Sponsor

ATHENS WEATHER

«Σκληρό ροκ» με το βλέμμα στη μετά COVID εποχή


Αλλαγή τακτικής από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που υιοθετεί υψηλούς τόνους θέτοντας στο στόχαστρο τον πρωθυπουργό. Στην κορυφή της ατζέντας η οικονομία, τα εργασιακά, οι νέοι και η συνεργασία με τους Πράσινους. Ετοιμάζει ρελάνς στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη με πρόταση για 7ωρη εργασία. Σημείο-κλειδί η εμφάνιση του προγράμματός του στη ΔΕΘ.

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του ήταν μια μικρή έκπληξη ακόμη και για κάποιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οι υψηλοί τόνοι και οι σκληρές εκφράσεις που χρησιμοποίησε για να επιτεθεί στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, όπως όλα δείχνουν, και συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχονται, εγκαινιάζουν μια νέα φάση στην πολιτική αντιπαράθεση. «Μάχες στα... μαρμαρένια αλώνια της επόμενης μέρας του COVID-19» χαρακτηρίζουν συνομιλητές του τέως πρωθυπουργού το έργο που θα δούμε να ανεβαίνει τους επόμενους μήνες.

Και μάλιστα με έμφαση στην προσωπική μονομαχία των δύο αρχηγών, του Αλέξη και του Κυριάκου. Οι συνεχείς αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί «φυγομαχίας του πρωθυπουργού» θα συνεχιστούν όσο δεν απαντά στις επίκαιρες ερωτήσεις του και ειδικά για την ανώτατη εκπαίδευση και τις φετινές εισαγωγικές εξετάσεις. Και όχι μόνο, αλλά και για όσο «αποφεύγει να παραδεχτεί το λάθος του σχετικά με τις Πρέσπες, αλλά και για τα όσα ψευδή έλεγε για το μαξιλάρι των 37 δισ., ακόμα και για τη φαρμακευτική κάνναβη».

Οσο ο φόβος από την πανδημία υποχωρεί τόσο θα ανεβαίνει το θερμόμετρο της πολιτικής σύγκρουσης για ζέοντα θέματα όπως το εργασιακό, η νεολαία, η παιδεία, η ασφάλεια των πολιτών. Και η κορύφωση θα έρθει μετά το θέρος «όταν στην επικαιρότητα δεν θα βρίσκονται οι εμβολιασμοί, τα καθημερινά κρούσματα και η εισαγωγή στις ΜΕΘ, αλλά το Ταμείο Ανάκαμψης, τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η ανεργία και τα μεροκάματα».

Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν, όπως άλλωστε και στο Μαξίμου, ότι μετά την πανδημία τα πάντα θα κριθούν στην οικονομία. Αν η κυβέρνηση καταφέρει να έχει θετικά αποτελέσματα στις επενδύσεις, στην ανάπτυξη, στην εργασία, στους μισθούς, τότε, προϊόντος και του χρόνου αλλά και της νέας πραγματικότητας που θα έχει διαμορφωθεί, οι κυβερνητικές αστοχίες και οι λανθασμένοι χειρισμοί στο θέμα της πανδημίας θα ξεχαστούν.

Η πανδημία θα είναι μια κακή ανάμνηση, η οποία όμως δεν θα επηρεάσει την ψήφο των πολιτών. Αν, ωστόσο, όπως πιθανολογούν οι περισσότεροι στον ΣΥΡΙΖΑ, οι καλοί αριθμοί δεν μεταφραστούν και σε καλά νέα για τα νοικοκυριά και τους μικρομεσαίους, τότε η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. «Ο κόσμος θα ψηφίσει με βάση τα... όβολα που θα έχει στην τσέπη του και όχι με τους στόχους που θα πετυχαίνουν τα δημοσιονομικά... πολυβόλα», μας λέει πρώην υπουργός.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν ότι η ανεργία θα ανέβει και τους προσεχείς μήνες, όταν θα σταματήσουν οι κάθε λογής κρατικές ενισχύσεις, θα μπει λουκέτο (ή θα συρρικνωθεί εντυπωσιακά η λειτουργία τους) σε περίπου 50.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Το φθινόπωρο, αντί για εύκρατο, όπως ελπίζει ο Μητσοτάκης, μπορεί να γίνει καυτό», μας λέει κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που κατά κανόνα -και διαχρονικά- απηχεί και τις απόψεις του Αλέξη Τσίπρα.

Βέβαια, όπως λέει και σε συνομιλητές του ο τέως πρωθυπουργός, για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να αμφισβητήσει βάσιμα το δημοσκοπικό ιμπέριουμ της κυβέρνησης, θα πρέπει «να αποδείξει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος για την άσκηση πολιτικής τόσο στο περιεχόμενο όσο και στο ύφος της πολιτικής πράξης και ρητορικής». Και ειδικότερα στα τρία μείζονα θέματα, στα οποία θα αντιπαρατεθούν, άμεσα αλλά και στρατηγικά, τα κόμματα και στα οποία κριθούν οι επόμενες εκλογές: στην πράσινη μετάβαση και το ψηφιακό κράτος, όπου θα κατευθυνθούν τα περισσότερα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και φυσικά τις πολιτικές και τα μέτρα για την κοινωνική συνοχή.

Διαφορετικές προτεραιότητες

Στην Κουμουνδούρου έχουν τη γνώμη ότι «η προγραμματική αντιπαράθεση καθώς και η πολιτική ευκρίνεια σχετικά με τις διαφορετικές κοινωνικο-οικονομικές, αλλά και θεσμικές, προτεραιότητες των δύο κομμάτων (σ.σ.: της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ) είναι αυτά που θα διαμορφώσουν τελικά τους εκλογικούς συσχετισμούς και όχι η συνεχής, σε βαθμό μάλιστα παρεξηγήσεως, δημοσκοπική αναζήτηση για την πρόθεση ψήφου, σε νεκρό εκλογικά χρόνο». Ειδικά για το Πρόγραμμα, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να το έχει έτοιμο μέχρι τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Εκτός από τις εναλλακτικές πολιτικές, θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει και συγκεκριμένες επεξεργασίες, ακόμη και κατάλογο μέτρων που να καταδεικνύουν τον άλλο και διαφορετικό, από αυτόν της κυβέρνησης, δρόμο. Την ερχόμενη Πέμπτη θα παρουσιάσει, σε εκδήλωση, την πέμπτη θεματική ενότητα: την κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση. Εχουν προηγηθεί οι εκδηλώσεις και η παρουσίαση θέσεων για το ΕΣΥ, το ιδιωτικό χρέος, τα εργασιακά, το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σημειώνουμε ότι η εκδήλωση της Πέμπτης συνδέεται άμεσα και με το θέμα των εκλογών και τη συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους. Παρά τα όσα λέγονται, υπεύθυνοι για το ναυάγιο της συνεργασίας με τους Πράσινους δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι ίδιοι οι Οικολόγοι. Η συμφωνία που υπήρχε ήταν στο μέσον της θητείας να παραιτηθεί από βουλευτής Επικρατείας ο Αλέκος Φλαμπουράρης και τη θέση του να καταλάβει ο εκπρόσωπος των Οικολόγων. Η προϋπόθεση ήταν να ενταχθούν στο σχήμα της Προοδευτικής Συμμαχίας. Οι Οικολόγοι όχι μόνο δεν μπήκαν στην Προοδευτική Συμμαχία, αλλά δήλωσαν ότι θα κατέλθουν μόνοι τους στις εκλογές.

Η άρνηση των Οικολόγων είναι, λοιπόν, σύμφωνα με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή που οδήγησε στο σπάσιμο της συμμαχίας και όχι η άρνηση να παραδώσει ο Φλαμπουράρης την έδρα. Μάλιστα, συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν διατεθειμένος να τους δώσει και δεύτερη έδρα εφόσον συμμετείχαν στην Προοδευτική Συμμαχία.

Εκτός από τη μικρή αυτή λεπτομέρεια, το θέμα των Πράσινων είναι κάτι που απασχολεί έντονα τον Αλέξη Τσίπρα. Οχι τόσο στην εγχώρια διάστασή του, τα πρόσωπα δηλαδή που θα στελεχώσουν ένα Πράσινο κόμμα, όσο στην ευρωπαϊκή. Γνωρίζει ότι οι Πράσινοι, μετά τη Γερμανία όπου διεκδικούν την καγκελαρία, έχουν αποφασίσει να ενισχύσουν τα παραρτήματά τους σε τρεις χώρες του Νότου: Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Η γνώμη του είναι ότι στον νέο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εκφράζονται τα τρία μεγάλα ευρωπαϊκά πολιτικά ρεύματα: η παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατία, οι Πράσινοι και η ριζοσπαστική Αριστερά, απ’ όπου έλκει την καταγωγή του και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Προσώρας δεν σκέφτεται να εγκαταλείψει την αριστερή GUE, ούτε να ενταχθεί στην Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών. Το πιθανότερο είναι να υποβάλει αίτημα προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει την ιδιότητα του παρατηρητή στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Μέχρι τώρα συμμετείχε ο ίδιος ως παρατηρητής και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, πρόθεσή του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές να μπορεί να εκφράσει τα τρία αυτά ρεύματα. Ολοι μόνο μέσω προσώπων, αλλά κυρίως με την υιοθέτηση των κοινών τόπων στη μετά COVID εποχή.

Σημειώνουμε ότι το θέμα των Πρασίνων απασχολεί και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Eνα ακόμη θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι και το θέμα της Νεολαίας.

Προνομιακό πεδίο

Συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι το θεωρεί προνομιακό πεδίο και για τις εκλογές. Σύμφωνα με κάποιες έρευνες που έχει στα χέρια του ο τέως πρωθυπουργός, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προηγείται μόνο στις νέες και νεαρής ηλικίας ψηφοφόρους (17-24 ετών), αλλά το προβάδισμά του, έστω και μικρό, φτάνει μέχρι και την ηλικία των 39 ετών. Αυτές θα προσπαθήσει να κερδίσει με κάθε τρόπο και γι’ αυτό ετοιμάζεται αμέσως μετά το καλοκαίρι να κάνει ειδική εκδήλωση για τους νέους, όπου, μεταξύ των άλλων, θα κωδικοποιούνται, εκτός από τις εναλλακτικές πολιτικές, και συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Και δεν είναι μόνο οι φοιτητές, αλλά το σύνολο των νέων, μεταξύ των οποίων και αυτοί που διεκδικούν μια θέση στην αγορά εργασίας, αλλά και ετοιμάζονται να κάνουν οικογένεια.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί πως ο προβληματισμός κυβερνητικών στελεχών για τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η αστυνόμευση των πανεπιστημίων, το πιθανότερο είναι πως θα οδηγήσει σε αλλαγή των αρχικών κυβερνητικών σχεδίων και ενδεχομένως διά της χρονικής μετάθεσης να φτάσουμε ακόμη και σε παραπομπή στις ελληνικές καλένδες. Σε διαφορετική περίπτωση, οι (βασίμως) πιθανολογούμενες συγκρούσεις φοιτητών και Αστυνομίας μπορεί να βάλουν «φωτιά στον κάμπο».

Μετά τη νεολαία και την πράσινη μετάβαση, τα εργασιακά είναι ο τρίτος τομέας στον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα θελήσει να συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας με ειδική εκδήλωση. Θα είναι η δεύτερη εκδήλωση για τον εργασιακό νόμο που ετοιμάζει ο Κωστής Χατζηδάκης. Η νέα εκδήλωση σχεδιάζεται να γίνει αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή και σε αυτή, εκτός από την εξαγγελία για κατάργηση του νόμου, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέψει στην κυβέρνηση, θα υπάρχουν και συγκεκριμένα μέτρα που θα αντιπροτείνονται, μεταξύ των οποίων το πλέον εμβληματικό, η διά νόμου θέσπιση του 35ωρου. Στην κατάργηση, ουσιαστικά, του 8ωρου που προωθείται από την κυβέρνηση, η ρελάνς του Τσίπρα θα είναι το 7ωρο.

Η λογική των «εναλλακτικών πολιτικών, των διαφορετικών προτεραιοτήτων και των συγκεκριμένων διαφορετικών μέτρων» είναι αυτή που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να κυριαρχήσει και στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη που ετοιμάζεται. Θέλει για όλα τα θέματα να υπάρχει το εναλλακτικό κυβερνητικό πρόγραμμα της αντιπολίτευσης ώστε στη ΔΕΘ να δώσει το σήμα της ουσιαστικής κυβερνητικής επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Και της παρατεταμένης εκλογικής μάχης για αλλαγή των δημοσκοπικών δεδομένων. Σημειώνουμε ότι η αρχική ημερομηνία (20 Ιουνίου) για την Προγραμματική Συνδιάσκεψη έχει σβηστεί από το ημερολόγιο δραστηριοτήτων του Αλέξη Τσίπρα. Ενδεχομένως, θα αλλάξει και η νέα (25 Ιουνίου), αφού στις 24-27 υπάρχει το συνέδριο του ΚΚΕ και η Κουμουνδούρου δεν θέλει να εκληφθεί ως εχθρική κίνηση από τον Περισσό. Εκ των πραγμάτων, η πρώτη Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα μετατεθεί για μία από τις δύο τελευταίες ημέρες του Ιουνίου.

Τέλος, με σχετική ανακούφιση είδαν στην Κουμουνδούρου την απόφαση της πλειοψηφίας της Προανακριτικής, μετά τον Χρήστο Καλογρίτσα, να καλέσει μόνο έναν μάρτυρα και ουσιαστικά να ολοκληρωθεί η διαδικασία εντός των προθεσμιών που είχε θέσει η απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής. Θεωρούν ότι ο Καλογρίτσας, με την κατάθεσή του, περισσότερο μπέρδεψε τα μέλη της Επιτροπής παρά εισέφερε σοβαρό υλικό για να τεκμηριωθούν οι κατηγορίες κατά του Νίκου Παππά και ιδιαίτερα αυτή της δωροδοκίας.

Το καλό για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι το σύνολο των βουλευτών και των στελεχών, βρέθηκαν στο πλευρό του κατηγορούμενου πρώην υπουργού και θεωρούν τη δίωξη πρωτίστως πολιτική. Βεβαίως, τα μέλη της προανακριτικής και οι νομικοί παραστάτες, θεωρούν πως στο πόρισμα της πλειοψηφίας θα προτείνεται η παραπομπή του Νίκου Παππά. Ενδεχομένως και για τα δύο αδικήματα ώστε την τελική απόφαση να τη λάβει το Δικαστικό Συμβούλιο...

Νίκος Φελέκης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια