Η Γαλλία αποφάσισε: Το Σύνταγμα ισχύει για όλους, αρνητές και μη

Η Γαλλία δεν πρωτοτυπεί. Απλώς δείχνει τον δρόμο της λογικής τον οποίο αργά ή γρήγορα όλες οι χώρες μέλη της ΕΕ θα υιοθετήσουν.


Γράφει ο Νίκος Γεωργιάδης

Ο Εμανουέλ Μακρόν, δέκα μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές και με την προεκλογική εκστρατεία να έχει ήδη δρομολογηθεί, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου ανακοινώνοντας μέτρα που εγκαινιάζουν έναν ακήρυκτο πόλεμο κατά του αρνητισμού και μάλιστα πάσης φύσεως και προέλευσης κατά των εμβολιασμών.

Ο μέσος Γάλλος πληροφορήθηκε την Δευτέρα το βράδυ πώς από τις αρχές Αυγούστου δεν θα μπορεί να συνφάγει με την φίλη του, τον φίλο του ή την ερωμένη του, επίσημη  ή ανεπίσημη, άντε και την (τον)  σύζυγό του, σε κάποιο εστιατόριο της χώρας, χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Αμέσως τον έπιασε κρύος ιδρώτας διότι στη Γαλλία το δείπνο σε ρεστοράν είναι ζήτημα τρόπου ζωής και στοιχείο αυτοεκτίμησης. Λίγα λεπτά νωρίτερα είχε πληροφορηθεί πως κάθε εργαζόμενος σε μονάδα Υγείας ή Πρόνοιας, του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, σε νοσοκομεία, κλινικές, εργαστήρια, γηροκομεία, άσυλα ή μονάδες φιλοξενίας, παντού και σε όλες τις κατηγορίες μισθωτών ή συμβασιούχων, έτσι απλά, είναι υποχρεωμένος να εμβολιαστεί, αλλιώς από την 16η Σεπτεμβρίου και μετά δεν θα πληρώνεται. Είναι ζήτημα δημόσιας υγείας.

Λίγο αργότερα, ο μέσος Γάλλος δέχτηκε την τελευταία ριπή μέτρων. Από τον Αύγουστο  για να ταξιδέψει με αεροπλάνο, βαπόρι, τραίνο ή απλώς λεωφορείο, θα πρέπει να έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή PCR 48 ωρών. Τέρμα τα αστεία δηλαδή.

Δύο λεπτά της ώρας μετά τις προεδρικές ανακοινώσεις η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πλατφόρμα για ραντεβού προς εμβολιασμό έπεσε από τον φόρτο εισαγόμενων κλήσεων. Ο ρυθμός υποβολής αιτήματος για ραντεβού προς εμβολιασμό ήταν της τάξης των 20.000 ανά λεπτό. Το απόλυτο ρεκόρ. Μέχρι να ειδοποιηθούν οι πολίτες να περιορίσουν τις συνδέσεις τους λόγω ανεπάρκειας της δυνατότητας του συστήματος να ανταποκριθεί, είχαν κατατεθεί 926.000 αιτήσεις για ραντεβού. Το 4% του ανεμβολίαστου πληθυσμού δηλαδή. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Το σύνολο των ανεμβολίαστων στη Γαλλία εκτιμάται στα 22 εκατομμύρια πολίτες.

Τι συνέβη λοιπόν και μέσα σε δευτερόλεπτα κατέρρευσε ως χάρτινος πύργος όλο το οικοδόμημα επιχειρημάτων του αρνητισμού; Πώς αιφνιδίως αλλά και μαζικώς ξεχάστηκαν ή προσπεράστηκαν τα ιδεολογήματα, οι θεωρίες περί πλήγματος στη γονιμότητα, πρόκλησης καρδιοπαθειών, θρομβώσεων, παραλύσεων, νευρολογικών φαινομένων και άλλων, πάσης φύσεως ασθενειών, λόγω παρενεργειών; Πώς η θεωρία περί του ηλεκτρονικού «τσιπ» του Μπιλ Γκέιτς πήγε περίπατο;  Πώς ξεχάστηκε εν μία νυκτί  ότι ο Έρικ Κλάπτον, 76 ετών και χρόνιος χρήστης ουσιών, απώλεσε την αίσθηση της κιθάρας του για να την ξαναβρεί αμέσως μετά, ώ του θαύματος, και όλα αυτά λόγω εμβολίου;

Το χειρότερο δεν είναι η διαπίστωση της ταχείας κατάρρευσης του συστήματος ιδεών του αρνητισμού. Είναι το γεγονός πώς ο μέσος Γάλλος πληροφορήθηκε επισήμως πως από το φθινόπωρο κάθε άτομο άνω των 12 ετών, δηλαδή και τα παιδιά, θα πρέπει να επιδεικνύουν τα αντίστοιχα πιστοποιητικά για τα ταξιδέψουν, να αθληθούν, να μετακινηθούν και προφανώς, με νεότερη ανακοίνωση κάποια στιγμή και εάν τα πράγματα με το στέλεχος Δέλτα επιδεινωθούν, να εκπαιδευτούν.

Με λίγα λόγια ο Εμανουέλ Μακρόν έσπασε ή υπερέβη μία σειρά από ταμπού που ήταν δήθεν απροσπέλαστα λόγω συνταγματικών επιταγών. Και όμως.

Όλα είναι όντως ζήτημα συνταγματικής τάξης αλλά και ορθής εκτίμησης των συνταγματικών προνοιών. Το θέμα της δημόσιας υγείας και ασφάλειας όπως και εκείνο των ίσων δικαιωμάτων έναντι της λήψης εκτάκτων μέτρων απαιτούν τεκμηριωμένη συνταγματική προσέγγιση. Δεν μπορεί ο αρνητισμός να επιβάλει σε όλους του πολίτες που έχουν συμμορφωθεί με την επιταγή του ορθολογισμού την στέρηση βασικών προσωπικών, κοινωνικών και οικονομικών ελευθεριών. Κάποιος πρέπει να αποφασίσει επ’ αυτού. Αποφάσισε λοιπόν ο καθ’ ύλην αρμόδιος στη Γαλλία, ο αιρετός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Στην Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίζει ο αντίστοιχος αιρετός και καθ’ ύλην αρμόδιος πρωθυπουργός. Στην κάλπη άλλωστε κρίνονται τα πάντα. Τα λάθη και τα σωστά. Αρκεί οι πολιτικοί να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Είναι λοιπόν προφανές πώς μετά την Γαλλία θα ακολουθήσει η Ολλανδία και η Δανία και βεβαίως η Αυστρία, προφανώς η Ισπανία και μαζί της η Ιταλία, ενώ θα έχει προηγηθεί η Γερμανία. Οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν παραμερίζοντας τα ημίμετρα (όπως στην Ελλάδα), θέλουν δεν θέλουν.

Οι Αμερικανοί κέρδισαν τον πόλεμο της ανεξαρτησίας τους από τους Εγγλέζους διότι εμβολίασαν τους φαντάρους τους κατά της ευλογιάς (ναι από τότε). Βλέπετε η απαλλαγή από τις κατάρες της Φύσης θέλει κότσια, βούληση και αποφασιστικότητα. Ευτυχώς που όταν η ανθρωπότητα πρωτογνώρισε τα αντιβιοτικά, τα εμβόλια, ακόμη και τις σουλφαμίδες  νωρίτερα, δεν υπήρχαν social media. Θα είχαμε σίγουρα καταστραφεί.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια