Πάγος το '12 δεν αναγνώρισε την "Τουρκική Ένωση Ξάνθης" [παρόλο που υπάρχει θετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του 2008], με το αιτιολογικό ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ δεν ήταν δεσμευτική για την Ελλάδα.
Όμως οι τουρκόφρονες μειονοτικοί δεν το έβαλαν κάτω και επανήλθαν δριμύτεροι ελπίζοντας ότι ο Άρειος Πάγος (το Ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης της χώρας μας) θα άνοιγε ''κερκόπορτα'' για την μουσουλμανική μειονότητα Θράκης, καθώς υπήρχαν και ντόπιο ''γραικύλοι'' που συνυπέγραψαν το αίτημά τους και πίεζαν τους Έλληνες δικαστές να υποχωρήσουν για χάρη των... ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ευτυχώς για μας και την Ελλάδα τα σχέδια των τουρκόφρονων μειονοτικών και των φίλων τους δεν ευοδώθηκαν και ο Άρειος Πάγος προ δέκα ημερών (1/7/'21) απέρριψε οριστικά το αίτημα των μειονοτικών συλλόγων Ξάνθης να ονομάζονται ''τουρκικοί'', πράγμα που θα ισοδυναμούσε αυτόματα με αναγνώριση ''τουρκικής'' μειονότητας στην Ελλάδα.
Εννοείται ότι μετά από την απόφαση αυτή, Τούρκοι και ''αδικημένοι'' τουρκόφρονες μειονοτικοί (με μπροστάρηδες τους ψευτομουφτήδες της Θράκης) κατηγόρησαν την Ελλάδα ότι παρεμβαίνει μονομερώς στη θρησκευτική πίστη και την ελευθερία της μειονότητας, ότι αγνοεί τη Συνθήκη της Λωζάνης (την οποία έχουν λυσσάξει, ωστόσο, να αναθεωρήσουν...) και εφαρμόζει αδιάκοπα αυθαίρετες πρακτικές ελέγχου της εκπαίδευσης, των τζαμιών και της θρησκευτικής τους ελευθερίας.
Να 'ναι άραγε αυτό το πρόσχημα για το κάλεσμα σε... επανάσταση των εθνικιστών μειονοτικών (επονομαζόμενων ''Γκρίζων Λύκων'' της Θράκης, που προ ολίγων εβδομάδων είχαν κάνει αντισημιτική συγκέντρωση με ακραία μισαλλόδοξα συνθήματα κατά του Ισραήλ), με σκοπό να κινητοποιήσουν το μουσουλμανικό στοιχείο για να συμμετάσχει μαζικά στη διαδήλωση του Σαββάτου (10/7/'21) την οποία είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», Οζάν Αχμέτογλου μέσα απ' το TRT Haber;
Διαδήλωση που μάλλον απογοήτευσε τους διοργανωτές της. αν και πρωτοστατούσε σ' αυτήν ο... δημοφιλής στους ακραίους της μειονότητας ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, ο οποίος είχε αναρτήσει προ καιρού στην ιστοσελίδα του στο fb τη φρικτή εικόνα της Τζιχάντ με τον επελαύνοντα τρομοκράτη να εισέρχεται στην Ιερουσαλήμ.
Και απογοήτευσε τους διοργανωτές της η τελευταία διαδήλωση των εθνικιστών μειονοτικών (οι οποίοι επέλεξαν να την κάνουν πρωινή ώρα, ώστε να συμπέσει με το παζάρι που συγκεντρώνει κόσμο... υποψήφιο ανταπόκρισης), γιατί πήραν μέρος σ' αυτήν τελικά μόνο 300-350 άτομα, αν και ήταν προσχεδιασμένη να είναι μαζική σαν απάντηση στην πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου ο οποίος απέρριψε το αίτημα της εν λόγω ''Ένωσης'' να προσδιορίζεται ως ''τουρκική''.
Το αποκάλυψε άλλωστε αυτό το τελευταίο στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό όπου έδωσε συνέντευξη, ο πρόεδρος της ''ΤΕΞ'' Οζάν Αχμέτογλου λέγοντας πως ''θα πραγματοποιήσουμε την διαδήλωση μας, γιατί η Ελλάδα δεν αποδέχεται την εθνική και εθνοτική μας ταυτότητα''.
Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν πανηγυρικά την αρχική μας πεποίθηση ότι οι εναγκαλισμοί Τσαβούσογλου-Δένδια κατά την επίσκεψη του πρώτου στην Ελλάδα με πρώτο σταθμό τη Θράκη και τελευταίο την Αθήνα (Μάιος του 2021) ήταν παραπλανητικοί, αφού οι τουρκόφρονες γιγάντωσαν την μαχητικότητά τους έκτοτε (με πλάτες και της εφημ. ''Αυγής'' που ενστερνίζεται πλήρως τις θέσεις τους) αποκαλύπτοντας τα ύπουλα σχέδιά τους.
Σχέδια πίεσης στην Ελλάδα για αναγνώριση ''τουρκικής'' μειονότητας. Σχέδια που αποτυπώθηκαν όχι μόνο στους χάρτες που κυκλοφόρησαν προ καιρού από τα social media με ''σημαία'' την ανεξαρτησία της ελληνικής ακριτικής Περιφέρειας, αλλά και στους χάρτες που αναρτήθηκαν πρόσφατα σε ιστολόγια μειονοτικών από την τουρκόφιλη οργάνωση ''ΤΕΞ'' η οποία αγωνίζεται για την απόσχιση της Δ. Θράκης.
Όπερ σημαίνει για την ελληνική Πολιτεία και τους εντεταλμένους να φυλάσσουν Θερμοπύλες εκεί ότι πρέπει να είναι σε κάθε περίπτωση προετοιμασμένοι, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να δρομολογηθεί κίνηση αποσταθεροποίησης στη Θράκη.
Κίνηση παρόμοιας ή μεγαλύτερης εμβέλειας από εκείνην στον Έβρο τον Μάρτιο του '20, αφού είναι εν εξελίξει η εργαλειοποίηση των τουρκόφρονων της μουσουλμανικής μειονότητας από την Άγκυρα κι αυτό μπορεί να γίνει η σπίθα για να ανάψει το φυτίλι εκδήλωσης ανεξέλεγκτων και επικίνδυνων καταστάσεων για την Ελλάδα...
Κρινιώ Καλογερίδου (Βούλα Ηλιάδου, συγγραφέας)
0 Σχόλια