Περί ανασχηματισμού και εκλογών


Κατα πώς διαπίστωσα διαβάζοντας εδώ κι εκεί διάφορες πληροφορίες αλλά και «πληροφορίες» αρχίζει να ακούγεται ξανά το ωραίο εκείνο βιολί, που λέγεται ανασχηματισμός. Είναι από αυτά που μας πιάνουν εμάς τους δημοσιογράφους όταν δεν έχουμε δουλειά να κάνουμε, το ρίχνουμε στην ανασχηματισμολογία.

Από ένα γρήγορο τσεκάρισμα όμως που έκανα χθες, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Ούτε επί του παρόντος ούτε στο σύντομο μέλλον. Υπάρχουν αρκετοί… τραχανάδες απλωμένοι ως αποτέλεσμα της πανδημίας ώστε δεν υπάρχει λόγος να ανακατευτεί η τράπουλα πριν πάρουν ένα δρόμο όλα αυτά.

Από μέσα Αυγούστου όμως και μετά, Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος, και αν δεν έχουν μεσολαβήσει τίποτε σοβαρά γεγονότα (σεισμοί, λιμοί, καταποντισμοί, πυρκαγιές κ.λπ.), ανασχηματισμός μπορεί να τρέξει ενόψει ΔΕΘ, καθότι το ’22 κατά τα φαινόμενα θα είναι εκλογική χρονιά.

Αντε τα είπα όλα, μέσα σε δέκα αράδες…

Γέροι στο μυαλό

Από όλα όσα ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας ημέρας εξέτασης του Χρήστου Καλογρίτσα στην Προανακριτική, θα μου επιτραπεί να μεταφέρω εδώ, ένα απόσπασμα (όπως τουλάχιστον μου το μετέφεραν και εμένα, κάνα δυο μέλη της Επιτροπής, καθότι είχα κι εγώ έναν μικρό ρόλο σε αυτό, με επιλογή φυσικά του Πολάκη – ποιου άλλου;). Αυτός λοιπόν ο πολλά βαρύς και όχι τύπος, το… καύχημα της Κρήτης, αφού έχει βγάλει τη ΝουΔου από τη δύσκολη θέση (οι βουλευτές της ωρυόμενοι να βρίζουν τον Καλογρίτσα διότι προφανώς άλλα τους είχε υποσχεθεί και άλλα παρουσίασε), αποφάσισε να ασχοληθεί με εμένα – κάρφος στον οφθαλμό του, έχω γίνει…

Αρχικά την πέφτει στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα υποθέτοντας βλακωδώς (και ως μέγας προπέτης που είναι) ότι ο Στουρνάρας ήταν η πηγή των πληροφοριών μου – τον μισεί εξίσου, ως γνωστόν – αναφορικά με το πού πήγαν τα λεφτά της εγγυητικής των τριών εκατομμυρίων.

Διαβεβαιώνω πως όχι. Και πάμε παρακάτω. Βάζει στη συζήτηση το θέμα των κοινών γραφείων Παππά – Σπίρτζη τα οποία τους είχε παραχωρήσει ο Καλογρίτσας. Λέει διάφορα ψέματα, και εν συνεχεία πλακώνεται με τον Καλογρίτσα, αλλά στο μάγκικο πλέον.

Απολαύστε υπεύθυνα:

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ (Μάρτυς): Ακουσες τι σου είπα;

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ: Ακουσα μια χαρά.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ (Μάρτυς): Από εμένα το ζήτησε…

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ: Λοιπόν, ωραία, εντάξει.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ (Μάρτυς): Εγώ ήμουν αυτός που θα μπορούσε να απαντήσω γι’ αυτό…

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ: Αριστα είκοσι λοιπόν.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ (Μάρτυς): …(δεν ακούστηκε)… Μόκο!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ: Αριστα είκοσι λοιπόν.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ (Μάρτυς): Μόκο!

ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ: Οχι μόκο σε εμένα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ (Μάρτυς): Μόκο σου λέω.

Δεν είναι υπέροχο θέαμα-ακρόαμα δυο γέροι, ένας μικρότερος και ένας μεγαλύτερος, γέροι στο μυαλό να εξηγούμαστε (μην κατηγορηθώ κιόλας για ηλικιακό ρατσισμό), να πλακώνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο; Εγώ το βρίσκω απόλαυση…

Το μέλλον του Νίκου Παππά

Μπορεί να ολοκληρωθούν νωρίτερα οι εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής, αλλά όσοι θεωρήσουν ότι αυτό γίνεται γιατί δεν υπάρχουν τα στοιχεία που να δένουν την υπόθεση και γι’ αυτό κλείνει άρον άρον (κατά τη δική τους εκδοχή), διαπράττουν λάθος μέγα. Η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής θεωρεί ότι «η υπόθεση είναι δεμένη» και πως οι δύο βασικές κατηγορίες κατά του Νίκου Παππά περί απιστίας και περί δωροδοκίας έχουν τεκμηριωθεί.

Προσωπικά δεν έχω λόγους να το αμφισβητώ, έχω όμως την πρόθεση να προειδοποιήσω τους ευυπόληπτους αναγνώστες μου, ότι στην πραγματικότητα αυτό δεν σημαίνει πολλά πράγματα. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής, και τη (φαντάζομαι) θετική απόφαση της Βουλής για την παραπομπή του Παππά, αυτή (η υπόθεση) θα πάει Αρειο Πάγο, και θα οριστεί τακτικός ανακριτής, ο οποίος μπορεί να καλέσει όποιον μάρτυρα θέλει, ακόμη και εκτός του κάδρου των μαρτύρων της Προανακριτικής, προκειμένου να διαμορφώσει άποψη για το αν έχουν συντελεστεί τα καταγγελλόμενα. Αφού ολοκληρώσει δε το πόρισμα, οποίος/α αναλάβει την κύρια ανάκριση, θα το αποστείλει στο πενταμελές δικαστικό συμβούλιο που ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, ούτως ώστε εν συνεχεία, αυτό να αποφασίσει αν έχουν αποδειχθεί οι κατηγορίες. Ο Παππάς θα εξαρτήσει την τύχη του από το ναι ή το όχι του δικαστικού συμβουλίου.

Αυτά τα ολίγα επ’ αυτού…

Κακό μήνυμα στους επενδυτές

Ανέφερα προηγουμένως, πως ο ανακριτής/ανακρίτρια μπορεί να καλέσει όποιον επιθυμεί για να καταθέσει. Ακόμη και την οικογένεια Χούρι, την οποία απέκλεισε από τον κατάλογο των μαρτύρων η Νέα Δημοκρατία, δεδομένης της χρήσεως από τους ίδιους της δικονομικής δυνατότητας να αποφύγουν την παρουσία τους στην Προανακριτική (επικαλούνται την ιδιότητά τους ως υπόπτων, ιδιότητα που τους αποδόθηκε έπειτα από μηνυτήρια αναφορά του Χρ. Καλογρίτσα).

Αλλά εγώ ξέρω ότι η ΝΔ δεν ήθελε να πιέσει πολύ τα πράγματα ως προς αυτό. Στην πραγματικότητα βολεύτηκε με την επίκληση από τους Χούρι της ιδιότητας των υπόπτων. Επειτα από πολλές συζητήσεις που έγιναν κρίθηκε ότι τυχόν πρόσκληση των Χούρι στην Προανακριτική θα έστελνε ένα κακό μήνυμα στις υπόλοιπες πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και θα λειτουργούσε αποτρεπτικά προς μελλοντικούς επενδυτές. Μου είπαν ότι αυτό το τελευταίο ήταν και το κυρίαρχο στοιχείο που απέτρεψε την κλήτευσή τους να καταθέσουν ως άμεσα εμπλεκόμενοι στην υπόθεση…

Σοσιαλιστικές ανησυχίες

Για όση αξία έχουν οι διαθέσεις του «Λεγάμενου» να τρυπώσει τον ΣΥΡΙΖΑ διά της πλαγίας στη δημοκρατική παράταξη, έχω να προσθέσω σήμερα το εξής (μετά τις διαψεύσεις ότι δεν προτίθεται να ζητήσει την ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στη Σοσιαλιστική Διεθνή): η προσοχή του τώρα, έχει στραφεί στο πώς θα καταφέρει να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, το PES. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρχηγός θα το επιχειρήσει και μάλιστα σύντομα, κατά την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ως γνωστόν παράλληλα συνεδριάζουν και οι ηγέτες των διαφόρων κοινοβουλευτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου). Θα βασιστεί στη βοήθεια των ιταλών και των γάλλων σοσιαλιστών, και θα επιχειρήσει με τον τρόπο αυτό να πλαγιοκοπήσει το ΚΙΝΑΛ.

Υπενθυμίζω ότι δεν είναι ξένος ο «Λεγάμενος» για το PES. Αντιθέτως κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, τόσο ο πρόεδρος Ολάντ όσο και ο ιταλός πρωθυπουργός Ρέντσι, τον είχαν βοηθήσει να πάρει την ιδιότητα του παρατηρητή στις συνεδριάσεις των ηγετών του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, την ίδια ώρα που το κόμμα του είναι μέλος της παράταξης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Και αυτό παρά τις διαμαρτυρίες της κυρίας Γεννηματά, οι οποίες όμως αγνοήθηκαν επιδεικτικά. Τώρα, θα επιδιώξει να γίνει πλήρες μέλος, αλλά να δω πώς θα καταφέρει να πείσει τους συντρόφους του στο κόμμα της χαράς, οι οποίοι δεν θέλουν να ακούν για σοσιαλδημοκρατία.

Τι τραβάει ο φουκαράς…

Για το Συνταγματικό Δίκαιο

Ο πολιτικός Βαγγέλης Βενιζέλος, συχνά τώρα τελευταία θυμάται τον πανεπιστημιακό δάσκαλο, αυτόν που αγάπησαν γενιές φοιτητών στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης, και γαλουχήθηκαν από αυτόν στα νάματα της Δημοκρατίας. Αυτός λοιπόν ο Βενιζέλος, ο δάσκαλος, επανέκδωσε πρόσφατα, από τις επιστημονικές εκδόσεις Σάκκουλα, το μνημειώδες έργο του «Μαθήματα Συνταγματικού Δικαίου». Και θα το «γιορτάσει», με εκδήλωση στην οποία θα μετάσχουν παλιοί φοιτητές και φοιτήτριές του, οι οποίοι τώρα σταδιοδρομούν, μερικοί εκ των οποίων και στα δημόσια πράγματα της χώρας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη, και λεπτομέρειες θα (σας) έχω προσεχώς…

Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια