Sponsor

ATHENS WEATHER

Ο Τσίπρας βλέπει θερμό φθινόπωρο και βγάζει την πράσινη ατζέντα


Εν αναμονή εξελίξεων στον ΣΥΡΙΖΑ που πασχίζει να διορθώσει τα επικοινωνιακά λάθη και να ανατρέψει τα δημοσκοπικά δεδομένα, τα οποία, δύο χρόνια μετά τις εκλογές, συνεχίζουν να είναι αρνητικά για τον πρόεδρο και το κόμμα - Το βάρος πέφτει τώρα στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο και την πανεργατική απεργία.

Η εκδήλωση για την κλιματική αλλαγή ενδεχομένως ήταν και η καλύτερη από τις προηγούμενες που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας για τα θέματα αιχμής. Αυτή είναι η εκτίμηση συνεργατών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Καλές ήταν και οι εκδηλώσεις για το ΕΣΥ, το ιδιωτικό χρέος, το Ταμείο Ανάκαμψης, τα εργασιακά, αλλά οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν για την πράσινη ανάπτυξη δεν ήταν απλώς σύγχρονες και οραματικές, αλλά και οι πληρέστερες που έχει παρουσιάσει κόμμα στην Ελλάδα», μας λέει μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί η οικολογική συνείδηση στη χώρα μας να υστερεί σε σχέση με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, όμως ειδικά τη νεολαία και τα ανώτερα μορφωτικά στρώματα το «πράσινο» τους απασχολεί έντονα και πιθανώς θα επηρεάσει και τη μελλοντική εκλογική τους συμπεριφορά.

Ο επιπλέον λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στα θέματα της κλιματικής αλλαγής είναι ότι «κουμπώνει» άριστα και με την υπόλοιπη πολιτική ατζέντα (εργασιακά, ψηφιακά, δικαιώματα κ.ά.) που θέλει να προωθήσει στη μετά COVID εποχή. Και φυσικά επειδή στο… πράσινο γήπεδο αναμένεται να υπάρξει κομματικός συνωστισμός. Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικούν να κόψουν κομμάτι από την «πράσινη» πίτα η Ν.Δ., το ΚΙΝ.ΑΛ. και το ΜέΡΑ25, ενώ άγνωστο παραμένει προσώρας αν οι Ελληνες Πράσινοι θα εμφανιστούν ενωμένοι ή, όπως στο παρελθόν, θα εκφραστούν μέσα από δύο και τρία σχήματα. Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται μήπως ο Γιάνης Βαρουφάκης καταφέρει να πείσει τους Γερμανούς Πράσινους, οι εν Ελλάδι εκλεκτοί τους να συμμαχήσουν με το κόμμα του. Στην περίπτωση αυτή το ΜέΡΑ25, που έχει απήχηση σε ριζοσπαστικά τμήματα της νεολαίας και ιδιαίτερα στην ηλικιακή ομάδα των 17-24 ετών, μπορεί να ανεβάσει κατά 1-2 μονάδες τα ποσοστά του, στερώντας ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, θυμίζουμε, στις τελευταίες εκλογές είχε συνεργαστεί με τους Οικολόγους-Πράσινους..

Μέχρι όμως να έρθει η κοσμογονία στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν να λύσουν πιο πεζά προβλήματα. Καταρχάς θα πρέπει να αποφεύγουν επικοινωνιακά λάθη, όπως το πρόσφατο για το αν ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ή όχι πρωθυπουργός σε περίπτωση που σχηματιστεί με το ΚΙΝ.ΑΛ. συμμαχική κυβέρνηση. «Μπορεί να είναι άλλο πρόσωπο», απεφάνθησαν στην αρχή οι επί της επικοινωνίας υπεύθυνοι του ΣΥΡΙΖΑ. «Συγγνώμη, λάθος», έσπευσε μετά από λίγο και αφού προκλήθηκε σούσουρο, να διευκρινίσει το γραφείο Τύπου του κόμματος. «Η απάντηση του Τσίπρα στη συνέντευξη στην Ολγα Τρέμη δεν αφορούσε τον δικό του ρόλο. Είπε ότι τα πρόσωπα που θα κυβερνήσουν μπορεί να είναι διαφορετικά από αυτά που σήμερα κατέχουν τις θέσεις ευθύνης. Με απλά λόγια, οι τομεάρχες δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι και υπουργοί. Και όχι ότι δεν θα είναι πρωθυπουργός ο Τσίπρας σε συμμαχική κυβέρνηση με το ΚΙΝ.ΑΛ.».

Το ΚΙΝ.ΑΛ.

Και επειδή αναφερόμαστε στο ΚΙΝ.ΑΛ., σημειώνουμε ότι η γνώμη του Αλέξη Τσίπρα για τις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΚΙΝ.ΑΛ. δεν ήταν τυχαίες. Την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ την ενδιαφέρει ποιος θα είναι αρχηγός στο ΚΙΝ.ΑΛ. Και ο βασικός λόγος είναι ότι στις δεύτερες εκλογές, που θα ακολουθήσουν αμέσως μετά την απλή αναλογική, ο Τσίπρας θέλει να παίξει το χαρτί της προοδευτικής συμμαχικής κυβέρνησης ενάντια στη συνέχιση της δεξιάς διακυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η αιχμή κατά του Ανδρέα Λοβέρδου, ότι θέλει να κάνει το ΚΙΝ.ΑΛ. δορυφόρο της Δεξιάς, πάντως, δεν ήταν ψήφος υπέρ της Φώφης Γεννηματά ή όσων άλλων διεκδικήσουν την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Κάθε άλλο. Ουσιαστικά πριμοδοτεί την υποψηφιότητα Λοβέρδου, αφού του έδωσε την ευκαιρία να κατηγορήσει τον Τσίπρα για παρέμβαση στα εσωκομματικά της Χαριλάου Τρικούπη και κατά συνέπεια να τον καταστήσει περισσότερο συμπαθή στο τμήμα εκείνο του ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, σε ποσοστό περίπου 70% προτιμά τον Μητσοτάκη από τον Τσίπρα. Ορισμένοι καχύποπτοι υποστηρίζουν ότι παρά τα όσα περί του αντιθέτου λέγονται, περί προτίμησης δηλαδή του Νίκου Ανδρουλάκη ή της Φώφης Γεννηματά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά βάθος προτιμά να κερδίσει ο Λοβέρδος ώστε οι αριστερόστροφοι ψηφοφόροι του ΚΙΝ.ΑΛ. να το εγκαταλείψουν και να προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο Αλέξης Τσίπρας να βρει τρόπους για να ανατρέψει τα δημοσκοπικά δεδομένα, τα οποία δύο χρόνια μετά τις εκλογές συνεχίζουν να είναι αρνητικά για τον ίδιο και το κόμμα του. Μπορεί να υπάρχουν ενστάσεις για ορισμένες εταιρείες δημοσκοπήσεων ή για τις μεθόδους στάθμισης του δείγματος, όμως η διαφορά υπέρ της κυβέρνησης συνεχίζει να είναι μεγάλη. Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμά ότι «στους επόμενους 3-4 μήνες θα έχει συσσωρευτεί αρκετή εύφλεκτη κοινωνική ύλη, που μπορεί να οδηγήσει σε θερμό φθινόπωρο», ενώ δεν αποκλείει «η κυβέρνηση να μπει σε διακεκαυμένη ζώνη τον χειμώνα αν οι κοινοτικοί πόροι και ειδικά τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν βοηθήσουν τους μικρομεσαίους και όσους έχει πλήξει καίρια η πανδημία, αλλά κατευθυνθούν αποκλειστικά στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».

Πάντως, οι λιγότερο αισιόδοξοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τη γνώμη ότι στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη θα πρέπει να συμφωνήσουν ότι η γενικού τύπου αντιπολίτευση, η αντιδεξιά ρητορική και η στρατηγική του... σάπιου φρούτου δεν αποδίδει και θα πρέπει εφεξής να δοθεί έμφαση στο περιεχόμενο, στις προτεραιότητες και τις συμμαχίες που χρειάζονται προκειμένου να έχουμε τη «δεύτερη φορά Αριστερά» στη διακυβέρνηση. Οχι όπως την εννοούν ο Πολάκης και οι άλλοι αψίκοροι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως προβάδισμα των αριστερών (και συνακόλουθα της στρατηγικής του ριζοσπαστικού ρεαλισμού) στην τριπλή συμμαχία με σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους. Κάτι που αποδέχεται και ο Αλέξης Τσίπρας, αρκεί τα αριστερά προτάγματα να μην ακυρώνουν τον στόχο της αναδιοργάνωσης της Προοδευτικής Παράταξης, στον οποίο έχει ποντάρει όλα του τα λεφτά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ολοι πάντως συμφωνούν ότι το επόμενο διάστημα το βάρος της αντιπολίτευσης θα πρέπει να πέσει στα εργασιακά. Ο Κωστής Χατζηδάκης βγάζει λίγο εκτός προγραμματισμού τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου μετατίθεται, εκτός απροόπτου, για τις 17 Ιουνίου. Στην Κουμουνδούρου υπολόγιζαν ότι το νομοσχέδιο θα είχε ψηφιστεί στο πρώτο δεκαήμερο και είχαν προγραμματίσει να κάνουν νέα εκδήλωση για τα εργασιακά στο διάστημα 10-15 Ιουνίου, ώστε μεταξύ 20-25 του μηνός να πραγματοποιηθεί η τριήμερη Προγραμματική Συνδιάσκεψη. Τώρα η εκδήλωση πάει για αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη και η Συνδιάσκεψη για τα τέλη Ιουνίου - αρχές Ιουλίου. Σημειώνουμε ότι, επειδή στη Συνδιάσκεψη θα συμμετέχουν περισσότεροι από 2.000, αναζητείται η καταλληλότερη φόρμουλα που να συνδυάζει τη ζωντανή και τη διαδικτυακή συμμετοχή. Ενδεχομένως, 100-120 άτομα (βουλευτές, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και κάποιες προσωπικότητες) να ακούσουν live την ομιλία Τσίπρα και οι υπόλοιποι (μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, Νομαρχιακές Επιτροπές και άλλα -κομματικά, συνδικαλιστικά και αυτοδιοικητικά- στελέχη) να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στις εργασίες της Συνδιάσκεψης μέσω zoom.

Εργασιακό και περιοδείες

Αυτή την εβδομάδα πάντως όλο το βάρος θα πέσει στη Βουλή, όπου εισάγεται για συζήτηση το εργασιακό νομοσχέδιο και ειδικά στην πανεργατική απεργία της Πέμπτης, ενώ αναζητούνται και ενέργειες, εντός του Κοινοβουλίου, που θα καταστήσουν εναργέστερη (και δημοφιλή στο Διαδίκτυο) τη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τις προωθούμενες ρυθμίσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει τις ανά την επικράτεια στοχευμένες περιοδείες του, ενώ έχει δώσει εντολή στους συνεργάτες του να ρίξουν όσο γίνεται πιο βαθιά τα δίχτυα για αλίευση δυνάμεων από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Εκ παραλλήλου, έχει τεντωμένες τις κεραίες του στα λεγόμενα «εθνικά θέματα» και ιδιαίτερα στα Ελληνοτουρκικά - χωρίς όμως και να οργανώνει κάποια σχετική εκδήλωση, όπως έκανε με τα άλλα θέματα της επικαιρότητας. Περιμένει να δει τι θα πράξει η κυβέρνηση στις 24 Ιουνίου, όταν θα συζητηθεί η αναθεώρηση της Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας - Ε.Ε. Θα επιτεθεί με σφοδρότητα στην κυβέρνηση εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεχτεί να υπάρξει αναθεώρηση χωρίς όρους και ειδικότερα πρόβλεψη που να ορίζει ότι η νέα Τελωνειακή Ενωση αρχίζει, αλλά θα ολοκληρωθεί μόνο εφόσον η Τουρκία συμφωνήσει να διευθετηθούν οι διαφορές της με την Ελλάδα (αιγιαλίτιδα ζώνη και ΑΟΖ) στη Χάγη.

Τέλος, με ανακούφιση είδαν στον ΣΥΡΙΖΑ να ολοκληρώνει τις εργασίες της η Προανακριτική για τον Νίκο Παππά, χωρίς θεαματικά αποτελέσματα. Την Τετάρτη ο πρώην υπουργός δεν θα προσέλθει στην Προανακριτική, αλλά θα καταθέσει υπόμνημα, με το οποίο θα επιχειρεί να αντικρούσει με γεγονότα και όχι με νομικούς ισχυρισμούς τα όσα κατέθεσε εις βάρος του ο Χρήστος Καλογρίτσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επικαλεστεί, πρώτον, το έγγραφο Στουρνάρα για τη διαδρομή του χρήματος, ότι δηλαδή δεν αφορά τον ίδιο ή την εφημερίδα «Documento», αλλά ότι πήγαν σε εξόφληση υποχρεώσεων των εταιρειών του Καλογρίτσα.

Δεύτερον, ότι ο ισχυρισμός Καλογρίτσα πως ήταν «μπροστινός» του ΣΥΡΙΖΑ («δεν θα έβαζα δεκάρα, θα τους δάνειζα το καθαρό αριστερό μου πρόσωπο») για τηλεοπτικό κανάλι δεν ισχύει, αφού όπως παραδέχεται κατέβαλε από την τσέπη του 14,5 εκατ. ευρώ. Τα 6,5 εκατ. ήταν για τη φορολογική ενημερότητα και τα 8 εκατ. εγγυητική για την αίτηση συμμετοχής στον διαγωνισμό, η οποία μάλιστα θα έμενε δεσμευμένη για 10 χρόνια, όσο θα διαρκούσε δηλαδή η 10ετής άδεια του σταθμού.

Τρίτον, τα 3 εκατομμύρια δεν ήταν, όπως υποστήριζε ο Καλογρίτσας, «δώρο», αλλά χρέος προς τους Χούρι. Το δώρο δεν επιστρέφεται, το χρέος επιστρέφεται, λένε οι νομικοί. Και τέταρτον, σύμφωνα με τον μάρτυρα Κυριάκο Τόμπρα, αυτός έφερε σε επαφή τον Καλογρίτσα με τους Χούρι, αφού προηγουμένως τους πήγε στους Κουρή και Βρυώνη, ενώ η πεποίθηση του Δημήτρη Κοντομηνά (όπως την κατέθεσε ο δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος) ήταν ότι το Μαξίμου δεν ήθελε τον Καλογρίτσα, ενώ και ο ίδιος ο επιχειρηματίας μιλούσε απαξιωτικά για την τότε κυβέρνηση.

Νίκος Φελέκης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια