Ούτε μπάνια για την κυβέρνηση το 2021-2022. Με πτωχευτικό στο φουλ και δυνατότητα ανάπτυξης 3,8% (ΟΟΣΑ), τα ξεχνάς τα πανηγύρια. Όλα τα πανηγύρια...
Να συμφωνήσουμε πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ότι ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως το 2021 το ΑΕΠ στην Ελλάδα θα αυξηθεί κατά 3,8%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3,4% και πρόβλεψης για μόλις 0,9%, πριν από έξι μήνες. Ούτε πως το 2022, βλέπει ανάπτυξη 5%, έστω και αν η αρχική πρόβλεψή του ήταν 6,6%.
Να συμφωνήσουμε ακόμη και με την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι τα μπράβο του ΟΟΣΑ για την οικονομία αποτελούν ακόμα ένα σήμα εμπιστοσύνης στην ασκούμενη οικονομική της πολιτική και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Μπράβο μας λοιπόν. Αλλά ως εκεί. Δεν είναι ώρα να βγάλουμε τις μπλε ντουντούκες. Και να γιατί το σημειώνουμε και επιμένουμε να προσεχθεί αυτό από την κυβέρνηση.
Γιατί στα "ψιλά γράμματα" και της έκθεσης του ΟΟΣΑ δεν κρύβεται η ανασφάλεια (εκτός από αυτή της κυβέρνησης) για το οικονομικό τοπίο στην οικονομία και την κοινωνία μας, μετά τις πτωχεύσεις (νέος πτωχευτικός) που ξεκινούν σήμερα το πρωί.
Γιατί οι αναθεωρήσεις του ΟΟΣΑ, για την ανάπτυξη του 2022 (μειωμένες κατά 1,6% έναντι του αρχικού 6,6%) σχετίζονται (λένε οι αναλύσεις της έκθεσης) και με τη συρρίκνωση της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας μας.
Γιατί μαζί με τα μπάνια του λαού η "καρμανιόλα" του πτωχευτικού θα κόβει "κεφάλια". Όσοι περνούν στην άλλη όχθη του ποταμού φεύγουν οριστικά από τον "στίβο" μάχης ή και "μονομαχίας" με το κράτος. Μπορεί να μη χάνουν το δικαίωμα επανεμφάνισης, για νέες μάχες, αλλά χωρίς τη δυνατότητα να ρευστοποιήσουν και το μικρό εξοχικό οικόπεδο. Τα πάντα θα έχουν χαθεί.
Γιατί, τέλος, από τον μήνα αυτό και πριν τελειώσουν τα μπάνια του λαού τερματίζουν για πάντα τόσο τα "επιχειρηματικά χαρτζιλίκια" με τις πολύμορφες κρατικές παροχές, επιδόματα και αγύριστα δανεικά όσο και οι "κρατικές μισθοδοσίες" σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που ήταν σε αναστολή ή τα μαγαζιά τους ένα βήμα πριν τον γκρεμό.
Και ακριβώς αυτό το σκηνικό είναι που θα φέρει τα πάνω κάτω. Θα φέρει εικόνες που τώρα δεν φανταζόμαστε. Εικόνες ίσως και χειρότερες, από εκείνες που φάνηκαν, περίπου σαν πραγματικότητα, την 2ετία που μας πέρασε, λόγω της προσθήκης της πανδημίας στη χρεοκοπία του 2009, όπως την παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019.
Το τι θα συμβεί στην αγορά μετά την (εντός του καλοκαιριού) πλήρη διακοπή της επιδοματικής κρατικής πολιτικής, (εκτός από τα κλασσικά επιδόματα ανεργίας, κάποια μικρά βοηθήματα και ίσως και για μια φορά ακόμη -την τελευταία- του προγράμματος "Γέφυρα") είναι ευδιάκριτο από σήμερα, στους πολύ παρατηρητικούς...
Συντομότατα θα αποτελεί παρελθόν ο αριθμός 700.000 μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που πλήρωσαν (μέχρις εκεί που δεν πήγαινε άλλο) τη νύφη... του ροζ αριστερισμού στην οικονομία για να εισπράξουν, το γνωστό αριστερό από την εποχή του εμφυλίου, "...να μας συμπαθάτε, είχαμε αυταπάτες". Σύμφωνα με υπολογισμούς βιοτεχνικών και άλλων Επιμελητηρίων ο αριθμός θα είναι πάλι στρογγυλός... Αλλά μικρότερος κατά 200.000 επιχειρήσεις.
Συντομότατα θα αρχίσουν οι πασίγνωστες και από το 2015-2019 της δίκαιης αριστερής ανάπτυξης..., "συμφωνίες" εργοδοτών μικρών, πολύ μικρών επιχειρήσεων αλλά και μεσαίων για αναβολή, τουλάχιστον ένα 4μηνο (αν όχι και 7μηνο), στην καταβολή του μισθού και την "εικονική" πληρωμή των δώρων με "αντιπαροχή" τη διατήρηση της θέσης εργασίας του εργαζόμενου. Ταυτόχρονα θα ανοίξει και πάλι το μέτωπο των συνδυασμών μαύρης αγοράς εργασίας με 4ήμερα σε όσους συνδυάζουν τα μεροκάματα με επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ.
Στο κράτος (ως συνήθως) δεν θα ισχύσει τίποτε από αυτά. Ωστόσο ο κομματικός στρατός κατοχής πρέπει να κληθεί να αναπτύξει την οικονομία μέσα από την αποκρατικοποίηση και τη διευκόλυνση ιδιωτικών επενδύσεων. Έτσι θα περάσουν νέες, ιδιωτικές, δυνάμεις στην οικονομία. Θα το κάνει; Ο ΟΟΣΑ λογαριάζει βέβαια ότι θα γίνουν αυτά. Και γι' αυτό αισιοδοξεί. Αλλά πώς θα γίνουν, αν η κυβέρνηση απλά πανηγυρίζει, από τώρα, για επιτυχίες που θα έχει το 2021-2022..., επειδή το λέει ο ΟΟΣΑ, η δε αντιπολίτευση δεν ξέρει να κάνει τίποτε άλλο από πεζοδρόμιο...
0 Σχόλια