Sponsor

ATHENS WEATHER

Τα θέλει όλα δικά της η Τουρκία σε Συρία και Λιβύη

Το παρασκήνιο της διάσκεψης για ISIS


Γράφει ο Νίκος Μελέτης

Να μετατρέψει ένα ακόμη Διεθνές Φόρουμ με αντικείμενο το ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα της αντιμετώπισης της ισλαμιστικής απειλής και του ISIS σε πεδίο προβολής των εθνικιστικών επιδιώξεων της εναντίον και των Κούρδων της Συρίας  προσπάθησε η Τουρκία  προκαλώντας την αντίδραση της Αιγύπτου και εμμέσως των ΗΠΑ στη χθεσινή υπουργική διάσκεψη  της Παγκόσμιας Συμμαχίας εναντίον του ISIS, που έγινε στη Ρώμη.

Ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών και εκπρόσωποι από 60 χώρες, αναζητούσαν τρόπους ώστε να αναθερμανθεί η διεθνής κινητοποίηση για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων θυλάκων του ISIS στη Συρία και στο Ιράκ και η ακόμη πιο επικίνδυνη άνοδος του ισλαμικού εξτρεμισμού στην Κεντρική Αφρική, ο Μ.Τσαβούσογλου αφού προσπάθησε να υποβαθμίσει τις κατηγορίες που όλο και πυκνώνουν για έμμεση και άμεση στήριξη των τζιχαντιστών από τη χώρα του, επιχείρησε να στρέψει τη συζήτηση στην αντιμετώπιση του …YPG, της οργάνωσης των κούρδων μαχητών της Βόρειας Συρίας που αποτελούν αυτή τη στιγμή τον πιο στενό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ο τούρκος υπουργός επιχείρησε να βάλει στο  ίδιο «τσουβάλι» τον ISIS  και το YPG  και όπως ανέφερε σε ανάρτηση του, είναι «λάθος να χρησιμοποιείται  μια τρομοκρατική οργάνωση (σ.σ. το YPG) για να  πολεμά εναντίον μιας άλλης τρομοκρατικής  οργάνωσης (σ.σ.  του ISIS) καλώντας  να ληφθούν υπόψη οι τρομοκρατικές ενέργειες  του YPG στην περιοχή».

Σύμφωνα μάλιστα με τουρκικές διπλωματικές πηγές ο κ.Τσαβούσογλου  ασκώντας κριτική και στις ίδιες τις ΗΠΑ τόνισε ότι δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την  υποστήριξη  του «βραχίονα του ΠΚΚ στη Συρία, την ώρα που όπως ισχυρίσθηκε  η δράση του ISIS στη Συρία σχεδόν δεν υφίσταται πλέον!

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών Σ.Σουκρυ ο οποίος  σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς να κατονομάσει την Τουρκία  κατήγγειλε τη χώρα που «χρησιμοποιεί τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους προκειμένου να επιβάλει κατοχή σε έδαφος τρίτης χώρας και μάλιστα με τις πολιτικές της  να επιδιώκει τη δημογραφική αλλοίωση του πληθυσμού».

Μία αναφορά που παραπέμπει στις γνωστές καταγγελίες και της Συρίας και των Κούρδων αλλά και διεθνών οργανώσεων  για  την πολιτική εκτουρκισμού που επιβάλει η Τουρκία στις περιοχές της Βορειοανατολικής Συρίας  τις οποίες κατέχει στρατιωτικά  μετά τις δυο επιχειρήσεις που έχει εξαπολύσει  εκεί με την ανοχή και την «άδεια» της Μόσχας.

Όμως και ο ίδιος  ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Α.Μπλίνκεν, αν και απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση  για τον ρόλο της Τουρκίας στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου με τον Ιταλό ομόλογο του Ντι Μάζιο, αναφέρθηκε  αρκετές φορές στην ανάγκη όλες οι χώρες να αναλάβουν την ευθύνη για τον επαναπατρισμό των πολιτών τους  που κρατούνται αιχμάλωτοι στη Συρία λόγω της συμμετοχής τους στον ISIS.

Οι αιχμάλωτοι αυτοί που φθάνουν σχεδόν τους 10.000, κρατούνται σε στρατόπεδα κυρίως από τις δυνάμεις του SDF στο οποίο κυρίαρχη δύναμη είναι  το YPG και αποτελούν τον πιο  στενό και αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή.

Οι χώρες προέλευσης των τρομοκρατών  αρνούνται να τους επαναπατρίσουν, φορτώνοντας το YPG με το πρόσθετο βάρος της κράτησης τους ενώ είναι  διαρκής ο κίνδυνος της διαφυγής  τους και επανενίχυσης  έτσι των θυλάκων του ISIS στην περιοχή.

Και ο υπουργός Εξωτερικών  Ν.Δένδιας  αποφεύγοντας ευθεία αναφορά στην  Τουρκία ,στην παρέμβαση του στη Διάσκεψη  τόνισε ότι  αν και το Ισλαμικό Κράτος  έχει χάσει σημαντικά εδάφη στη Συρία και στο Ιράκ, «συνεχίζει να έχει πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους που του επιτρέπουν να συνεχίσει τις τρομοκρατικές ενέργειες».

Μόλις προ ολίγων εβδομάδων, τα Αμερικανικά Υπουργεία Εξωτερικών και  Οικονομικών ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων σε τρία άτομα και μια επιχείρηση με έδρα την Τουρκία, που συντόνιζαν την προώθηση οικονομικής και «λογιστικής» βοήθειας προς το ISIS. Και όπως τόνιζαν διπλωματικές πηγές αυτή ήταν η πέμπτη φορά από τον Απρίλιο του 2019 που το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών επιβάλει κυρώσεις σε άτομα που στηρίζουν το ISIS και έχουν έδρα την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τον περασμένο Ιανουάριο σε  έκθεση του ο Γενικός Επιθεωρητής του αμερικανικού  Υπουργείου Οικονομικών, είχε επισημάνει  ότι το ISIS χρησιμοποιεί βάσεις στήριξης  στην Τουρκία προκειμένου να μεταφέρει χρήματα με προορισμό το Ιράκ και την Συρία. Εξάλλου και οι καταγγελίες του τούρκου «μαφιόζου» Σ.Πεκέρ που τα έχει σπάσει πλέον με το καθεστώς Ερντογάν, αναφέρονται σε συγκεκριμένα κανάλια που χρησιμοποίησε η Τουρκία προκειμένου να ενισχύσει ακραίες ισλαμιστικές  ομάδες στο έδαφος της Συρίας…

Η Τουρκία εμφανίζεται εκτεθειμένη και στο θέμα του ISIS, λίγες ημέρες μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, όταν διαφοροποιήθηκε  από όλους τους υπολοίπους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη, που ζήτησαν και επέμειναν στην  άμεση αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων  από το Λιβυκό έδαφος, ζητώντας τη διατήρηση των τουρκικών δυνάμεων με το επιχείρημα ότι  βρίσκονται «νόμιμα» στη Λιβύη κατόπιν πρόσκλησης από την  κυβέρνηση Σάρατζ  βάσει του ενός εκ των δυο Τουρκολιβυκών Μνημονίων.

Η εμμονή της Τουρκίας να παραμείνουν οι δυνάμεις  της στη Λιβύη με μοναδικό στόχο τη χειραγώγηση των πολιτικών εξελίξεων και επικράτηση των φιλοτουρκικών δυνάμεων στις εκλογές του Δεκεμβρίου  έχει προκαλέσει την αντίδραση  ισχυρών περιφερειακών δυνάμεων ,με πρώτη την Αίγυπτο, ενώ και η Ουάσιγκτον έχει ταχθεί υπέρ της αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Αλ Σίσι  στην συνάντηση που θα έχει στο Κάιρο με τον προσωρινό πρωθυπουργό Ντμπαϊντα, που δεν κρύβει τα φιλοτουρκικά αισθήματα του αναμένεται να ζητήσει  διευκρινήσεις  και να στείλει σαφές μήνυμα ότι η απόφαση για αποχώρηση όλων ανεξαιρέτως των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων  αποτελεί sine qua non όρο για την  ομαλή πορεία προς τις εκλογές  και ότι η παραμονή ξένων δυνάμεων δε θα γίνει ανεκτή.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια