Sponsor

ATHENS WEATHER

"Θα ψηφίσω ΚΚΕ. Δίνουν ελάχιστο μισθό 1.500€ και 35ωρο..."


Του Γιώργου Κράλογλου

Τίτλο "έγραψε" ο kirkonet, διαβάζοντας τα 751 του ΣΥΡΙΖΑ σε κατώτατο. Θέμα "Αύξηση 49 ευρώ σε 2 μέρες", ο Violao_1, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε τον κατώτατο 800!!

Λένε τα ρεπορτάζ της έγκριτης συναδέλφου κ. Νίκης Ζορμπά στο Capital gr. στις 28 και 29/6 -"Το 150ρι του Τσίπρα", "Άμεση αύξηση κατώτατου στα 800 ευρώ”-… όσοι διάβασαν τις πληροφορίες από τα "κεντρικά" της Κουμουνδούρου σχετικά με το τι θα περιελάμβανε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά, δεδομένου ότι το κόμμα "δεσμεύεται" να ακυρώσει τον νέο εργασιακό νόμο Χατζηδάκη, θα πρόσεξαν ενδεχομένως πως ο κατώτατος μισθός από τα 751 ευρώ (της αρχικής διαρροής), σκαρφάλωσε χθες κατά τις επίσημες ανακοινώσεις, στα 800!!".

Σχολιάζει ο γνωστότατος Violao_1: "Έδωσε αύξηση 49 ευρώ σε 2 μέρες. Προχθές υποσχέθηκε 751 ευρώ”. 

Και παρακάτω, ο kirkonet "εξομολογείται" σχολιάζοντας: "Εγώ θα ψηφίσω ΚΚΕ. Αυτοί δίνουν ελάχιστο μισθό 1500€ και 35ωρο. Αν κάνουν καλύτερη προσφορά θα το ξανασκεφτώ….".

Τι να προσθέσω τώρα εγώ; 

Στέκομαι, όμως, ευκαιρίας δοθείσης…, στο θέμα. Γιατί να παρακάμψουμε άλλωστε τα κωμικοτραγικά που μας συμβαίνουν. Γιατί να αποφύγουμε το πόσο μας κοστίζουν. Το πώς μας επηρεάζουν. 

Έχουμε και λέμε λοιπόν. 

Πρώτον, την ακρίβεια του ρεπορτάζ για τις σκόπιμες διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ με τον μισθό στα 751 ευρώ, τη διάβασαν οι πάντες. Γέλασαν και τα σχολίασαν περιπαικτικά.

Δεύτερον, δεν κρύβεται πλέον η ασυγκράτητη γενική πολιτική γελοιότητα της χώρας. Γελοιότητα που δεν αφήνει ανεξήγητες τις παθογένειες στην οικονομική πολιτική, και κατ’ επέκταση στην οικονομία, όπως και στην κοινωνική μας πολιτική, με αυτόματη επέκταση στην κοινωνία.

Τρίτον, μετά από 40 χρόνια, από το 1982 που χτίσαμε στον πράσινο, ροζ και μπλε σοσιαλισμό της χώρας το "βασίλειο" εργατοπατερισμού, με τα κόμματα εξουσίας υποχρεωμένα να ανοίγουν δρόμους προς την Βουλή και στους κρατικούς κομματικούς εργατοπατέρες (ειδικά σε όσους ρίχνουν κλωτσιές σε Διοικήσεις ΔΕΚΟ ή ξεβρακώνουν ιδιώτες επιχειρηματίες…), υποχρεωθήκαμε από τους δανειστές (συμφωνία ενισχυμένης εποπτείας) να κάνουμε μεταρρύθμιση και στα εργασιακά μας.

Τέταρτον, η εργασιακή μεταρρύθμιση, όμως, όπως και κάθε μεταρρύθμιση, καταντάει στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα (λόγω της πολιτικής γελοιότητας που μας δέρνει) αποκλειστική υποχρέωση της εκάστοτε κυβέρνησης. Στην προκειμένη περίπτωση της Ν.Δ., επειδή απλά συμβαίνει να είναι ακόμη στην εξουσία. 

Πέμπτον, η συγκεκριμένη εργασιακή μεταρρύθμιση, όπως και κάθε μεταρρύθμιση της λίστας υποχρεώσεων της χώρας στη συμφωνία σκληρής εποπτείας (που υπέγραψε, ως κυβέρνηση, η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, το 2018, για να βγούμε από το μνημόνιο) σε καμία περίπτωση δεν βαρύνει… (έτσι μας πείθει η προπαγάνδα…) τα υποψήφια κόμματα εξουσίας που βρίσκονται στην αντιπολίτευση… Πολύ δε περισσότερο τα κόμματα που δεν χαρακτηρίζονται εξουσίας λόγω ασήμαντου ποσοστού, όπως το ΚΚΕ και τα δεκανίκια των κυβερνήσεων που έτυχε να είναι στην Βουλή λόγω του 3%-3,5%.

Έκτον, επειδή η 45χρονη (1975-2021) αντιπολίτευση στην Ελλάδα του ψευτοσοσιαλισμού ουδέποτε θεώρησε πως έχει ευθύνη για την οικονομία και την κοινωνία του τόπου, καθώς (έτσι λέει…) αυτό είναι αποκλειστική υποχρέωση των κυβερνήσεων, κρίνει ως δικαίωμά της (αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα τα 45 χρόνια που -κατά τα άλλα- λέμε ότι είμαστε στην Ευρώπη…) να συντάσσει έναν νόμο και ένα άρθρο… που θα ακυρώνει ότι νόμους ή θεσμούς δημιουργεί η εκάστοτε κυβέρνηση!. 

Αυτό το τραγικό και ταυτόχρονα γελοίο συμβαίνει και τις ημέρες που περνάμε. 

Η υποχρέωση (παράλληλα και ανάγκη της κοινωνίας μας 40 χρόνια τώρα) για μεταρρύθμιση και στα εργασιακά, έγινε τούρκικο παζάρι με προσφορές από αγάδες, πρόκριτους και λαϊκούς… σε μισθούς σκέτης αηδίας, και ανταλλαγή της ψήφου του "εγκλωβισμένου" πολίτη σε ξεπερασμένες ιδεολογίες κρατισμού. Ιδεολογίες φτηνές και απόμακρες από τον χώρο της πραγματικής οικονομίας. Της οικονομίας που συμπιέζεται από γεγονότα και εξελίξεις που δεν της επιτρέπουν, ακόμη, να πει τον δικό της λόγο. Τον τελευταίο λόγο για θέσεις εργασίας και μισθολογικά που αντέχει. Γι’ αυτό και παραμένουν χωρίς αντίδραση από την λαϊκή αγανάκτηση, οι πολιτικές δημοπρασίες κατώτατου με 600-700 ευρώ, 800 ευρώ ή 1200 ευρώ… Αν τους ψηφίσεις βέβαια… Και αν τους κάνεις εξουσία…


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια