H περίπτωση του Προέδρου Τραμπ είναι ενδεχομένως η πλέον εμβληματική πολιτικού που έχασε την εξουσία λόγω της κακής διαχείρισης της πανδημίας "Covid-19”.
Στη Γερμανία οι εκλογές είναι περίπου σε δύο μήνες και εκτός της πανδημίας στη συνάρτηση έχει προστεθεί πλέον και η παράμετρος των πρόσφατων πλημμυρών που παραπέμπουν στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ένα ζήτημα που επίσης μάλλον ευνοεί τους "Πράσινους"...
Στη Γαλλία, οι κινητοποιήσεις των αντιεμβολιαστών προσθέτουν άλλη μια παράμετρο αβεβαιότητας για τον πρόεδρο Μακρόν στις επικείμενες εκλογές.
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Τυνησία όμως μάλλον αποτελούν προείκασμα των αναταράξεων που επίκεινται στον Τρίτο Κόσμο εν όψει του επόμενου κύματος της πανδημίας.
Οι αναταράξεις αυτές εδώ αναμένονται βιαιότερες καθώς ούτε εμβόλια υπάρχουν σε επάρκεια προκειμένου να οργανωθεί γρήγορα ένα φράγμα ανάσχεσης, ούτε ικανά Συστήματα Υγείας.
Η Τυνησία είναι η χώρα από την οποία τον Χειμώνα του 2010 ξεκίνησε η "Αραβική Άνοιξη" η οποία συντάραξε τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ανατρέποντας αρκετά καθεστώτα και προκαλώντας δυο μακροχρόνιους εμφυλίους στη Λιβύη και τη Συρία από τους οποίους επωφελήθηκε η αναδυόμενη ως περιφερειακή δύναμη Τουρκία.
Η Τυνησία...
Πριν λίγες μέρες ο Πρόεδρος της Τυνησίας Kais Saied ενεργοποίησε το άρθρο 80 του συντάγματος, με βάση το οποίο ανέστειλε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου για 30 ημέρες και απέλυσε τον πρωθυπουργό, Hichem Mechichi.
Ο κ. Saied ανέστειλε επίσης τη νομική ασυλία των μελών του Κοινοβουλίου, λέγοντας ότι θα προεδρεύει ο ίδιος του γραφείου που θα ασχοληθεί με τη δίωξη των βουλευτών.
Η Τυνησία είναι η τελευταία δημοκρατία που προέκυψε από τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης καθώς η Αίγυπτος μετά την επικράτηση και ανατροπή των προσκείμενων στους "Αδελφούς Μουσουλμάνους" υποψηφίων, η εξουσία επέστρεψε στου κόλπους των στρατιωτικών.
Το κόμμα του ανατραπέντος πρωθυπουργού της Τυνησίας έχει τις ρίζες του στο Κίνημα των "Αδελφών Μουσουλμάνων" (όπως και η κυβέρνηση Μόρσι στην Αίγυπτο...) και η απομάκρυνσή του ενδεχομένως να αποτελεί άλλο ένα πλήγμα για την έκταση της επιρροής της Τουρκίας του Ερντογάν στην περιοχή.
Αφορμή για τις ταραχές στην Τυνησία οι οποίες, σύμφωνα και με τον Economist, έδωσαν την ευκαιρία στο δημοφιλή Πρόεδρο με πολιτικές φιλοδοξίες να παρέμβει πραξικοπηματικά, ήταν η διαφθορά και η κακή διαχείριση της επιδημίας η οποία τις τελευταίες εβδομάδες αναζωπυρώθηκε.
Οι δέκα κυβερνήσεις που ακολούθησαν μετά την Αραβική Άνοιξη απέτυχαν να εξαλείψουν τη διαφθορά ή να αναζωογονήσουν την οικονομία. Η επιδημία ήρθε σαν τη σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει.
"Η κυβέρνηση κήρυξε νίκη επί του ιού τον περασμένο Ιούνιο αλλά τα κρούσματα παρουσίασαν αύξηση. Ο εμβολιασμός δεν εξελίχθηκε ομαλά και το σύστημα υγείας κατέρρευσε με αποτέλεσμα μια χώρα 12 εκατ. να έχει καθημερινά περί τους 200 νεκρούς από "Covid-19”.
To πολυτιμότερο πράγμα τις τελευταίες εβδομάδες στην Τυνησία ήταν μια φιάλη οξυγόνου για τους ανθρώπους που δεν μπορούσαν να πάρουν ανάσα…" γράφει ο Economist.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η κυβέρνηση άνοιξε δεκάδες κέντρα εμβολιασμού, αλλά η αυξημένη προσέλευση του κόσμου προκάλεσε χάος λόγω κακής οργάνωσης αλλά και ελλείψει εμβολίων.
Η απόλυση του Υπουργού Υγείας δεν εκτόνωσε τη δυσαρέσκεια όπως δεν την εκτόνωσε και ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού πως απλώς... προέδρευε και δεν φέρει ευθύνη για το "μπάχαλο".
Οι ταραχές που ακολούθησαν έδωσαν στον Πρόεδρο την ευκαιρία να παρέμβει να παύσει την κυβέρνηση και να ζητήσει από τον στρατό να αναλάβει τη διαχείριση της πανδημίας.
Η ανατροπή της κυβέρνησης που είχε σχέσεις με τους "Αδελφούς Μουσουλμάνους" χαροποιεί την Αίγυπτο, τα Εμιράτα και στη γειτονική Λιβύη τις δυνάμεις του Χαφτάρ, αλλά προφανώς και το ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών.
Αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον προσανατολισμό και τις συμμαχίες που θα επιλέξει το νέο καθεστώς, οι καταγγελίες και η εχθρική στάση της Τουρκίας καταμαρτυρούν τις ανησυχίες της.
Ο ασκός του Αιόλου τον οποίο άνοιξε η "Αραβική Άνοιξη" που προκάλεσε μια σειρά ανατροπές και εκλογές στις οποίες πλειοψήφησαν οι ριζοσπάστες μουσουλμάνοι, έδωσε στην Τουρκία την ευκαιρία να αναπτύξει νεοθωμανικές βλέψεις. Η κατάσταση αυτή τώρα φαίνεται να αλλάζει.
Η κατάσταση στην Τυνησία όμως ίσως να αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου για τις εξελίξεις που κυοφορούνται στην ευρύτερη περιοχή. Η Αλγερία και το Μαρόκο δεν φαίνεται να είναι σε καλύτερη κατάσταση.
Η Αλγερία απέκλεισε μεν πρόσφατα την προσφυγή στο ΔΝΤ αλλά η οικονομία της δεν είναι σε καλή κατάσταση. Τα έσοδα της χώρας κατά 90% προέρχονται από τις εξαγωγές πετρελαίου, αλλά ακόμη και με την τιμή στα 70 δολ. το βαρέλι οι εξαγωγές "μαύρου χρυσού" δεν επαρκούν για έναν πλεονασματικό προϋπολογισμό.
Οι αστάθεια σε χώρες σαν αυτές στη γειτονιά της Μεσογείου εντείνουν τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη. Η Τουρκία αποτελεί μια δίοδο και η Ελλάδα μια από τις εισόδους.
Ούτε και η Τουρκία είναι σε καλύτερη μοίρα όμως με τους εμβολιασμούς να υπολείπονται και τον πληθωρισμό να καλπάζει.
Η προηγούμενη "Αραβική Άνοιξη" πυροδοτήθηκε από την άνοδο των τιμών των τροφίμων και προκάλεσε εξεγέρσεις, εμφυλίους, πραξικοπήματα και προσφυγικές ροές εκατομμυρίων. Αυτές οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές ενίσχυσαν τα ακροδεξιά λαϊκίστικα κόμματα στην Ευρώπη, πιέζοντας για ανάλογες μετατοπίσεις ολόκληρο το πολιτικό σύστημα.
Οι εξελίξεις στην Τυνησία ίσως μας αφορούν περισσότερο απ’ όσο πιστεύουμε και κυρίως απ’ όσο πιστεύουν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης που έχουν υποβαθμίσει εντελώς τη σημασία τους...
Επιπλέον η αδυναμία να προχωρήσει ο εμβολιασμός στο μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού με την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα που προχώρησε στις ανεπτυγμένες δημοκρατίες, δημιουργεί προϋποθέσεις για πολιτικές και κοινωνικές αναταράξεις οι κραδασμοί των οποίων δεν αποκλείεται να γίνουν αισθητοί και στις ανεπτυγμένες χώρες. Τούτο χωρίς να υπολογίσουμε την πιθανότητα να προκύψει κάποια επικίνδυνη μετάλλαξη από την οποία δεν θα προστατεύουν τα υπάρχοντα εμβόλια...
0 Σχόλια