Μετά και το πέρας της συνάντησης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν σε «θετική ατζέντα» και «καλό κλίμα».
Μία «θετική ατζέντα» στην οποία είχαν αναφερθεί πριν καν έρθει ο Τούρκος ΥΠΕΞ στην Ελλάδα και μάλλον... δεν δικαιώθηκαν, καθώς ο Τσαβούσογλου περιόδευσε την Θράκη προκαλώντας με τις ενέργειες και τις δηλώσεις του.
Από δηλώσεις για «τουρκική» μειονότητα και σχολεία, μέχρι προκλήσεις σε δημοσιογράφους (που δεν τους επιτράπηκε η είσοδος σε σχολείο) και πολίτες, οι οποίοι κρατήθηκαν από την Αστυνομία για να μην διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη Τσαβούσογλου.
Παρόλα αυτά η κυβέρνηση σχολιάζει τις συγκεκριμένες ενέργειες ως... «φάλτσα».
Αυτό που έχει μείνει από τη συζήτηση Τσαβούσογλου-Δένδια και τις κοινές τους δηλώσεις είναι η συμφωνία των δύο χωρών για αναγνώριση των εμβολιασμών που γίνονται με διαφορετικά εμβόλια, κάτι που επιτρέπει στους Τούρκους να επισκέπτονται πιο εύκολα την Ελλάδα και τους Έλληνες την Τουρκία.
Αλλά και τα συγχαρητήρια του Δένδια στον Τούρκο ομόλογο του για την επιτυχία της Εφές στην Ευρωλίγκα.
Ωραία η Εφές και τα εμβόλια αλλά...
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν ήρθε στην Ελλάδα για να μιλήσει για την Εφές και τα εμβόλια, ούτε για να επισημοποιηθεί η συνάντηση Ρ.Τ.Ερντογάν-Κ.Μητσοτάκη, η οποία τελικά θα γίνει στις 14 Ιουνίου.
Αντίθετα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες αυτό που συζητήθηκε πίσω από κλειστές πόρτες, και υπό καλό κλίμα, ήταν θέματα που αφορούν τις γκρίζες ζώνες, την αποστρατικοποίηση των νησιών, αλλά και την Θράκη. Με τις ίδιες πληροφορίες να αναφέρουν πως σε ότι αφορά τις γκρίζες ζώνες και την αποστρατικοποίηση των νησιών υπήρξε κάποια συμφωνία.
Ενώ από πλευρά της η Ελλάδα έθεσε το θέμα του "casus belli", με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να είναι θετικός (όπως είπε και σε πρόσφατη συνέντευξη του), όμως θα πρέπει να υπάρξουν κάποια «ανταλλάγματα» για να γίνει αυτό.
Τα περισσότερα και οι λεπτομέρειες στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν. Παρόλα αυτά το καλό κλίμα που είδαμε μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ δεν θυμίζει σε τίποτα τα όσα έγιναν στην Άγκυρα, τότε που -ορθώς- ο Νίκος Δένδιας είχε «τρίξει τα δόντια» του Τσαβούσογλου.
Από εκεί και πέρα, όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για 25 ακόμη θέματα.
Τα 15 είχε προτείνει η ελληνική πλευρά, τα οκτώ η τουρκική ενώ περιλαμβάνεται ακόμη η αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών πιστοποιητικών κατά του κορωνοϊού καθώς και θέματα που άπτονται περιβαλλοντικής συνεργασίας, τα οποία τέθηκαν για πρώτη φορά προς συζήτηση κατά τη συνάντηση των αρμοδίων υφυπουργών στην Καβάλα.
Τον συγκεκριμένο κατάλογο είχαν επεξεργαστεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ στην Καβάλα, στις 29 Μαΐου.
Συγκεκριμένα, οι τομείς του διμερούς ενδιαφέροντος είναι οι εξής: Οικονομική - επιχειρηματική συνεργασία (7 θεματικές), Μεταφορές - τηλεπικοινωνίες (7 θεματικές), Τεχνολογία (2 θεματικές), Ενέργεια (1 θεματική), Τουρισμός (1 θεματική), Ναυτιλία (3 θεματική), Εκπαίδευση (1 θεματική), Κοινωνική Ασφάλιση (1 θεματική), Υγεία (1 θεματική) και Περιβάλλον (1 θεματική).
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η προτεραιοποίηση των κατηγοριών ενδιαφέροντος έγινε βάσει του δυνητικού χρονοδιαγράμματος υλοποίησης.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση των δυο υφυπουργών προκειμένου να συζητηθεί σε βάθος ο οδικός χάρτης της κάθε θεματικής ενότητας.
0 Σχόλια